Романа Шухевича позбавили звання Героя України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.04.2010 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9953

21 квітня Донецький апеляційний адміністративний суд позбавив Романа Шухевича звання Героя України.

Про це повідомила Gazeta.ua, кореспондент якої був присутній на засідання з цього питання.

Суд задовольнив апеляційну скаргу професора Донецького медуніверситету Анатолія Соловйова по його позову до екс-президента Віктора Ющенка. Представником позивача у справі виступав адвокат Володимир Оленцевич.

Підставою для такого рішення суду стало те, що Шухевич ніколи не був громадянином України.

Також Соловйов вважає, що Шухевич спалив білоруське село Хатинь разом з жителями. На думку професора, щоб не загострювати стосунки між українцями і білорусами у радянські часи вирішили все списати на фашистів. Крім того, за його словами, Шухевич знищив більше 150 тисяч мирних поляків на Волині.

Представників Віктора Ющенка в суді не було. Вони проігнорували запрошення на засідання.

Рішення суду було визнати указ незаконним і відмінити.

Постанова набула чинності з часу її оголошення.

Володимир Оленцевич (зліва) і Анатолій Соловйов біля будівлі суду у середу, 21 квітня (Фото: Тетяна Заровна/Gazeta.ua)

Раніше Оленцевич заявляв, що Степан Бандера і Роман Шухевич не можуть бути героями, тому що ніколи не були громадянами України.

“Їх потрібно було спочатку ввести в громадянство, тобто отримати їхню особисту заяву про це. Але Шухевича застрелили у 1950 роцi, а Бандера загинув в 1959. Тобто до отримання нашою державою незалежності. А героями можуть бути тільки громадяни України. Посмертно стати громадянами померлі не можуть”, - вважає адвокат.

2 квiтня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував указ Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України”.

В свою чергу, 8 квітня керівник луганського відділення ВО “Свобода” Дмитро Снєгірьов подав до суду позов, в якому вимагає позбавити звання “Герой України” радянського ветерана.

Снєгірьов наполягає, що Олексій Берест - українець (народився селі Горяйстівці Охтирського району на Сумщині 9 березня 1921 року), який підняв червоний прапор над Рейхстагом 30 квітня 1945, повинен бути позбавлений звання "Герой України" на тій підставі, що він не є і не був громадянином України, оскільки помер в 1970 році в місті Ростов-на-Дону.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.