Янукович заявив, що послідовно нормалізує відносини з Росією

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.04.2010 22:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9945

Сьогодні, після підписання угоди з Російською Федерацією, Президент України Віктор Янукович виступив із заявою.

Ми надаємо її текст без змін та коментарів:

Заява Президента України Віктора Януковича за підсумками українсько-російських домовленостей у Харкові

Наша зустріч з Президентом Росії – четверта за останні два місяці.

Це ще раз підтверджує послідовність взятого нами курсу на нормалізацію відносин з Російською Федерацією.

Харківська зустріч, як і попередні, була насиченою і результативною.

Сьогодні ми з Дмитром Анатолійовичем провели важливі переговори з широкого кола питань українсько-російського порядку денного. Говорили і про політичну взаємодію, і про економіку, і про гуманітарні питання.

Особливої уваги надали зустрічі з керівниками прикордонних регіонів України й Росії, міжрегіональному співробітництву наших країн.

Вважаю, що взаємодія у цій сфері має колосальне значення для всього комплексу відносин України і Росії.

Наші прикордонні регіони – це той потенціал, який здатний істотно активізувати наші взаємовідносини з вигодою для обох сторін.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішити ряд завдань. Ми до цього готові.

Лічені дні залишилися до 65-ої річниці Великої Перемоги.

У цьому зв’язку ми з Дмитром Анатолійовичем не могли не виділити часу для обговорення спільних заходів зі святкування цієї важливої для наших народів дати.

У цілому розглядаю сьогоднішню зустріч як важливу подію в розвитку українсько-російського взаємовигідного співробітництва, як конкретне підтвердження нашої взаємної зацікавленості в подальшому зміцненні і розширенні багатопланових відносин між нашими країнами.

Під час переговорів ми знайшли взаєморозуміння і з питання зниження ціни на газ.

Ви знаєте, який газовий контракт залишили нам наші попередники. Така ціна – непідйомна для України.

У результаті сьогоднішніх домовленостей Україна отримає протягом 10 років близько 40 млрд. дол. США. А це біля 4 млрд. дол. США в рік.

Ми домовилися, що щорічно ціна на газ для України буде мати знижку від розрахункової ціни на газ. У випадку, якщо розрахункова ціна на кордоні буде більше 333 дол. США, то ми маємо знижку 100 дол. США на тисячу куб. м. з квітня цього року. Якщо розрахункова ціна буде знижуватися і стане нижче 333 дол. США, то все рівно у нас буде 30% знижка, зафіксована в угоді.

Таким чином, Україна забезпечила свій інтерес, який не буде залежати від коливань цін на світовому ринку. Такі умови дають нам, образно кажучи, десять років перепочинку для того, щоб підготувати країну до переходу на світові ціни.

Ми за цей період встигнемо модернізувати нашу енергетичну систему, підготовимо грунт для альтернативних джерел, для диверсифікації, оживимо економіку, проведемо структурні реформи і побудуємо міцний фундамент для економічного зростання.

Сьогодні я можу з упевненістю сказати – ми достягли домовленостей, які дадуть мені можливість виконати програму, з якою я йшов на президентські вибори. Результат цих переговорів, просто кажучи, позитивно відобразиться на гаманцеві кожного громадянина нашої країни, і дасть можливість для ривка у розвитку підприємств, житлово-комунального господарства і так далі.

У комплексі питань, які ми розглядали, було і питання умов перебування російського флоту в Севастополі. Безумовно, Україна ставить питання про те, щоб Росія робила великі інвестиції в розвиток міста – в будівництво доріг, житла, в тому числі і для малозабезпечених громадян, в модернізацію ЖКГ та інші галузі господарства міста, які на сьогоднішній день дуже запущені і відсталі.

Ми сьогодні домовилися про можливості продовження на таких умовах, коли Росія потужно інвестує в розвиток Криму, перебування флоту на 25 років. За цей час ми повинні перетворити Крим в популярну здравницю, яка зможе легко конкурувати з кращими курортами світу, конкурувати як в питаннях комфорту, так і в питаннях ціни.

Уже наступна наша з Дмитром Анатолійовичем зустріч відбудеться 8 травня в Москві у рамках саміту глав держав СНД.

І, безумовно, 17 травня чекаємо у нас в Україні Дмитра Анатолійовича з офіційним візитом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.