Флот, пов’язаний з газом

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 21.04.2010 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9937

Росія і Україна уклали на нові домовленості з постачання російського газу, які виявилися безпосередньо пов’язані з перебуванням Чорноморського флоту РФ в Севастополі, термін якого продовжений одразу на 25 років.

За підсумками переговорів Президентів Росії і України Дмітрія Медвєдєва і Віктора Януковича український лідер назвав домовленості безпрецедентними.

"Рішення, прийняті сьогодні, були вистраждані з двох сторін, вони носять особливий характер, домовленості по газу безпрецедентні, - заявив Янукович. - Росія пішла назустріч Україні і погодилася з усіма українськими пропозиціями по газу, за винятком деяких компромісів."

"Україна отримає знижку на російський газ у розмірі 100 доларів при ціні більше 330 доларів за тисячу кубів або 30% від конкретної ціни", - заявив Дмітрій Медвєдєв за підсумками переговорів з Януковічем.

Він також повідомив, що "Росія допоможе Україні газовими ресурсами на суму близько 40 млрд. доларів".

У свою чергу, Україна продовжить термін базування Чорноморського флоту Росії, а російська сторона, відповідно, впродовж цього періоду вкладатиме в економіку і інфраструктуру Севастополя значні інвестиції.

Термін перебування російської бази в Чорному морі продовжений на 25 років, повідомив Медвєдєв. "Росії потрібна була визначеність з перебуванням Чорноморського флоту в Севастополі. Термін перебування бази продовжений на 25 років з правом продовження на п'ять років, якщо одна із сторін не заявить про припинення Угоди", - сказав Медвєдєв. На його думку, "це створить кращі гарантії безпеки в Причорноморському басейні".

Як пояснив Янукович, Київ пішов назустріч Росії і прискорив рішення щодо перебуванню Чорноморського флоту на території України. "Ми прискорили рішення щодо перебування Чорноморського флоту на території України, оскільки нашим російським друзям потрібно було мати визначеність в рішенні цього питання", - сказав він.

Україна розглядає питання перебування Чорноморського флоту РФ на своїй території в контексті системи колективної безпеки в Європі, заявив український Президент Янукович. "Ми розуміємо, що Чорноморський флот буде одним з гарантів безпеки серед країн Чорноморського басейну", - відзначив він.

Медвєдєв обіцяв дати доручення міністрові оборони Анатолію Сердюкову і командувачеві ВМФ Володимиру Висоцькому про участь бази Чорноморського флоту в соціально-економічному розвитку Севастополя. "Ми зацікавлені, щоб до бази було дуже добре відношення. Як було до цих пір", - сказав Медвєдєв.

Після розпаду СРСР в 1991 році Чорноморський флот став об'єктом суперечки між Росією і Україною. Виникло питання про його поділ. Першим кроком в вирішені цього питання було підписання 3 серпня 1992 року в Мухалатці поблизу Ялти Президентами двох країн Угоди про принципи формування ВМФ Росії і ВМС України на базі Чорноморського флоту колишнього СРСР.

Впродовж п'яти років тривав важкий переговорний процес,підсумком якого стало підписання 28 травня 1997 року в Києві угод між Україною і Росією по розділу, взаємним розрахункам ( більша частина - газовий борг - "Аратта"), статусу і умовам базування Чорноморського флоту РФ на території України. Відповідно до цих документів флот повинен був знаходитися в Севастополі 20 років - до 2017 року, а щорічна плата за перебування складала 97,75 млн доларів.

Україна отримує 30%-ну знижку на газ

Україна, завдяки щойно підписаним документам по газу, отримає протягом найближчих 10 років реальний інвестиційний ресурс на суму близько 40 млрд. доларів, повідомив президент України Янукович. "Росія дала Україні можливість отримати газом інвестиційну допомогу на суму близько 40 млрд. доларів", - сказав він після переговорів з Президентом РФ Медвєдєвим.

Янукович розраховує, що російський газ з 30%-ной знижкою, про яку сьогодні домовилися обидві сторони, Україна почне отримувати вже в квітні цього року.

"Цей конкретний ресурс ми почнемо отримувати з квітня", - сказав він. Український лідер порахував вигоду української сторони від знижок на російський газ: "Якщо в 2010 році ми отримаємо 30 млрд. кубічних метрів - це буде 3 млрд. доларів, наступного року отримаємо 40 млрд. кубометрів газу - це означає 4 млрд. доларів".

А як заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер журналістам в Харкові, Росія підтвердила намір не стягувати штрафи за недобір Україною газу, це зафіксовано в підписаних в середу в Харкові документах. "Ми не стягуємо штрафні санкції, і це ми відобразили в доповненні до договору. Росія надалі не стягуватиме штрафні санкції за недобір газу Україною", - обіцяв він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.