США не залишить російських агресорів без наслідків

Автор/джерело -  © Юрій Дулерайн, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 13.08.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1057

Напад Росії на Грузію законодавці та громадськість у США вважають актом агресії та загрозою світовому правопорядкові.

Конгресмени виключають застосування американських збройних сил на допомогу Грузії, бо ніхто не хоче збройного конфлікту між двома державами з ядерними арсеналами. Це підкреслив у телевізійному інтерв’ю сенатор-демократ Джозеф Байден, голова комісії закордонних справ Верхньої палати Конгресу. За його словами, цю думку поділяє більшість колег-законодавців. Але всі вони засуджують агресію Росії проти Грузії.
Конгресмен Барні Франк закликає виключити агресора з міжнародних організацій, членство у яких високо поціновує Москва, а також відмовити їй у членстві у Світовій організації з торгівлі. За його словами, «якщо Росія бажає вважатися цивілізованою країною, вона мусить поводитись цивілізовано». Сенатор Джозеф Ліберман зазначив: «Америка мусить вдарити Москву туди, де їй болить, а це міжнародний престиж. Насамперед, ми повинні виключити Москву з найпрестижнішої «Групи восьми», яка об’єднує лідерів найбагатших демократичних країн світу. Авторитарна Росія явно не належить до цього клубу».

 

Конфлікт в Грузії у центрі уваги американських засобів масової інформації

Вторгнення Російських військ на територію Грузії – на першому місці у ЗМІ за усталеним правилом: «when it bleeds it leads», тобто, кровопролитна новина – завжди на першому місці. Репортер телемережі «ФоксНьюз», який, подібно до своїх колег, веде прямі репортажі з місця подій, показує, що попри нібито наказ пана Медведєва припинити воєнні дії, російські літаки далі бомбардували міста у центрі Грузії і вбивали мирних жителів.

Слід зазначити, до речі, що у той час, як російське телебачення й газети прославляють так звану «визвольну місію» Росії, американська преса наголошує на жертвах серед мирного грузинського населення. «Нью-Йорк Таймс» у редакційній статті пише, що «напад на Грузію явно розраховано на те, щоб примусити Україну відмовитися від бажання приєднатись до НАТО, і щоб залякати будь-якого іншого сусіда чи колишнього сателіта, який не бажає виконувати наказів Москви».

 

Президентські кандидати від обох найбільших політичних партій одностайно засуджують дії Росії

Республіканський кандидат сенатор Джон МакКейн вимагає виключити «реваншистську Росію» з клубу «Великої вісімки». Він звинуватив Росію у прагненні відновити «стару Російську імперію». МакКейн вважає, що «рішення НАТО відмовити у наданні Грузії плану членства можливо було розцінене Москвою як зелене світло до нападу». «Я закликаю союзників по НАТО переглянути це рішення», – додав кандидат на посаду президента США від Республіканської партії. МакКейн зауважив, що Росія напала на Грузію як раз у день відкриття Олімпіади у Пекіні і закликав до бойкоту Зимової олімпіади у Сочі 2014-го року.

Сенатор Барак Обама, президентський кандидат від Демократичної партії, розходячись з МакКейном у багатьох аспектах зовнішньої політики, поділяє погляди суперника на поточну кризу. Він теж стверджує, що Росія вийшла за рамки цивілізованої поведінки. Обидва кандидати закликають прийняти Грузію до НАТО, обидва вважають за необхідне скерувати до районів конфлікту міжнародний миротворчий контингент. Обидва кандидати телефонували грузинському президентові Саакашвілі, висловлюючи солідарність. Як сказав МакКейн, «Сьогодні ми всі – грузини».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.