Однопартійці Януковича схвалюють військово-газовий пакт

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.04.2010 14:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9954

Народний депутат України від Партії регіонів, голова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко заявив, що підписання президентами України та Росії домовленостей про подовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Криму відповідають інтересам України.

Про це він сказав у четвер, 22 квітня, повідомила прес-служба.

На думку депутата, негативна реакція опозиції щодо підписання документів не є конструктивною. «По-перше, самі ж опозиціонери за п’ять років перебування при владі не зробили жодного кроку для врегулювання цього питання», – пояснив В. Вечерко. «По-друге, кожен, хто не просто тримав в руках Конституцію України, а принаймні читав її – знає, що відповідно до частини 7 статті 17 розміщення іноземних військових баз на території України не допускається,
проте 14 пункт перехідних положень прямо передбачає, що використання існуючих баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе, на умовах оренди та в порядку, визначеному міжнародними договорами, ратифікованими Верховною Радою», – додав він.

«А у відповідності до пункту 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про умови перебування ЧФ РФ на суверенній території України визначено, що Чорноморський флот РФ є військовим формуванням, місцем дислокації якого є територія України, і перебуває на базі, яка територіально і за майновою ознакою належить Україні. Тому жодних порушень Конституції не було», – зазначив депутат.

Він наголосив, що обурення опозиції викликане лише політичним забарвленням даного питання. Вечерко також висловив переконання, що «якби мова йшла про тимчасове розміщення на території України флоту будь-якої іншої країни – опозиція не протестувала б».

При цьому політик нагадав, що офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай назвав підписання угоди про продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі двосторонньою справою Росії та України – держав, кожна з яких є партнером Альянсу.

«Давно слід було перевести питання базування ЧФ РФ з площини політичної у площину економічну. А з точки зору економічних інтересів України, досягнуті у Харкові домовленості цілком відповідають нашим національним інтересам», – наголосив Вечерко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.