Життя у стилі «ЕКО». Планетою крокує еко-бум

Автор/джерело -  © www.greenmama.ua 



Дата публiкацiї - 22.10.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1091

Ви читали про еко-бум? Стела Маккартні створює екосумку для шоппінгу. Світові дизайнери відмовляються від натурального хутра та шкіри.

А як вам такі слова Джулії Робертс: “Я обожнюю це відчуття: в кінці дня зізнатися собі, що я зробила ще один крок, якій дозволить мені та моїм дітям прокинутися завтра в більш чистому, здоровому та безпечному світі”. Жити у злагоді з природою стає надзвичайно модно! Гайда ставати справжніми модницями та приєднуватися до еко-тенденцій!

Ми можемо дуже скептично ставитися до закликів змінити світ і врятувати землю, але коли людина матиме уяву хоча б про деякі розміри збитків, які вона наносить своєю діяльністю, впевнена, нормальна психіка обов’язково відреагує на дзвони про екологічну катастрофу.

Тільки подумай:

  • 80 літрів води щодня безглуздо витікає у каналізацію, якщо твій кран навіть не протікає, а ледь помітно капає;

  • 330 літаків можна побудувати, переробивши алюмінієві банки з-під прохолоджуючих напоїв, які щороку викидаються жителями одного мегаполісу;

  • 1000 метрів проїде авто на тій кількості нафтопродуктів, яка міститься в десяти пластикових пакетах із супермаркету.

Вражає? Тоді гайда змінювати світ!

 

Екологія дому

Хочеш змінити світ – почни з власної квартири, - перефразуючи класика кажу я. Отож, стартуємо з очищення власного помешкання від різного роду засобів очищення, побутової хімії та застарілих електропристроїв, які на повну викачують енергію.

Чихаю від усього - каже одна з моїх знайомих. Воно й не дивно – рівень хімічних елементів у засобах для миття, чищення та прання давно перевищив норму. І як нам тільки щастить виживати у такому середовищі! Отож, від сьогодні спробуй трохи обачніше ставитися до себе та оточуючих тебе рідних.

Зроби перевірку власних хімічних та засобів. Залиш тільки ті, які вкрай необхідні. Погодься, підлогу можна спокійно помити і без спеціальних засобів, а вкрай забруднені місця можна спокійно вимити, додавши звичайного засобу для миття посуду.

Буде краще, якщо очищувач повітря ти будеш використовувати тільки за своїм прямим призначенням, а саме у туалетній кімнаті. Маєш проблеми з повітрям у квартирі – частіше відчиняй вікна або кватирки.

Пральний порошок, який потрапляє з твоєї машини до стічних вод, згодом доходить до підземних і “хімізує” їх. Звичайно, з цим важко щось зробити, однак не додавай до порошку ще й пом‘якшувачів, антистатиків та ароматизаторів. Користі від них – жменька, шкідливості – море. До того ж, останні дослідження показують, що все частіше чистий одяг починає викликати у людей алергію. Здивована? Саме різні “хімічні” ополіскувачі спричиняють риніти та викликають дратівливість очей та слизових оболонок.

Так складається, що алергія часто виникає не лише на передбачувані збудники – шерсть певних тварин, пилок окремих рослин та квітів чи пил, що має здатність накопичуватися у офісних архівах та бібліотеках. Все частіше у дослідженнях медиків фігурують такі алергени, як домашній (звичайний) пил, який осідає на постільній білизні, телевізорах чи килимах, пліснява, яка часто «мешкає» у нашій ванній кімнаті та кліщі, які досить впевнено почуваються не лише у наших подушках та ковдрах, але й у дитячих іграшках. На перших місцях серед алергенів аерозолі, хімічні миючі засоби та порошки.

Алергія виникає тоді, коли наш організм надто гостро реагує на речі, які у більшості людей не викликають ніяких проблем. Ці речі мають назву алергенів. Якщо час від часу у вас виникають певні симптоми алергічних реакцій, не завадить сказати про це своєму лікарю і зробити певне обстеження.

