Янукович навішав Путіну, що хоче бути гарантом

Автор/джерело -  © Сергій Сіромаха, Аратта-Україна 



Дата публiкацiї - 21.11.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1118

Головний оППозиціонер розпочав передвибочий лохотрон традиційно - із відвідин столиці сусідньої держави. Як показує практика, подібні візити означають не тільки моральну підтримку, у разі, якщо Кремль зробить ставку.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович підкреслив, що Партія регіонів і «Єдина Росія» як найвпливовіші політичні сили в двох країнах, виступатимуть гарантами стабільності відносин між Україною та Росією.

Як повідомила прес-служба Партії регіонів, про це він сказав під час зустрічі з прем'єр-міністром РФ, головою партії «Єдина Росія» Володимиром Путіним, що відбулася після закінчення роботи в Москві X з'їзду «Єдиної Росії».

«Як провідні політичні сили в своїх країнах ми активно підтримували й підтримуємо контакти з метою впливати на політику наших держав, з метою поглиблення відносин стратегічного партнерства Росії та України, а також розширення економічної кооперації», - зазначив Янукович.

Як повідомляється, під час зустрічі обговорювалися перспективи подальшого розвитку співпраці двох партій, зокрема – наповнення якісно новим змістом договору про співпрацю між Партією регіонів і партією «Єдина Росія».

Крім того, сторони торкнулися питань необхідності відновлення традиційно добросусідських відносин між Україною та Росією, а також питання взаємодії та координації зусиль, спрямованих на подолання наслідків економічної кризи.

Перед цим, виступаючи на з'їзді, Янукович реанімував фішку 2004 року - заявивши про необхідність відновленння діалогу щодо створення ЄЕП, до якого, власне, вже давно втратило інтерес російське керівництво.

Окрім того, Янукович публічно заявив, що у найближчому майбутньому ПР створить коаліцію і створить новий уряд. Зрозуміло, лояльний до Москви. «Переговори ведуться не тільки щодо кандидатури спікера. Переговори ведуться і щодо переформатування коаліції, переговори ведуться щодо можливої відставки уряду», - підкреслив Янукович.

Лідер ПР продемонстрував у сусідній столиці, що непогано засвоїв лохотронну науку.

Зокрема, щодо повалення Тимошенко і створення нового коаліційного уряду. Наразі у трьох фракцій: ПР, КПУ, Блоку Литвина - для цього просто не вистачає голосів. Хоч і декілька, але - не вистачає.

Приєднання Блоку НУ-НС до зазначеної коаліції теоретично можливе, але - далеко не у повному складі. Зокрема, вже заявили, що ні за яких умов не увійдуть до ширки НС, НРУ, та ще декілька партій. Не однозначною залишається ситуація серед самих нашоукраїнців, частина яких вважає неприйнятним блокування із ПР. За ширку одностайно виступає тільки ЄЦ, але декілька єцунів не можуть приєднатися до коваліції. Бо чинна Конституція визначає тільки одну умову легітимності коаліції - якщо її утворили фракції.

Не можна виключати, що у разі, якщо частину БНУНС таки загонять до ширки, то ті, хто залишився поза нею - можуть просто зібрати з'їзди та денонсувати договір про утворення блоку. Тобто, у такий спосіб буде просто унеможливлено саме існування нової коаліції.

Та й самі регіонали не вірять у те, що вдасться переобрати прем'єра без дострокових виборів парламенту. Інші - просто не бачать сенсу в так званому технічному прем'єрстві Януковича, якщо все-таки вдасться якось утворити коаліцію. «Робити з Віктора Януковича технічного прем'єра для нас - ганьба. У Партії регіонів на цей пост достатньо кандидатів – Анатолій Кінах, Андрій Клюєв, Юрій Бойко», - заявив журналістам один із заступників глави фракції ПР.

У пресу періодично потрапляють чутки про нібито розпочатий переговорний процес між ПР та БЮТ. Однак, вірогідність утворення стійкої коаліції між цими, абсолютно різнополярними силами - виглядає ще більш фантастичною. Бо всі розуміють - такий союз означатиме для обох політсил суттєву втрату електоральної підтримки. Та й сам Янукович нещодавно, після пропозиції Тимошенко утворити у парламенті антикризову коаліцію, заявив, що регіонали «не будуть танцювати під дудку влади».

