Логiко-iнтуїтивний екстраверт, ENTj

Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/socion_ua.php?tim=ENTj


Псевдоніми: Джек Лондон, Підприємець

Дуал (психологічно доповнюючий тип): Етико-сенсорний інтроверт

Художні образи: Е.ХАРНІШ (Дж. Лондон. «Час-не-чекає»), ДІК ФОРРЕСТ (Дж. Лондон. «Маленька господиня великого будинку»), ДЯДЕЧКО СКРУДЖ (із мультфільму «Качині історії»), СКАРЛЕТТ О’ХАРА (М.Мітчелл. «Віднесені вітром»).

Роль в робочій групі: «Новачок зі свіжим поглядом». Людина ідей.

1. Невтомний трудівник, із задоволенням займається будь-якою справою, якщо вона обіцяє в перспективі успіх; сьогочасні вигоди та насолода для нього майже не існують. Робить усе дуже швидко, навіть хода в нього своєрідна - трохи підстрибує, а якщо можна - вважає за краще бігати. Заслужено пишається своїм вмінням будь-яку роботу виконати якнайшвидше та найефективнішим способом, "стислість - сестра таланту". Схильний часто змінювати місце роботи, професію, зайняття.

2. Романтик, нерідко займається альпінізмом, туризмом тощо (одна з головних тем творів Джека Лондона - боротьба з нещадною стихією). Його ваблять далекі далі, перший кидається в усі ризиковані справи, нерідко вигадує романтичні пригоди і сам у них потім вірить. Ці вигадки мають, як правило, реальний прообраз у житті. Полюбляє демонструвати свою безстрашність. Неохайність у зовнішньому вигляді є мовби відважним викликом оточенню.

3. Поєднує романтичний дух піонерів дикого американського Заходу з підприємливістю і практицизмом тих же американців. Теоретик практичних справ. Рахує усе - у тому числі те, що, як правило, не відносять то сфери арифметики. Перш ніж зайнятися будь-чим - збирає інформацію, не любить діяти наосліп. Планує свій день, внутрішньо моделює ситуації та розмови, аналізує весь хід подій у голові, відзначаючи для себе помилки та неточності.

4. Вірить у себе, сміливо йде на діло, що іншим здається авантюрою, навіть провал його не бентежить. Усе, що робиться - на краще. Розпочати одну за одною десять справ, щоб хоча одна увінчалася успіхом - цілком в його стилі. Впевнений, що ризик - благородна справа. Індивідуаліст, самотній герой, вважає за краще покладатися тільки на себе.

5. Не терпить марнування часу (хто не поспішає - той приходить останнім). Йому постійно здається, що близькі втрачають темп, відстають, втрачають шанси. Навряд чи встане в довгу чергу за морозивом і кепкує з тих, хто марнує так життя.

6. Не любить ледарів, які шукають комфорту і насолоди. Якнайменш у молодості чітко знає, що алкоголь - шкідливий, сам п'є в основному для комунікабельності. Якщо має час, насолоджується не алкоголем, а можливість відверто розмовляти, знайти нових друзів.

7. Через розвинуте абстрактне мислення часто буває неуважним до зовнішності, може ходити скуйовдженим, повністю довіряє смаку партнера, дозволяє йому в побуті командувати собою. Не терпить, коли його роздивляються упритул (тому його дуал "Драйзер" уникає дивитися у вічі співрозмовникові), адже він через свою неуважність до оточення не знає, яким його бачать інші. Завжди не впевнений у своїй зовнішності і переживає свою удавану невродливість. Потребує партнера з розвинутим естетичним почуттям, смаку якого можна довіряти, щоб відчувати: я йому подобаюсь попри те, що смак у нього прискіпливий і навіть претензійний.

8. Оптиміст, швидко реагує на все, що викликає емоції - особливо позитивні. Він немовби запрограмований на піднесення настрою свого завжди немовби наляканого або розсердженого дуала - "Драйзера". Постійно випромінює товариськість, позитивні емоції, усміхається і прагне розсмішити, іноді навіть за рахунок того, що удає із себе клоуна. Всіляко смикає партнера, поки не викликає у нього реакції - позитивної чи негативної, інакше не дістане інформації про його стан. Йому легко звернутися до незнайомої людини. Проповідує, що всі люди - брати, але у критичній ситуації не довіряє нікому. Потребує друга, який підказав би йому, кому можна довіряти, а кому - ні.

9. Життєлюб, шукає постійних, щирих людських стосунків. На сьогочасні зовнішні подразники не реагує, з ним важко посваритися. Якщо партнер не звертає на нього уваги - удає, ніби все нормально, нічого не трапилося, і чекає, що по деякім часі той повернеться. Свої права відчуває загострено і активно захищає. У противника його понад усе обурює нечесна тактика, гра без правил.

10. Йому властиве честолюбство новатора, але він не гонористий, як правило, не надто прагне до керівництва, навіть якщо до цього спонукають оточуючі. Проте часто становиться першим через те, що полюбляє змагатися і дуже запальний.

11. Не виявляє глибокої поваги ні до чого на світі, крім законів природи, фактів, логіки, не визнає авторитетів. Часто це бунтівник, який відважно виступає проти начальства та існуючих порядків, якщо обмежують його права - але сильна людина, яка знає, чого прагне. Не любить людей, які спекулюють своєю слабкістю - може не поступитися місцем надто скандальній бабусі.

© I.Онуфрієнко (Вайсбанд), Соціоніка//"Наука і суспільство", 1990, NNo 1-5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.