Хлор – особлива історія. Уся питна вода дезінфікується хлором. Похідні речовини хлору (хлороформ, хлорфенол, хлориди, остаточний хлор та інші) володіють онкогенними (канцерогенними) та мутагенними властивостями, тобто здатні впливати на генетичний апарат людини. Американські та фінські вчені довели, що внесок похідних хлору в онкозахворювання становить 5-15%. Високий вміст хлору та його сполук провокує респіраторні захворювання, пневмонію, гастрити. Нас переконують, що хлор – це захист від мікробного зараження при проходженні води через трубопроводи міста, але дослідження останніх років показали, що більшість вірусних мікробів вже виробили імунітет на дію хлору.

Якщо маєш маленький дітей, свідомість має працювати ще уважніше. Допоки в приміщенні знаходяться діти, - ніяких експериментів та прибирання з хімічними засобами! Ти хоч раз в житті читала, які речовини містить полі роль для меблів? Навряд чи, бо я й сама до цієї статті мало зверталася до етикеток.

Аби вберегти дітей від небажаного контакту з побутовою хімією, зберігай її в добре закритих місцях. Бажано, щоб дитина взагалі не бачила звідкіля мама витягає такі цікаві різнокольорові баночки. І не здумайте пересипати порошок для чищення в інший посуд! Хімічні засоби мають зберігатися лише в “рідних” для них упаковках.

Слідкуй за правильним дозами. Перевищена кількість того чи іншого миючого засобу навряд чи зроблять поверхню твоїх меблів чистішою. А от від нападів алергії можна не втекти.

Звичайно ж твої діти мають особливі стосунки з іграшками. З ними вони навіть лягають спати. Тому ніколи не економ на дитячому здоров‘ї і купуй іграшки тільки у спеціалізованих магазинах.

Якщо вам коли-небудь щастило вибирати іграшку серед великої кількості пропозицій, ви, напевно, не раз звертали увагу на яскраві, трохи «не життєві» кольори зайців, слоненят та кубиків. Спеціалісти стверджують, що надто яскраве забарвлення – яскраво рожевий, в‘їдливо-зелений та інші – це перше, що має насторожити при виборі іграшки. Чим більш неправдоподібний колір, тим більш дешева фарба, що нанесена на іграшку, і, як результат, тим вища загроза високої її токсичності. То ж як і з чого виробляють іграшки?

На першому місці, звичайно ж, пластик. І це тільки на перший погляд здається, що цей матеріал зовсім не шкідливий. Насправді ж, в основі пластику лежить фенол – основа для виготовлення будь-якого пластику. В концентрації, дозволеній стандартами він не шкідливий. Але чи пише виробник іграшок який вміст фенолу в тій чи іншій іграшці і якщо так, то наскільки правдивою є така цифра?

Фенол за своєю природою це кислота, яка в чистому вигляді є дуже токсичною речовиною і при попаданні на шкіру викликає сильні опіки. Якщо ж та чи інша іграшка має у своєму складі вищу за норму концентрацію фенолу, вона відразу ж починає подразнювати шкіру та рецептори малечі. Як наслідок – ніяк не пояснена лікарями бронхіальна астма, напади алергії чи навіть екзема. Лікарі кажуть, що при тривалому контакті з предметами, в яких допустима норма фенолу перевищена в п‘ять разів загрожує ураженнями внутрішніх органів.

Але фенол не єдина шкідлива речовина, яку під час експертизи виявляють у дитячих іграшках. Виявляється, існують й такі, у складі яких є формальдегід – газ, який має канцерогенний ефект (знову ж таки, якщо перевищується допустима концентрація) та солі важких металів.

