Коли насправді народився Ісус Христос

Автор/джерело -  © Вікторія Грохольська, INTV 



Дата публiкацiї - 7.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1194

Різдво – одне з найбільших християнських свят. Своє літочислення увесь християнський світ веде саме з часу народження Єдинородного Сина Божого Ісуса Христа.

У самому християнстві із появою цього унікального месії розпочалася нова ера – ера любові. (Якщо в Старому завіті головна теза – "око за око... ", то в Новому вже – "возлюби ближнього свого..." ).

Ми святкуємо Різдво на державному рівні віднедавна (вже за незалежності). У реєстрі радянських урочин цей день не відзначався. Утім, християни День народження Ісуса Христа також не одразу святкували. А щодо точної дати народження Великого Назаретянена – суперечки точаться й донині.

Історія Різдва Христового

Більше трьох століть уже нової ери християни Різдва Ісуса не святкували. Можливо, це було пов’язано зі впливом іудаїзму, може, старозавітні звичаї були ще сильними. І лише після того, як охрестилися народи Еллади, з’явилося окреме свято Різдва (язичники трансформували в нову віру свої прадавні звичаї).

Не було від початку і єдиної дати святкування народження Ісуса з Назарету. Це пов’язано з тим, що історично достовірна дата народження Христа невідома. У Святому Письмі не вказано ні дня, ні року, коли саме народився Христос. (Деякі християнські течії на підставі цього й донині не святкують Різдва).

Зберігся літопис, де Климент Олександрійський (150-215) з іронією висловлюється про тих, хто відзначав народження Христа 20 травня 28 року Августівського урядування (на теперішнє літочислення – третього року ). Сам він наполягав на 17 листопада цього ж року, утім, обґрунтування цього переконання в літописі немає. Пізніше День народження Христа пов’язували із початком весни, який за Юліанським календарем припадав на 25 березня (у цей же день відзначали Створення Світу).

Римляни третього століття святкували Різдво 25 грудня. Вони прив’язали його до свого язичницького народження Непереможного Сонця (свято зумовлене збільшенням тривалості дня після зимового сонцестояння).

Формальне ж рішення про відзначення Різдва Ісуса Христа 25 грудня очільники церкви прийняли на Ефеському (Третьому Всесвітньому) церковному соборі у 431 році.

Тим часом у Єрусалимі Різдво святкували разом із Богоявленням – 6 січня. Це свято поєднувало і Різдво, і Хрещення Ісуса в Йордані. Грецьке слово "епіфанія", чи "теофанія", у перші століття християнства означало не лише появу Ісуса при Хрещенні, але й появу на Землі (народження). На Сході ця традиція зберігалася до 634 року.

Вирішальну роль у виокремленні свята Різдва Христового зіграли три Отці Східної Церкви: Святий Василій Великий, Святий Григорій Богослов і Святий Іоан Златоуст. Під впливом останнього Святий Григорій Богослов запроваджує це свято у Константинополі. Василій Великий увів Христове Різдво 25 грудня в Каппадокії приблизно в 371 - 374 роках.

 

Справжня дата народження Ісуса Христа

Дату народження Ісуса Христа, прийняту й донині, вивів римський монах, папський архіваріус Діонісій Малий. Він керувався даними Хронологічного збірника за 354 рік. У ньому народження Ісуса значиться в рік консульства Гая Цезаря й Емілія Павла, тобто у 1-ий рік н.е. Запис у Хронографі 354 р. виглядає так: "Hos cons. dominus Iesus Christus natus est VIII Kal. Ian. d. Ven. luna XV" ("При цих консулах Господь Ісус Христос народився на 8-й день до січневих календ. У п'ятницю, 15-го місяця").

Уже в Середньовіччі астрономи зауважили, що ця дата є помилковою. Керуючись обчисленнями місця розташування небесних світил, згаданих у Святому Письмі, вони висловили припущення, що Христос народився на 5 чи 6 років раніше (між 748 і 749 роком римського літочислення).

Ще пізніше деякі вчені висунули гіпотезу, що Ісус народився за 12 років вказаної дати. Астрологи переконують, що він був Тільцем (за зовнішніми ознаками та рисами характеру), а тому, вірогідно, народився таки 23 березня (у день весняного рівнодення).

 

Від “Аратти”: Якби Ісус народився у день весняного рівнодення, то це відповідало б іншому знаку Зодіака - Овну. Існують ще кілька можливих варіантів дати народження Ісуса, складених різними астрологами:

  • Ректифікація Дж.Кардано, відомого ученого-енциклопедиста:
    24 грудня 1 р. до н.е., 21:50:30 GT, Віфлеєм.

    Літ.: Кемпіон Н. Книга світових гороскопів. - М.: Ліга незалежних астрологів, 1995.

