Олексій Мочанов: «Водій, тисни на газ, але знай міру!»

Автор/джерело -  © «Теленеделя» 



Дата публiкацiї - 1.05.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1015

На травневі свята багато хто з вас поїде подорожувати - українськими дорогами або закордонними автобанами. Не вдасться нині вирватися з міста - попереду літо, море, пляжі…

Олексій Мочанов

У будь-якому випадку стануть в нагоді поради Олексія Мочанова, чемпіона України, майстра спорту по раллі, пілота Racing Team Ukraine, експерта-ведучого програми «Екіпаж».

САМ СОБІ ШТУРМАН

- Важливо продумати час старту. Наприклад, до Львова небажано виїжджати з Києва в другій половині дня, а до Москви - рано вранці: всю дорогу сонце лупитиме прямо в обличчя. Погано покидати великі міста після обіду в п'ятницю і повертатися в недільний вечір - завжди щільний трафік через дачників і заміських круїзерів.

Якщо маршрут невідомий, потрібно увесь його заздалегідь виписати з карти на листок формату А4 через ключові точки - населені пункти, номери доріг і з'їздів, приблизні відстані між ними. Картою або атласом в дорозі користуватися незручно і небезпечно, а по листку можна контролювати переміщення навіть на ходу. Важливо не забути при виїзді з міста напроти поста ДАІ або знаку «кінець міста» обнулити одометр - лічильник пройденого добового кілометражу.

ЛЯПАНЦІ ЗА БОРТ!

- Заздалегідь слід заправити автомобіль, залити повний бачок обприскувача лобового скла, перевірити і виставити максимально допустимий заводом тиск в колесах (включаючи запаску!), кинути за сидіння пару пляшок води (обов'язково одну негазовану), узяти з собою пару шоколадки з горіхами, яблуко, банан. жуйку. Зняти з брюк ремінь, розстебнути верхній гудзик, перевірити наявність сонцезахисних окулярів, дисків в чейнджері. Якщо його немає, викладіть диски на переднє сидіння або під руку пасажирові.

Влітку не надягайте в дорогу шкіряні кросівки і у жодному випадку - ляпанці або тапочки. Потрібно мати хоч би пару правильного зручного взуття для автомобіля. У холодний або прохолодний час заздалегідь подумайте про одяг за кермом, щоб не потіти і не мерзнути. Якщо светр - то не під горло, якщо сорочка - то з розстебнутим коміром. Ніяких напівчобіт - слизько і жарко.

Краща температура на клімат-контролі - 22 градуси. Переважно поставити обігрів спочатку на автоматичний режим, потім розвести потоки «на скло і ноги». Влітку в режимі кондиціонера потрібно використовувати середні дефлектори на панелі, подати в них повітря «+21 авто» і підняти направляючі вгору, відвівши повітряний потік від обличчя і направивши максимально в стелю.

 

«Клуб автомандрівників України» - подорожуємо разом! Фото - autotour.com.ua

КАВА З МОРОЗИЛКИ

- Перед виїздом не забудьте про туалет - потреба ця мала, але зла! Якщо подорож починається рано вранці, у жодному випадку під час сніданку не пийте ніякої рідини ДО кави. Тільки навпаки: спочатку кава, потім вода або сік. Інакше «на клапан» всю дорогу тиснутиме не по-дитячому. Під час їзди на дуже великі відстані (для мене це більше тисячі кілометрів в день за один присід) приготуйте «каву по-ралійному» - на літр води 7 ст. л. розчинної кави, 7 ст. л. цукру, остудити, залити в літрову пластикову пляшку і максимально охолодити. Як правило, літра вистачає на три тисячі кілометрів. Тільки важливо не зловживати - ніякої користі для здоров'я «рідкий будильник» не приносить.

Курцям важливо узяти з собою в дальню дорогу не улюблені звичайні сигарети, а максимально легкі - в дорозі куріння не стільки задоволення або звичка, скільки ситуативна потреба. Виїжджаючи вранці, важливо утриматися від куріння першу годину - голова довше залишиться свіжішою і менш втомленою надвечір.

ХАЙ БУДЕ СВІТЛО!

