Краще пізно, ніж ніколи?

Автор/джерело -  © Петро ПРОЦИК, експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант запасу 



Дата публiкацiї - 24.04.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1014

Президент 23 квітня ввів невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки України

Як уже повідомлялось 21 березня 2008 року Рада національної безпеки і оборони України розглянула комплекс питань щодо реалізації державної політики та забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері, констатуючи наявність гострих проблем, явищ та чинників, що створюють небезпеку національним інтересам України в цій сфері та негативно впливають на суспільний розвиток держави та реалізацію її євроінтеграційних прагнень

І ось 23 квітня В. ЮЩЕНКО видав відповідний Указ, котрим, зокрема, Кабінет Міністрів зобов’язується здійснити заходи щодо вдосконалення державного управління в інформаційній сфері, передати до компетенції Державного комітету телебачення і радіомовлення України (котрий досі очолює вірний боєць Партії регіонів) реалізацію державної політики у сфері друкованих засобів масової інформації, утворити центральний орган виконавчої влади у сфері зв'язку та інформатизації зі статусом державного комітету, затвердити Державну програму формування позитивного іміджу України.

У ранг першочергових чомусь віднесене питання розбудови загальнодержавної мережі автоматизованої системи централізованого оповіщення населення в умовах воєнного або надзвичайного стану та при виникненні кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України. Здається, далеко не в цьому полягає проблема безпеки національного інформаційного простору.

Чомусь планується тільки зараз розробити заходи державної підтримки створення та розповсюдження телевізійних і радіопрограм вітчизняного виробництва, тож коли і чи будуть вони будуть застосовані не відомо.

Лише через шестимісячний строк на розгляд Верховної Ради України має бути внесений проект Концепції національної інформаційної політики, яка визначатиме основні напрями, засади і принципи національної політики та механізми її реалізації, а також пріоритети розвитку інформаційної сфери, буде спрямована на створення умов для побудови в Україні розвинутого інформаційного суспільства, забезпечення пріоритетного розвитку інформаційних ресурсів та інфраструктури, впровадження новітніх інформаційних технологій, захист національних моральних і культурних цінностей, забезпечення конституційних прав людини і громадянина на свободу слова та вільний доступ до інформації. Після років розмов державні органи мають розробити концепцію створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення. Отож до її реалізації справа, напевне так і не дійде.

У черговий раз Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликається вжити невідкладних заходів щодо удосконалення ліцензування мовлення, зокрема у частині забезпечення національних інтересів в інформаційній сфері, поліпшення охоплення населення вітчизняним інформаційним продуктом.

Дав Президент роботу і секретарці Ради національної безпеки і оборони України. Пані має вжити невідкладних заходів щодо відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України, що не працює вже десь років п’ять та розробити Доктрину інформаційної безпеки України. Ось тільки до її майбутнього змісту виникає багато питань, особливо з огляду на персоналії розробників.

Як не дочекається Україна й достойного відображення в інформаційному просторі її євроінтеграційних прагнень, бо в завданнях органам влади про це не знаходимо ні слова.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.