Росія блокує ухвалення резолюції ООН по Грузії

Автор/джерело -  © Reuters 



Дата публiкацiї - 12.08.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1055

Росія в понеділок відкинула, як неприйнятний, французький проект резолюції, що закликає до припинення вогню в Грузії.

Виступаючи перед журналістами після п'ятого засідання Ради безпеки ООН, присвяченої конфлікту в Південній Осетії представник Франції Жан-пьер Лакруа сказав, що резолюція грунтується на плані, який був оприлюднений кабінетом Президента Франції Николя Саркозі на вихідних.

Проект документа, отриманий Рейтер, закликає до "негайного і безумовного припинення військових дій", виступає в захист "суверенітету, незалежності і територіальній цілісності Грузії" і підтримує посередництво Євросоюзу і Організації по безпеці і співпраці в Европе (ОБСЄ).

Він також закликає повернути російські і грузинські війська на позиції, в яких вони знаходилися до вторгнення Грузії до Південної Осетії минулого четверга.

Проект не критикує ні Росію, ні Грузію, проте в ньому мовиться, що Рада "серйозно стурбована посиленням насильства в Грузії" і розповсюдженням насильства по всьому регіону, включаючи ще одну територію, що відкололася, - Абхазію.

Під час наради помічник генерального секретаря ООН по підтримці миру Едмон Мулові підтвердив, що деякі російські війська покинули Абхазію і вторглися на територію Грузії.

Лакруа заявив, що Грузія позитивно відреагувала на резолюцію і виразив надію, що Москва також підтримає її. Проте Росія, постійний член Совбезу з правом вето по будь-якій резолюції, сказала, що проект неприйнятний для Москви.

Російський посол Віталій Чуркин заявив репортерам, що в проекті безліч недоліків. Зокрема він не містить "згадок про грузинську агресію або грузинські лиходійства".

"Я не можу уявити, що ми приймемо французький проект", - сказав він, додавши, що сподівається, що він буде переглянутий так, що влаштує Москву.

Поки не зрозуміло, коли відбудеться голосування по резолюції, оскільки Франції тепер необхідно погоджувати з Росією його текст. Дипломати вважають, що багато що залежатиме від результату переговорів Саркозі з російськими лідерами в Москві, які відбудуться сьогодні.

Представник Грузії в ООН Іраклій Аласанія сказав, що сподівається, що французька резолюція буде схвалена Радою і звинуватив Росію в спробах "подавити і зруйнувати молоду демократію".

США спочатку мали намір засудити Росію за те, що вони назвали незаконним "військовим нападом" на Грузію, проте дипломати сказали, що Франція і інші європейці хотіли уникнути слів, які напевно спровокують вето з боку Росії.

Представник США Залмай Халілзад сказав, що підтримує французький проект, не дивлячись на те, що туди на було включено засудження Росії. Президент США Джордж Буш заявив, що для Росії прийшов час змінити свій образ дій в Грузії.

Переклад - “Аратта-Україна”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.