Давид супроти Голіафа

Автор/джерело -  © Кореспондент 



Дата публiкацiї - 9.06.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1032

Давид Жванія, депутат фракції “Наша Україна – Народна самооборона”, якого переслідує Генпрокуратура, про отруєння Віктора Ющенка і бандитські розборки Віктора Балоги.

На питання про те, які ще скандальні факти з біографії Президента він знає, Давид Жванія, народний депутат, член громадянського руху Народна самооборона (НС), мовчить і лукаво усміхається. Зробити передишку в низці сенсаційних заяв екс-міністрові по питаннях надзвичайних ситуацій дійсно не перешкодить. За останні два тижні він встиг заявити про те, що діти і дружина Президента – американські подані, а історія про отруєння самого Віктора Ющенка в 2004-му – лише вигадка його передвиборного штабу.

Сумніватися в обізнаності кума глави держави не доводиться. У 2004 році Жванію називали одним з головних спонсорів передвиборної кампанії кандидата в президенти Ющенка і ідеологом померачевої революції. Втім, із того часу шляхи соратників розійшлися. І тепер Генпрокуратура, за зверненням Секретаріату Президента, порушила проти «померанчевого» грузина кримінальну справу, звинувативши його в порушенні процедури здобуття українського громадянства.

– Коли і з чого розпочався Ваш конфлікт з Президентом?

– Основний конфлікт почався з епатажної заяви про отруєння [у 2004 році]. Це найголовніше. Я наполягав, щоб такої заяви Ющенку не робив. Навіть розсилав разом з [Романом Безсмертним [на той момент керівником виборчого штабу Ющенка] телеграми у всі штаби, щоб вони не реагували на заяву центрального штабу. Адже рішення про те, що потрібно це назвати отруєнням, з'явилося в штабі, за круглим столом. Спочатку це називали біологічною зброєю, потім хімічною, потім космічним. Зрештою все прийшло до діоксину, штам-продуценти якого знаходяться в Росії. Я довго мовчав на цю тему, але, якщо говорити відверто, така заява – це образа всієї країни. Та й сенсу в ній не було, оскільки особливих дивідендів Ющенку це не принесло.

– Але якщо це був не діоксин, то що? Адже результати отруєння були у прямому розумінні на обличчі Ющенка...

– Вважаю, це могло бути сильне харчове отруєння. Кожна людина може припуститися технічної помилки в харчуванні. Від отруєнь і не таке буває. Часто-густо люди від цього вмирають.

– Складно повірити, що Ющенко пив «палену горілку» або їв неякісні продукти.

– Я вважаю, що він їв неякісні продукти.

– А як Ви ставитеся до версії про те, що на обличчі залишилися сліди невдалої пластичної операції?

– З обличчям все відбулося потім. І це було таємницею вузького кола. Я тільки знаю, що спочатку народилася версія про отруєння, а потім щось трапилося з обличчям.

 

– Якщо Ви так багато знаєте про Президента, навіщо ж тоді він Вас так жорстко прессингує?

– Насправді, я вважаю, що команда Ющенка, над якою він майстерно знущався і ображав, і так дуже довго терпіла. Це взагалі одна з найтолерантніших команд, тому що витримати такі удари, на кшталт історії з паспортом [громадянством Жванії], дуже складно. До речі, претензії з приводу мого громадянства – далеко не перший удар. Ми [оточення Ющенка] просто вже втомилися від скандалів і вважали за краще не виносити сміття з хати. Крім того, я переконаний, що всі ці скандали не приведуть ні до чого доброго, а тільки вдарять по реноме країни. Але з'явилися тенденції, які змусили мене заговорити для того, щоб Ющенко зупинився в своїх діях і намірах. Я не хочу, щоб історія з Грузією повторилася із Україною. Щоб демократ переріс в узурпатора [йдеться про Президента Грузії Михайлі Саакашвілі]. Тому що страх будує тоталітарну владу. А Ющенко сьогодні дуже боїться не бути Президентом і тому допускає купу помилок. Як людина, яка боролася за демократію, я це бачу і хочу це припинити.

– Такими різкими заявами Ви ще волаєте до здорового глузду Президента або показуєте, що зворотнього шляху для нього вже немає?

– Я не просто волаю. Волати нам набридло. Мене не хочуть чути, тому доводиться демонструвати, що на кожну дію буде протидія. І він буде змушений зупинитися.

– А Ви не боїтеся за свою безпеку і за безпеку своєї сім'ї?

– Боюся. Та сім'ю нікуди не збираюся вивозити. Моя дружина хотіла поїхати народжувати до Австрії [вона зараз вагітна], оскільки там краще роблять анестезію, але за цими скандалами їй і дітям не видали візи.

– У який момент стара команда Президента відійшла на другий план і поступилася місцем новій?

– Це залишилося загадкою і дивує всіх. Насправді, це щось космічне. Він поодинці вичистив практично всіх.

– Судячи по заявах Ваших соратників, головний член цієї нової команди – глава Секретаріату Віктор Балога. Хто він такий і звідки з'явився?

– Вважаю, що він був помилкою в команді Ющенко. Коли Ющенко став прем'єром, Балога якимсь чином підтримав його. Тоді відбувся їхній контакт. І коли ми сформувалися як політична сила, Балога став для нас великою проблемою. Чого тільки коштували події в Мукачевому... Там у нього були просто бандитські розборки, а ми літали туди рятувати свого політичного побратима [впродовж 2004 року Наша Україна, включаючи Жванію, підтримувала Балогу в конфлікті з членами місцевої організації СДПУ(о). У одному із зіткнень справа дійшла до бійки]. Насправді сторона, яка воювала тоді проти Балога, – це були чарівні, милі люди. А він поводився брутально: бив фоторепортерів, вибивав камери. Але ми тоді були змушені його захищати. Хоча нас і били в цьому Мукачевому, з вікон викидали. І мені перший раз в житті попадало із-за Балоги.