Останні, на думку багатьох лікарів – найнебезпечніші, бо зустрічаються в іграшках досить часто. Сурма, миш‘як, барій, кадмій, хром, свинець, ртуть і селен, як правило, незамінні компоненти фарби, якою розмальовують іграшки. Їх вміст теж допускається, але в дуже малих кількостях. Ароматичний амін – речовина, яку зовсім нещодавно виявили не лише в іграшках, але й в дитячому одязі, виробленому в одній з китайських провінцій. Отруйна фарба за своєю суттю здатна була викликати рак уретри та сечового міхура. 83% китайських ляльок та 37% інших китайських іграшок щороку виявляються шкідливим для дитячого здоров’ю Ось чому перше, що має викликати вашу підозру – це яскравий, не природний колір білочки чи самосвала, який ви збираєтеся купувати.

 

Екологія в магазині.

Кажеш, це повна маячня? Але жити за правилами екології не настільки важко, як здається, а от користі від деяких твоїх обмежень купа. Прості на перший погляд правила дозволяють не тільки зробити сімейний бюджет більш стійким, але й допомагають планеті в умовах постійного прогресу та над швидких темпів вижити і “нагодувати” тих, хто її заселяє. Отож. Основні правила шоппінгу в стилі еко це:

Візьми за правило та привчи себе складати список речей, які необхідно купити. Намагайся купувати якнайменше речей, які просто ваблять погляд, але насправді рідко стають у пригоді. Навіть не знаєш, що це за речі. Тоді кладучи до корзини чергову яскраво декоровану свічку постав собі питання: “Для чого?”. Головне призначення цього предмету – дати світло тоді, коли в домі зникає електрика або налаштувати на романтичний лад закоханих, задекорувати столик біля спального ліжка. Але коли свічки починають заполоняти увесь простір, а знайомі все частіше дарують їх на різні свята, виникає питання, що робити з такою кількістю “товару”? Якось після чергового подарунку набору свічок під Новий рік, я обережно поцікавилася у подруги чому на усі без виключення свята, включаючи вже четвертий день народження, вона завжди дарує мені свічки. Здивуванню подруги не було меж: “А хіба ти не захоплюєшся і не колекціонуєш їх?”. Впевнена, такі предмети у своєму може знайти кожна друга сімейна пара.

Зміни своє ставлення до запакованих товарів. Тобі ніколи не спадало на думку, чому сумки з супермаркету виглядають такими величезними та спотвореними за формою, хоча на справді речей та продуктів у них зовсім небагато. Для цікавості порахуй скільки коробок та пластикових упаковок ти привезла з магазину. А крихітних пакетиків, в які запаковують ледь не по одному яблуку? А логіка дуже проста – чим більше упаковки, тим більше сміття щодня викидається на смітник. Як результат – земля просто не в силі переробити та “заархівувати” таку кількість відходів.”

Якщо існує вибір, надавай перевагу скляним пляшкам. Поки що в українських магазинах це буває надзвичайно складно зробити, але все-одно ми на шляху до змін. Уся справа в тому, що склотару можна здавати та використовувати знову, тоді як одноразові пластикові пляшки не піддаються природній біодеградації і залишаються в землі на століття.

Обирай продукти місцевого виробництва. Запитаєш що спільного з екологією? Мінімальне транспортування такої продукції від виробника до магазину знижує негативний вплив на навколишнє середовище.

Придбай красиву сумку з тканини. Дякувати дизайнерам, пропозиція таких сумок сьогодні досить різнобарвна (від "Аратти": наприклад, - сумка НЕ ПАКУЙ СЯ). Не купуй щоразу ПЕТ пакети, відмовляйся від безкоштовних.

Намагайся уникати купівлі одноразових предметів – бритв, запальничок, паперових та пластикових стаканчиків та тарілок. Всі ці предмети тільки збільшують кількість сміття, яке потребує переробки.

 

Екологія здоров‘я.