 

Отже, кажучи у Москві про райдужні перспективи, Янукович тупенько розводив російських типу друзів.

Між тим, варто зазначити, що виборчі перспективи самої ПР на дострокових виборах не такі вже райдужні, як це виглядає у замовних соціологічних дослідженнях.

Слід враховувати, що масові звільнення робітників на підприємствах, які належать регіоналам - явно не дозволятимуть останнім втюхувати звичну пісню про зростання добробуту вже сьогодні. Тим більше, що тіж самі робітники добре пам'ятають, хто саме і під який галас розпочав не на словах, а реально повертати їм заощадження, вкрадені державними діячами у минулому.

Не варто розраховувати й на традиційні лохотронні заготовки щодо утиснень російської мови. Як показала практика, українці будь-де, залюбки дивляться укораїномовні фільми, аби вони були цікаві. Та, й чесно кажучи, на порожній щлунок, питання мови - відсувається аж за горизонт нагальних потреб громадянина.

Козирний хід щодо братерської дружби із Росією, фактично вже перетворено у локшину самими кремлівськими керманичами. Адже усім відома учорашня заява Президента Медвєдєва та керівника Газпрому Міллера (мабуть під впливом промови Януковича), що українцям варто розраховувати на новий постріл із газової зброї - у більш, ніж $400 за тисячу кубометрів із нового року, замість $179 - нині. І можна сміливо прогнозувати, що передвиборчі запевнення Януковича про те, що російські друзі, у разі його обрання, залишать ціни на старому рівні - будуть викликати хіба що нервову посмішку.

Отже, тільки із цих двох позицій можна стверджувати, що дострокові вибори у цій ситуації просто не вигідні ПР, оскільки навряд чи вдасться не те, що набрати більшість, а й зберегти таку ж присутність, як у діючому парламенті.

І все це, до речі, непогано розуміють самі нардепи. В тому числі - й регіонали. Бо багато хто із них переконаний, що залишиться поза парламентськими стінами. А цього не хоче практично ніхто. І матеріальним свідченням цього є нещодавні голосувння за виділення коштів на вибори - всі багаточисленні спроби закінчилися повним фіаско Банкової і ПР.

 

Варто при цьому зазначити, що маніакальні зусилля ПР і їхніх друзів із СП фактично поставили жирний знак питання під політичною перспективою пропрезидентської НУ, яка, зруйнувавши демократичну коаліцію - фактично опинилася у електоральному вакуумі. І з чим, у підсумку залишився наш народний Президент Віктор Ющенко? Кому-кому, а йому варто б було над цим задуматися.

Теоретично можна припускати, що синхроність дій ПР та НУ в діючому парламенті, в частині дезорганізації його роботи - були результатом кулуарних домовленостей двох Вікторів. Проте, якщо Янукович, за будь-якого результату дострокових виборів, залишиться у парламентській залі, то, навіть за умови виконання ним цих домовленостей - навряд чи така політична підтримка гаранта даватиме йому реальний шанс на переобрання. Навіть, якщо НУ правдами чи неправдами подолає прохідний ценз, то очевидно - Президента підтримуватиме меншість у парламентській залі.

А з іншого боку: навіщо Януковичу підтримувати Ющенка із його сумнівною перспективою? Краще вруге спробувати пробратися на завітного стільця самому. І, Янукович зовсім не приховує своїх президентських амбіційних мрій.

І з ким тоді лишається гарант? Із ЄЦ імені Балоги, яка не має жодного шансу перейти 1% підтримки народу?

Проте, це справа майбутнього. А воно обіцяє бути цікавим. Бо навряд чи участь у знищенні демократичної коаліції та демократичного уряду ( принаймні так все це називалося на минулих виборах і за що більшість із нас віддали голоси) просто так минеться команді. Вже є, так би мовити, наочний приклад у особі Олександа Мороза.

Ми ж, виборці, уважно придивлятимося до борсання збанкрутілих політиканів.

До речі, дивлячись учора на московські реверанси одного із вітчизняних «провідних політиків», мені чомусь пригадався легендарний Льоня Голубков - герой реклами хіта початку 90-х - ООО МММ: «Я не халявщик, я - партнер!». Саме так намагався в Росії всім своїм виглядом показати наш славнозвісний «Великий Дон». Ви не вбачаєте, що оці герої чимось схожі?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.