Гра у ва-банк. Замість української ГТС Росія може отримати багатомільярдні штрафи

Автор/джерело -  © Сергій Куліков, Нєзавісімая газєта  



Дата публiкацiї - 12.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1205

Газова війна з Україною загрожує “Газпрому” багатомільйонними позовами з боку споживачів в Європі.

За даними інформагенцій, європейські партнери концерну виставляють в останні дні завищені заявки на постачання ним російського газу. Їхній розрахунок простий: по контрактах «Газпром» зобов'язаний сплатити штраф, у випадку недопостачань, у розмірі 5% ціни непоставленого газу. Втім, позови до компанії про стягнення штрафів можуть бути відкладені до вирішення проблем з транзитом через Україну. Зокрема, до цього призвав споживачів міністр енергетики Австрії Райнхольд Міттерленер.

«Вирішити газову суперечку між Росією і Україною у найближчі декілька днів навряд чи вдасться. Ситуація сильно ускладнилася. Для того, щоб розплутати цей клубок за посередництва ЄС, буде потрібен певний час», – заявив учора Райнхольд Міттерленер. При цьому він закликав європейських споживачів почекати з виставлянням позовів «Газпрому» з приводу зриву постачань газу. «Раніше необхідно розрядити ситуацію і домогтися врегулювання суперечки між Москвою і Києвом», – вважає міністр.

Тим часом, як повідомляється, сума недопостачань в Европу оцінюється на сьогодні приблизно в $500 млн. Кінця газовій суперечці поки не що видно, отже ця сума істотно зросте, як і претензії з боку споживачів. Європейські партнери, розуміючи, що «Газпром» все одно не задовольнить їхніх заявок, вимагають від нього максимальних об'ємів постачання і розраховують отримати з російської компанії відповідний штраф. За умовами контрактів, санкції складають 5% сум недопостачі, яка, на даний час обчислюється приблизно 200 млн. кубометрів на добу.

У «Газпромі» не коментують повідомлення, що з'явилися, і не розкривають умови контрактів. Проте опитані експерти «НГ» вважають, що штрафів і судів уникнути навряд чи вдасться.

Директор Інституту національної енергетики Сергій Правосудов вважає, що позови з боку споживачів за недоотриманий газ напевно будуть прямим наслідком. «Питання лише в тому, в чию адресу вони будуть направлені, «Газпром» напевно буде їх оскаржити і перенаправить на українську сторону, а в результаті ця історія затягнеться на півроку-рік, як мінімум», – вважає аналітик.

Тим часом питання взаємних претензій могло бути знято, якби Москва пішла на зміну існуючої схеми продажу російського газу. Як відзначають експерти, «Газпром» міг би продавати паливо європейцям на російсько-українському кордоні, а не безпосередньо в країні-споживачі, як зараз. В цьому випадку концерн міг би уникнути проблем з Україною і звинувачень з боку європейців.

«Розглядати можна будь-який варіант, – вважає аналітик ГІК «Трійка Діалог» Валерій Нестеров. – Якщо за вирахуванням всіх витрат «Газпром» не втрачатиме прибуток, то питання про те, на якому кордоні продавати газ, втрачає актуальність. Але для цього необхідно проводити підрахунки, узгодження і так далі». У цій ситуації всі проблеми з транзитом газу через Україну вже були б покладені виключно на європейців, яким би належало їх вирішувати самостійно. Зараз же, по словах Нестерова, перед Європою і Росією з новою гостротою встає проблема диверсифікації газових потоків, і Москві доведеться прикласти максимум зусиль з її здолання.

Небажання «Газпрому» переходити на продаж газу іноземним споживачам безпосередньо на своєму кордоні аналітик компанії «Арбат-капітал» Віталій Громадін пояснює побоюваннями, що у такому разі «Газпрому» довелося б продавати весь газ не безпосередньо країнам Євросоюзу, а Україні. Київ, у свою чергу, міг би перепродавати його в Европу, отримуючи, при цьому, маржу. «Такий варіант явно не влаштовує російську компанію, яка заявила про свій стратегічний напрям з виходом на кінцевого споживача в Європі, – говорить Громадін. – Тому зрозуміло, що у випадку з Україною «Газпром» хотів би, як мінімум, використовувати схему стосунків з Білоруссю у газовому питанні, де 50% «Белтрансгазу» дістануться йому в обмін на преференції за ціну пального».

У свою чергу, консультант департаменту Due Diligence компанії «2К Аудит – Ділові консультації» Андрій Чернявський вважає, що, попри те що для «Газпрому» ситуація, що склалася, багато в чому програшною – невиконання зобов'язань перед європейськими споживачами завдає удару по репутації концерну, – у неї є і позитиви. «По-перше, «Газпром» дійсно може спробувати отримати контроль над українською газотранспортною системою (ГТС), яка знаходиться не в кращому стані і вимагає ремонту, – вважає експерт. – До того ж у уряду України зараз немає грошей для необхідних інвестицій в енергетичний сектор країни. Другий інтерес «Газпрому» – використовувати цю ситуацію для активного лобіювання проектів будівництва обхідних трубопроводів в Европу».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.