Екологія нашого способу життя надзвичайно тісно переплітається з екошоппінгом. Секрети нашого здоров‘я якраз і полягають у тому аби не купувати та не споживати продуктів, що містять шкідливі барвники, ароматизатори, консерванти та такі загадкові коди “Е”. Розпізнати шкідливі продукти іноді буває до смішного просто – яскраво-червоне морозиво з ніби-то полуничним наповнювачем. Насправді ж, яскраві природні кольори моркви, буряка чи вишні у поєднанні з іншими компонентами дають пастельні тони з притаманними їм відтінками. Все інше – суцільні барвники. Не краща ситуація і з продуктах швидкого приготування. Там може не бути барвників, зате консервантів та штучних додатків хоч одбавляй.

Ти можеш тисячі разів заперечити – мовляв, так, про це усі говорять, але причина у чомусь іншому, однак чи ніколи не спадало тобі на думку те, що середній сільський житель набагато здоровіший за нас – міських жителів, які не мають 20 гектарів садиби і на додачу шалених фізичних навантажень, які їздять на власному авто, фарбуються найкращою косметикою, п‘ють найчистішу воду та живлять обличчя найдорожчим кремом. Увесь секрет їх здоров‘я – у екологічно чистих натуральних продуктах харчування, які не мають у своєму складі жодного консерванту, згущувача, фарбника, одним словом Е-додатків.

Цікава та загадкова літера Е, до якої прикріплено трьох-чотирьохзначний цифровий код вперше була помічена українцями на харчових продуктах, що у 90-х роках активно почали імпортуватися із Польщі. Сьогодні ситуація докорінно змінюється – аби стати членом Європейського союзу, Польщі довелося повністю змінити підхід до того, що споживатиме власне населення. Україна ж навпаки – з року в рік нарощує темпи по виробництву продуктів, які загрожують не лишень здоров‘ю тих, хто народився та проживає на території країни, але й тим ненародженим малюкам, яких ще в зародку починають годувати харчовими добавками.

А тепер згадай, коли востаннє ти читала етикетку бодай одного з продуктів, покладених до кошика у супермаркеті? Якщо ж і справді ти іноді робиш це, то навряд чи для того аби віднайти скільки барвників, згущувачів та консервантів має той чи інший кетчуп. У стандартному споживчому кошику українця обов‘язково мають бути м‘ясні вироби – ковбаса, сардельки чи сосиски. Спокушає гарний свіжий вигляд ковбаси? Тоді шукай на упаковці барвник Е128 – код, який додає м‘ясу «рожевого» ефекту і разом з тим вважається канцерогенною речовиною, що призводить до розвитку деяких видів пухлин.

Хочеться солодощів та мармеладу? Тоді тобі поталанить зустріти у їх складі татрзин Е102, який допомагає цукеркам, морозиву та солодким напоям набувати червоного та жовтого кольорів, а за сумісництвом викликає харчову алергію. Взагалі, серед усіх закодованих додатків не перелічити тих, які мають наслідки у формі різного виду алергій. Враховуючи те, що алергія сьогодні стає чи не найбільш важким діагнозом у медицині, сподіватися на «легке» лікування та позбавлення від неї не доводиться.

Надзвичайно шкідливим кодом першої групи є код Е127, який має токсичну дію, провокуючи тим самим захворювання щитовидної залози.

Аналізуючи другу групу кодів-консервантів, варто зазначити, що деякі виробники вдаються до хитрощів і замість прописування певних кодів вказують на етикетці просто відповідну назву, яка, звичайно ж, простому споживачу навряд чи щось скаже.

Е250 та Е251 – сумнозвісні нітрити та нітрати калію, які за численними дослідженнями медиків викликають алергічні та запальні реакції, головний біль, печінкові болі та роздратованість. Не дивлячись на численні перестороги та рекомендації про заборону використання цієї харчової добавки, вона до цього часу маячить на кожній другій упаковці.

Антиокислювачі, закодовані у 3 групі сповільнюють окислювальний процес в жирових та масляних емульсіях. Саме вони захищають жири та жирні продукти від «згіркнення», запобігають потемнінню та псуванню овочів та фруктів, сповільнюють ферментативне окислення вина. Здавалося б, все не так вже й шкідливо, однак серед найвпливовіших на людський організм виділяють Е311, який може викликати напад астми та Е320-321, які затримують воду та підвищують вміст холестерину у крові.