- Не варто для траси міняти регулювання сидіння на більш розслаблене - хай посадка буде такою ж правильною і зосередженою, як при щоденних поїздках містом. Їхати слід з включеним ближнім світлом фар цілу добу, але без протитуманок - подумайте про стрічних, і не на габаритах, - подумайте про себе.

У темний час настійно рекомендую включати в салоні світло, хоч би одну з лампочок над дзеркалом. Ефект приголомшливий - очі не втомлюються зовсім. Це як різниця між переглядом телевізора в кімнаті без світла і з включеним торшером або бра. Реально одна з найбільш безцінних порад від далекобійників, якою користуюся завжди!

Пристібайтеся! Це навіть не обговорюється.

 

8 годин - і ви на морі!

ШВИДШЕ НЕ ОЗНАЧАЄ КРАЩЕ

- Тепер про головне - швидкість пересування по трасі. Практично ніколи не їжджу більше 140 км/год. Найкомфортніша, економніша і безпечніша швидкість. На хорошій, з двома смугами, дорозі можу місцями, де упевнений на 101%, підняти швидкість до 150-160 км/год. Швидше їздити відучила наша з Максом Салюком тренувальна Subaru Impreza Prodrive - після 160-ти (це 4 тисячі обертів двигуна на 6-ій передачі) витрата просто атомна. Це не тільки і не стільки додаткові безглузді фінансові витрати в дорозі, скільки мінімум ще одна зупинка на дозаправку повного баку - 6-8, а то і 10 хвилин. Можна всю трасу їхати на 20-30 км/год повільніше і приїхати в той же час! Висока середня швидкість складається не з високої максимальної, а з ретельної підготовки до поїздки і стабільної їзди з мінімумом запланованих зупинок. При необхідності дальніх переїздів краще скоротити час на сон, чим підняти максималку.

СЛОВО ВОДІЯ-ЗАКОН!

- Якщо в салоні пасажири, домовтеся відразу, що водій - головний і єдиний персонаж, що ухвалює рішення, суперечки з яким в дорозі марні. На 500 км я зазвичай планую одну зупинку приблизно на півдороги - сумістити заправку машини і зворотну процедуру для екіпажа в одному місці і в один час, протерти фари і скло від мошкари і багнюки (стануть в нагоді очищувач скла, вода, губка і рулон паперових рушників). На решті маршруту будь-яка зупинка - це різке падіння середньої швидкості і необхідність її надолужувати. Тому через населені пункти я не вишиваю - зупинка біля ДАІ для пред'явлення документів абсолютно не вписується в графік руху. Там, де знаю або відчуваю, що стоять патрулі, їду строго в рамках правил, навіть якщо осьову намалювали 10 років тому. По хорошій широкій дорозі на швидкій, технічно справній машині можу трохи придавити педаль газу, але як тільки згадую, скільки знайомого і дуже тямущого народу перебилося в безпечних на перший погляд ситуаціях, - все одно скидаю швидкість в свій звичайний режим.

Ще раз повторю. Якщо грамотно спланувати поїздку і контролювати ситуацію в дорозі, то навіть при максимальній швидкості «всього» 140- 150 км/год нескладно витримати среднюю 115-120 км/год. Перевірено багато разів. А це проїзд траси Київ-Одесса за час трохи більше 3,5 години, нікуди не поспішаючи і нікого не підставляючи. Або 8 годин з Києва до Ялти, включаючи гірську дорогу від Сімферополя!

 

Довідка: Олексій Мочанов. Пілот команди «Racing Team Ukraine», експерт телепрограми «Екіпаж» на Першому Національному, інструктор-випробувач на Північній Петлі Нюрбургрінга (найстаріша, відоміша і небезпечніша з нині існуючих гоночних трас в світі), інструктор-методист Центру контраварійної підготовки «Альфа-щит». За його спиною сотні випробувань цивільних і гоночних автомобілів і шин, десятки тисяч кілометрів тестових доріг від Сахари до заполярної Фінляндії. Чемпіон України по автомобільному слалому, володар Кубка України з раллі на серійних автомобілях. Майстер спорту України і Росії з автоспорту. 12 рекордів швидкості, 9 з яких - абсолютні.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.