У Чехії забороняють компартію

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 22.04.2010 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9956

Комісія Сенату Чехії збирається подати до Вищого адміністративного суду позовну заяву про заборону діяльності Комуністичної партії Богемії і Моравії,

Мітинг комуністів Чехії

Про це повідомляє Radio Praha.

Ця комісія була сформована для перевірки конституційності діяльності комуністів. Позов буде подано лише після парламентських виборів, які відбудуться в травні. Члени сенатської комісії хочуть уникнути обговорення даного питання в умовах передвиборчої кампанії.

Автори позовної заяви мають намір скористатися аргументами Вищого адміністративного суду, наведеними у вердикті про розпуск екстремістської Робітничої партії. Комісія дотримується думки, що в програмі Компартії можна знайти підтекст пропаганди шовінізму і расизму.

Відзначимо, що прокурор звинуватив п'ятьох високопоставлених діячів "Робочої партії за соціальну справедливість" в розпалюванні ненависті щодо певної групи осіб, в закликах до обмеження має прав і свобод цих осіб і пропаганді неонацизму. Якщо політики будуть визнані винними, їм загрожує тюремне ув'язнення на строк до п'яти років, пише газета The Prague Post.

Комуністам вже дістається від держави: міністр у справах прав людини і меншин Міхаель Кочаб піддав критиці телебачення за відтворення випусків новин, які готувалися в 80-х роках при комуністичному уряді (у Росії для цього існує телеканал "Ностальгія", який, до речі, транслюється кабельними мережами України - "Аратта"). На думку міністра, це все одно якби у Німеччині через 20 років після Другої Світової війни по телебаченню показали пропагандистські кінопрограми часів Третього рейху з виступами Гітлера, Геббельса, Гімлера тощо.

Наразі в Комуністичній партії Богемії і Моравії 66627 членів. Кількість партійців неухильно падає: ще в 1992 році їх було 354549, а в 1999 - вже 136516. Середній вік комуністів - за визнанням компартії, близько 70 років. На виборах в Європарламент, що відбулися в червні 2009 року, комуністи отримали 14,18% голосів, що дозволило їм завоювати 4 з 22 мандатів, які належать Чехії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.