Стабілізатори та згущувачі – Е400-Е499 практично завжди присутні у майонезах та йогуртах. Густа консистенція таких продуктів створює відчуття високої якості, яка насправді може викликати хвороби системи травлення.

Емульгатори найчастіше сприяють створенню однорідної маси з продуктів, які за своєю природою змішати практично не можливо, наприклад води та масла. Негативний вплив на печінку та розлади шлунку викликають наступні коди – Е510, Е513 та Е527.

Після веселої вечірки у подруги минув вже тиждень, а ти ще й досі згадуєш божественний салат, основним компонентом якого була якась дивовижна риба. Весь секрет у тому, що у страву додається декілька подрібнених волокон натурального продукту чи навіть його екстракт, додається добра жменя підсилювачу смаку – і виходить справжній неповторний смак. Коди цієї групи Е600-Е699 можна запросто зустріти майже в усіх рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, в чіпсах, сухариках, соусах, різних сухих приправах, бульйонних кубиках та сухих супах.

Глутамат натрію Е621 – мабуть, чи не найстрашніший з усіх додатків. Солі цієї кислоти беруть участь у передачі імпульсів до центральної нервової системи, викликають збудження і застосовуються в психіатрії. Ось чому прихильникам фаст-фудів (а саме їх страви мають у своєму складі найбільше цього коду) загрожує як фізична, так і психологічна залежність, стверджують дослідники.

Американські медики стверджують, що кислота може викликати пошкодження мозку, є причиною захворювання системи травлення. Японські медики акцентують, що цей підсилювач смаку має негативний вплив на сітчатку ока, і, навіть в деяких випадках може впливати на гормональний статус організму.

Е900-999 являє собою групу підсолоджувачів та розрихлювачів, які попереджають або знижують утворення піни, створюють блискучу оболонку на цукерках та роблять тісто більш пишним. За даними досліджень, піногасники та розрихлювачі не мають великої шкоди для організму, хоча дітям вживати його все ж таки не рекомендується.

А от з підсолождувачами все значно сумніше. Аспартам, що входить до складу більше ніж 6000 продуктів, при 30 градусах за Цельсієм починає розпадатися на метиловий спирт (метанол) та формальдегід, який вважають канцерогеном.

Чи доводилося тобі коли-небудь спостерігати, що після чергового ковтка того чи іншого напою, особливо Coca-cola, Fanta, Sprite, хочеться пити їх знову і знову? Відповідь може бути лише позитивна, адже у кожному з цих продуктів є підсолоджувач, який насправді не втамовує спрагу. І вся справа в тому, що слина погано нейтралізує залишки цукрозамінника зі слизової оболонки роту, ось чому після вживання таких напоїв у роті залишається неприємне відчуття приторності, яке хочеться зняти новою порцією напою. Отож, подумай, а може краще простої води?

Найшкідливішим з усіх винайдених кодів, заборонених в усіх без виключення країнах світу є:

Е121
– цитрусовий червоний фарбник-2
Е123 - фарбник амарант,
Е240 - консервант формальдегід.

Якщо ж ти раптом зустрінеш на харчових продуктах надпис про натуральність, можна вірити тільки наступним добавкам: Е330 (лимонну кислоту) добувають з цитрусових, Е160а (каротин) – з томатів, а Е400 (альгінат натрію) – з морських водоростей. Зустрічаються і більш екзотичні варіанти – фарбник кармін отримують із засушених жуків, що мешкають в Перу. Льодяники, морозиво та йогурти завдячують своїм рожевим кольором саме цим комахам. Ну а ось чи їсти сухарики та соуси, які «пахнуть» димком, вирішувати вам – пікантний аромат диму вилучають із... горілої тирси.