 

– Зараз у всіх гріхах звинувачують Балогу, але ж є і Президент?

– Та я упевнений, що все робить сам Президент, а Балога виконавець його волі. З іншого боку, Ющенко завжди був дуже залежний від оточення і схильний до його впливу. Думаю, що він прийняв одну з ідей свого оточення. Одна з двох думок стала його власною. Ідеї оточення він вважає за свої.

– Як людина, яка дивиться на ситуацію зсередини, скажіть, що відбувається в країні?

– У нас колосальна політична криза. Структура влади настільки переплетена в кулуарних домовленостях, що вже ніхто нічого не розуміє. Це приводить до того, що зовнішній світ від нас відвертається.

Наприклад, коли відправили так званий лист трьох по НАТО [декларація про бажання України приєднатися до плану дій з членства в Альянсі, підписана Президентом, спікером Ради і главою уряду], то там жахнулися. Щоб таке звернення підписали три вертикалі влади – такого в історії НАТО не було.
А зараз ми дивуємося, чому на нашу заявку не поглянули серйозно? А що дивного? Завдяки нашій рахітичній системі влади ми попали в політичну безвихідь.

– Як з нього вийти?

– Для цього потрібно внести зміни до Конституції і ухвалити закони. Україну врятують тільки закони.

– А хто ж заважає ухвалювати закони?

– Президент. <...>. Адже якщо Президент, гарант Конституції, говорить про те, що має бути винесена нова Конституція на референдум – це й є зрада інтересам держави.

Після цього в будь-якій цивілізованій країні повинен був статися моментальний імпічмент. Тому що сама Конституція є гарантією цілісності і суверенітету держави. І коли хто-небудь робить заяву, що у нього є право виносити на референдум Основний закон – це великий ризик, оскільки таким чином можна заперечувати і суверенітет, і цілісність, і державний устрій.

Простіше кажучи, Ющенко хотів продати Україну, а ми не даємо. А він ще робить заяви, що бореться за права українців. Він бореться за свої права. <...>.

– Чому в такій ситуації не діє парламент?

– За цю каденцію знівелював парламентаризм повністю. Адже що відбувається? Сидить самотній [спікер Арсеній] Яценюк і виконує всі замовлення, які надходять з Банкової. Працює за принципом: «Єсть, товариш начальник!»
Це взагалі перший випадок в історії сучасної України, коли спікер за допомогою Секретаріату ховає парламентаризм.

І це вигідно Ющенку. Таким чином, він говорить, що влада – це лише він, а парламент – це щось зайве.

– Але проблема і в тому, що коаліції БЮТ і НУНС як єдиної сили вже практично не існує. Скільки вона ще протягне?

 

– Цю коаліцію, звичайно, можна розламати. І я думаю, що Балога своя брудна справа зробить. Він виведе своїх єцинців [членів партії Єдиний центр, до якої має відношення Балога] та мукаючих нашоукраїнців, і таким чином коаліція може розвалитися. Проте, перспективи нової коаліції в парламенті не існує. Немає такої конфігурації. Ну, уявіть, нову широку коаліцію: комуністи, Блок Литвина, Партія регіонів і Наша Україна. Це абсурдно: Наша Україна не піде разом з комуністами, і Литвин також не піде. А БЮТ з регіоналами тим паче ніколи не домовляться.

– Тобто парламент працюватиме без коаліції?

– Так. Цього і домагається Балога. Хоча не думаю, що це сподобається Президентові. Адже тоді прискоряться конституційні процеси. Не знаю, що йому підсипають, але він поки йде по фарватеру. Натомість у фіналі збудеться мрія закарпатського хлопчика, і він стане виконуючим обов'язки дерибанщиків [в.о. прем'єр-міністра].

– Секретаріат упевнений, що НС зараз танцює під дудку прем'єра Юлії Тимошенко. Який її вплив на Вашу політичну силу?

– Впливу Юлії Володимирівни на НС немає ніякого. У її Кабміні, окрім [глави МВС Юрія] Луценко, міністра з нашої фракції, нікого не немає. Останні рекомендовані Секретаріатом, тому, цей Кабмін Тимошенко і Секретаріату Президента.

– Чим може закінчитися боротьба гілок влади? Будуть дострокові парламентські вибори?

– Конституційними змінами і новими достроковими виборами парламенту і Президента. Нам необхідно виходити на парламентську форму правління, аби парламент обирав Президента. Хоча поки ніхто цих виборів не хоче. Ті ж регіонали сподіваються, що економічна ситуація вдарить по Тимошенко. Хоча, якщо нічого зараз не зробити, то така ситуація вдарить по будь-якому наступному Кабміну. Тому, що де-факто ми знаходимося в Європі, а де-юре... це слово починається з першої літери мого прізвища.

– Дострокові президентські вибори не потрібні і Ющенку. Як Ви оцінюєте його шанси, якщо вони все-таки відбудуться?

– Вважаю, що рейтинг Ющенка вже ніщо не підніме. Він прогавив свій шанс. Тут не потрібно ображатися. Проблема Ющенка в тому-то й полягає, що його рейтинг сильно змінився. А він не може зрозуміти, чому ці дурні люди не розуміють його складних ходів. Ну, розкусили тебе. Ну, не подобаєшся. Що вдієш – шанс дається лише один раз. Люди хочуть жити краще і дають цей шанс тому, хто йде вперед, а не просто говорить.

– Ви зараз можете сказати, що Президент став тим проти чого країна боролася на Майдані?

– Так. Він став гірший за тих, із ким ми всі боролися.

Переклад - Аратта-Україна

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.