Литвин ініціюватиме ТСК по газовій угоді Тимошенко

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.04.2010 19:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9959

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за створення в парламенті тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин підписання угоди з Росією про постачання газу в 2009 році.

Про це він сказав журналістам.

«Потрібно вивчити питання: що мали на увазі, коли підписували угоду і базова ціна (на газ) була встановлена в 450 доларів», - сказав Литвин.

Спікер вважає, що комісія має розслідувати і обставини підписання в 2005 році договору про перегляд ціни на газ і її збільшення з 50 доларів до 95 доларів за тис. куб. м.

Він вважає, що відповідні дії влади були необгрунтованими і невигідними для України.

На думку спікера, саме ці необгрунтовані перегляди газових контрактів змусили чинну владу домовитися з Росією про продовження терміну перебування Чорноморського флоту на території України на 25 років.

Довідка. У 2005 році НАК «Нафтогаз України» очолював Олексій Івченко, який всю свою каденцію на посаді голови правління НАК «Нафтогаз України» провів в конфронтації з тодішнім прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. Саме Івченкові ЗМІ приписують ініціативу підвищення транзитної ставки на газ, яка спровокувала «Газпром» заявити про підняття цін для України. Також Івченко ставив підпис під газовими контрактами на 2006 рік, які легалізували в Україні діяльність компанії «РосУкрЕнерго».

У вересні 2006 Кабінет міністрів України доручив Генеральній прокуратурі провести розслідування діяльності керівництва НАК «Нафтогаз України» в 2004 — першому півріччі 2006 року. За його підсумками Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Івченка за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу («привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем»).

На початку 2009 року президент Віктор Ющенко нагородив Івченка орденом «За заслуги III ступеня».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.