Можна зовсім по різному ставитися до тих чи інших харчових добавок. 100 років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою і в напої того часу спокійно його додавали. У свій час одним із запатентованих препаратів проти кашлю був «героїн», а у 60-ті роки безпечним стимулятором вважався метамфетамін. І лише через 5 років широкого його застосування лікарі, а слідом за ними і увесь світ дізналися про смертельно шкідливих побічні дії. Сьогодні він вважається одни із «найважчих» наркотиків. Ось чому у нас немає ніякої впевненості, що через 5 років якийсь природній фарбник не назвуть психотропною речовиною, що призводить до розладів нервової системи. А тому турбота про власне здоров‘я стає сьогодні не лишень модною течією, але й якоюсь часточкою боротьбою за краще життя прийдешніх поколінь.

 

Екологія офісу

Впевнена, ти не раз, сидячи в офісі, ловила себе на думці, що тобі душно, важко дихати, пече у горлі, сухо у носі і таке інше. Такий нездоровий мікроклімат створює в основному техніка, якої до решінцю заповнений кабінет. А ще оптимізму додає кондиціонер, який влітку ніби-то охолоджує повітря, а взимку нагріває його. Насправді ж, єдине, що вправно робить кондиціонер, то це до неможливості висушує повітря. Ось чому обов‘язково потурбуйся про те, щоб у твоїй шафі завжди була термальна вода – єдине, що принесе відчутну користь та поліпшить справжній стан речей.

Мова йде про підземні води з температурою вище 20 градусів. З одного боку вони є унікальним та ідеальним провідником косметичних препаратів у глибокі шари шкіри. З іншого – знімають запалення навіть найчуттєвішої шкіри та підсилюють її природній захист. Здавалося б, а що ж такого особливого у воді? По-перше, саме термальна вода вважається чистішою, оскільки залягає глибше (це означає, що ризик потрапляння хімічних відходів дуже малий) та підпадає під дію тиску та високих температур. По-друге, вона містить більше мінеральних солей та мікроелементів, які оптимально відповідають складу мікроелементів та мінералів в людському організмі. Ось чому така вода прискорює клітковий метаболізм, збільшує опорність негативному впливу навколишнього середовища, відновлює рівень зволоження шкіри, нормалізує водно-ліпідний баланс, підвищує природні захисні властивості шкіри. По-третє, така вода підходить усім, без виключення типам шкіри.

А ще намагайся якомога економніше використовувати папір, використані та «опрацьовані» сторінки використовуй як чорновики, адже папір в минулому легені нашої планети.

З цих же зауважень ніколи не збирай флаєри та рекламні листівки, які роздають біля входу-виходу в метро. Користь від них аж надто мінімальна, зате забруднення вдосталь і те ж саме зайве використання паперу. 122 тисячі дерев щороку витрачаються на рекламні листівки, які забруднюють наші поштові скриньки лише на одній вулиці в місті. А скільки років потрібно одному дереву для росту?

По відношенню до роботи в офісі запам‘ятай лише 2 основні цифри: 10 – у стільки разів меньше енергії споживає комп‘ютер в режимі максимального енергозберігання – тобто «засинаючий» через 30 секунд після роботи на ньому; 36 кілограмів – саме стільки вуглекислого газу за рік буде викинуто в атмосферу через забутий в розетці зарядний пристрій для мобільного телефону.

То може варто зробити і свій внесок у збереження планети Земля?

 

«Є такий закон, - сказав мені згодом Маленький Принц.- Причепурився сам уранці, причепури гарненько і свою планету. Треба полоти баобаби зараз же, як тільки побачиш, що то не троянди, бо молоді пагінці троянд і баобабів майже однакові. Ця праця дуже нудна, але зовсім легка. Якщо це редиска або троянда, хай собі здорові ростуть. А коли це якийсь бур'ян, треба його одразу, як тільки розпізнаєш пагін, виполоти з корінням. А баобаб - така рослина, що коли не розпізнаєш її вчасно, то вже ніколи не позбудешся. Він захарастить цілу планету. Він прониже її своїм корінням. А якщо планета дуже маленька, а баобабів забагато, вони роздеруть її на клапті.»

Антуан де Сент-Екзюпері

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.