  • Ректифікація Джона Батлера (XVII ст.):
    24 грудня 1 р. до н.е., 21:44:30 GT, Віфлеєм

    Літ.: Кемпіон Н. Книга світових гороскопів. - М.: Ліга незалежних астрологів, 1995.

  • Ректифікація Дона "Мобі Діка" Джекобса (відомого популяризатора астрології, що жив на Гаваях):
    1 березня 7 р. до н.е., 1:21 LT, Віфлеєм

    Літ.: Jacobs D. Astrology's Pew in Church. - San Francisco: Joshua Foundation, 1982.

  • Ректифікація Франка Якубовського (США):
    21 серпня 7 р. до н.е., 11:39 LT, Віфлеєм

    Літ.: Jakubowsky F. Jesus Was а Leo. - Oakland, California, 1979.

  • Ректифікація Джона Еді (Великобританія):
    22 серпня 7 р. до н.е., 17:47 GT, Віфлеєм

    Літ.: Кемпіон Н. Книга світових гороскопів. - М.: Ліга незалежних астрологів, 1995.

  • Ректифікація Е.Алана Міса (США):
    25 лютого 6 р. до н.е., 14:00 LT, Віфлеєм . Смерть Христа Міс датує квітнем 28 р.

    Літ.: Міс Э.А. Гороскоп нового тисячоліття. - М.: КРОН-ПРЕС, 1998.

  • Концепція Олександра Рєзнікова (співробітника Інституту хімічної фізики):
    початок вересня 12 р. до н.е., коли комета Галлея увійшла до сузір'я Лева і наближалася до Регулу.

    Літ.: Рєзніков О.І. Комета Галлея: демістифікація різдвяної легенди? //Історико-астрономічні дослідження. Вип. XVIII. - М.: Наука, 1986.

  • Концепція О.М.Рапова:
    весною 5 р. до н.е., коли спалахнула нова поблизу бети Козерога.

    Літ.: Рапов О.М. Коли ж народився і був розіпнутий Ісус Христос? // На рубежах пізнання Всесвіту (Історико-астрономічні дослідження. Вип. XXIV). - М.: Наука, 1992.

  • Концепція Майкла Молнара (університет Нью-Джерсі):
    весною 6 р. до н.е., під час подвійного покриття Юпітера Місяцем (події 20 березня і 17 квітня 6 р. до н.е.).

    Літ.: Події в світі астрології, новини від 24 квітня 2002 р.

  • Ректифікація Бориса Романова:
    21 вересня 5 р. до н.е.

    Літ.: Романов Б. Астро-біблос. - Вороніж: Модек, 1997. Див. також: Романов Б. Когда народився Ісус Христос?.

  • Ректифікація Ш.Шихвердієва:
    25 грудня 7 р. до н.е., 21:31 GT, Віфлеєм.

    Літ.: Шихвердієв Ш. Астрологическая археологія // АСТРОЛОГІЯ. - 1997.- N4.

  • Ректифікація С.Масенкова біолокаційним методом:
    27 лютого 2 р. н.е., 3:36:40 GT, Назарет

    Літ.: Масенков С. Замітки про гороскоп Ісуса Христа // Російська астрологія. - 1996. - N7.

  • Ректифікація Дениса Кутальова:
    25 грудня 7 р. до н.е., 22:13 GT, Віфлеєм.

    Літ.: Кутальов Д. Земне життя Ісуса Христа // Російська астрологія. - 1996. - N7.

 

Святкування Різдва сьогодні

Одне з найбільших християнських свят і донині залишається однією з найбільших таємниць. Утім, розкрити її заважає передусім церковний догматизм. Це можна обґрунтувати хоча б тим, що вже понад півтисячі років Римо-католицька церква, більшість протестантських, а також більшість православних (Константинопольська, Олександрійська, Кіпрська, Болгарська, Румунська та Грецька) святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня (за оновленим Григоріанським календарем), і лише Єрусалимська, Румунська, Сербська православні, Українська греко-католицька та всі Українські православні церкви святкують Різдво з 6 на 7 січня (за старим Юліанським календарем).

Коли ж святкувати Різдво?

Культурологи відзначають, що саме догматизм допомагає церкві утримувати тисячоліттями вірян у своєму лоні. Тому трапляється, що духівництво, дотримуючись усталених традицій, поступається істиною. У цьому плані неохристиянство (сучасна духовна течія) більш лояльне. За переконаннями неохристиян, якщо дата народження Сина Божого – умовна, то святкувати Різдво можна тоді, коли підказує власне серце (душа): 25 грудня, 7 січня чи 23 березня. Головне ж у цьому святі – визнання любові Творця до кожного і прагнення уподібнитися йому.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.