Опозиція підрахувала, що насправді нині Україна платитиме Росії більше

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.04.2010 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9957

Згідно з новими газовими угодами Януковича Україна заплатить Росії за природний газ у 2010 році на $300 млн. більше, ніж це передбачалось угодами Уряду Юлії Тимошенко.

Про це заявив міністр енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима.

За його словами, газові угоди уряду Тимошенко передбачали скорочення обсягів споживання газу в 2010 році до 27 млрд. куб. м., зокрема: у І кварталі 2010 року: 7 млрд. куб.м за ціною 300 доларів, що складає 2,1 млрд. доларів, а в ІІ-ІV кварталі 2010 року – 20 млрд. куб.м. за ціною 330 доларів, що складає 6,6 млрд. доларів, та відповідно загалом за рік – 8,7 млрд. доларів.

Водночас, як підкреслив Гудима, згідно з новими газовими угодами, підписаними Януковичем 21 квітня, обсяг споживання збільшено до 37 млрд. куб. м, з яких 30 млрд. у ІІ-ІV кварталі за ціною 230 доларів США, що в сумі складає 6,9 млрд. доларів, та з врахуванням вже спожитих 7 млрд. куб.м. газу вартістю 2,1 млрд. доларів США загальна ціна за рік складає 9 млрд. доларів США.

«Таким чином, при меншій ціні на газ Україна заплатить Росії у 2010 році на 300 млн. доларів США більше, ніж це передбачалось газовими угодами уряду Тимошенко», - заявив міністр енергетики опозиційного уряду.

«Рішення уряду Януковича-Азарова про збільшення споживання російського газу у 2010 році до 37 млрд. куб.м в порівнянні з 2009 роком під обіцянки зменшення ціни на догоду окремими фінансово-промисловим групам не відповідає національним інтересам України та суперечить рішенням попереднього уряду Тимошенко, спрямованим на скорочення споживання газу в 2010 році до 27 млрд. куб.м.», - заявив Гудима.

Він наголосив, що дії Януковича призведуть до знищення вугільної галузі та теплової енергетики України.

Міністр енергетики опозиційного уряду переконаний, що в умовах економічної кризи необхідно орієнтуватися на вітчизняні енергетичні ресурси, які дозволять протягом 2010-2015 років скоротити споживання імпортованого газу на 10 млрд. куб. м.

Гудима зазначив, що опозиційний уряд пропонує діючому уряду розробити програму заміщення російського газу українським вугіллям та електроенергією, а також альтернативними енергетичними ресурсами та врахувати цю програму при розробці Держбюджету на 2010 рік та Програми діяльності уряду.

Гудима підкреслив, що основою програми заміщення має стати модернізація котелень та ТЕЦ з переведенням їх на споживання вугілля, використання електричної енергії на опалення та підігрів води.

За його словами, в разі неврахування зазначених пропозицій діючим урядом, опозиційний уряд самостійно розроблятиме програму заміщення російського газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.