Долю ЧФ Росії мають вирішувати українські громадяни на референдумі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.04.2010 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9982

Незалежно від рішення парламенту, долю довогогтривалого перебування військової бази РФ на території України мають остаточно вирішити громадяни на Всеукраїнському референдумі, відповідно до Конституції.

Так вважає віце-спікер парламенту Микола Томенко.

Томенко переконаний, що, не дивлячись на можливе рішення більшості парламенту про ратифікацію договору стосовно продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, абсолютно очевидно, що «йдеться про проблему захисту суверенітету та територіальної цілісності, що, у відповідності до статті 17 Конституції України, є «справою всього Українського народу».

Він також нагадав, що ця стаття чітко фіксує, що «на території України не допускається розташування іноземних військових баз».

«Отже, виходячи з ідеології Конституції України та діючого законодавства, для того, щоби забезпечити суспільну легітимність «харківського пакту Януковича-Медведєва», необхідний шлях або внесення змін до Конституції з відповідним затвердженням їх референдумом, або підтримка на референдумі ідеї перебування бази Російського Чорноморського флоту на території України як мінімум до 2042 року», - зазначив Томенко.

Водночас, заступник Голови ВР переконаний, якщо Президент не буде ініціювати відповідний референдум, то це зобов’язана зробити опозиція.

Томенко наголосив, що всі політики, які заявляють про несприйняття «харківського пакту», і не на словах, а на ділі здатні діяти опозиційно до Президента, повинні розпочати збір підписів для проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Він нагадав, що у відповідності до статті 72 Конституції України такий референдум «проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.