Газова війна. ЄС другий тиждень без російського газу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 14.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1207

У Євросоюзі думають, що розблокувати транзит можуть переговори прем’єрів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Втім очевидно, що Москва не має бажання шукати компроміс.

Під час переговорів з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у Києві прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо закликав розпочати переговори на урядовому рівні між прем’єр-міністрами України та Росії, щоб розблокувати постачання російського газу до європейських країн.

За словами Роберта Фіца, перед тим як приїхати до Києва, він спілкувався з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і канцлером Німеччини Анґелою Меркель щодо газової тематики.

Як зазначила Юлія Тимошенко, постачання газу до європейських країн розпочнеться одразу після того, як Росія почне подавати його до України: «Якщо газ подадуть сьогодні, його одразу відправлять».

Тимошенко підкреслила, що Україна є надійним партнером ЄС із транзиту російського газу, і як тільки Росія почне реальні поставки газу в Європу, Україна його відразу протранспортує.

З Києва прем’єр Словаччини відбуває до Москви на переговори з російським керівництвом.

У середу міністр палива й енергетики Юрій Продан заявив, що Україна попросила Європейський Союз переконати Росію змінити напрямок транзиту газу через Україну до Європи.

За словами Продана, у листі, який в середу відправили на ім'я комісара ЄС з питань енергетики Андріса Пібалґса, вилкадено, які технологічні напрямки має бути відкрито для транспортування газу до Європи.

 

Перша спроба доставити російський газ не була успішною

У вівторок, 13 січня, російський монополіст Газпром повідомив, що відновлює поставки газу через Україну.

Однак, «Нафтогаз України» не мiг прийняти заявку «Газпрому» на транзит 76,6 мільйона кубометрів газу в напрямку ГВС «Орлівка», оскiльки без газу довелося б залишити Одеську, Донецьку, Луганську областi й частину Днiпропетровської областi.

Про це повідомив у вівторок голова правління української компанії Олег Дубина.

«Заслiнку ми не вiдкривали, тому що немає такої можливості», – сказав вiн.

За словами Дубини, «Нафтогаз» просив «Газпром» подати пропонований обсяг газу через газовимірювальні станції Писарівка та Валуйки.

«Ми готовi цей обсяг протранспортувати на Молдову та Орлiвку. На що, звiсно, дiстали вiдмову», – додав голова правлiння НАКу.

Він наголосив, що така позиція «Газпрому» спрямована на нагнітання проблем у відносинах між країнами.

Як повiдомив Дубина, Україна пояснила представникам Єврокомiсiї ситуацiю, що склалася, i звернулася з проханням посприяти в пiдписаннi технiчної угоди мiж «Нафтогазом» і «Газпромом», яка врегулює роботу газотранспортних систем двох країн.

Заявка російського «Газпрому» на транзит 76,6 мільйона кубометрів газу через газовимірювальну станцію Суджа у напрямку ГВС Орлівка є нереальною для виконання, заявив у вівторок уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Заявка російської сторони про нібито відновлення подачі газу має абсолютно провокаційний характер, оскільки перед українською газотранспортною системою ставляться технологічно не реальні завдання», – заявив він.

За словами Соколовського, російська сторона свідомо спланувала цю акцію, щоб не було можливості постачати газ саме туди, де його найбільше чекають – у Болгарії та інших балканських країнах.

«Традиційно газ у напрямку Орлівки надходить транспортними коридорами через ГВС Валуйки і Писарівка. А запропонований «Газпромом» маршрут через Суджу означає, що газ необхідно постачати обхідним маршрутом і паралізувати для цього внутрішню систему подачі газу до Донецької та Луганської областей», – зазначив уповноважений Президента.

Він також заявив: російським фахівцям добре відомо, що після припинення постачань газу українська система була переведена в автономний режим роботи і забезпечити запропонований маршрут транспортування газу після такого нештатного режиму вона не може.

«Все це робиться свідомо, щоб вкотре висунути звинувачення на адресу України, поставити під сумнів її імідж надійного транзитера», – наголосив уповноважений Президента.

Соколовський також спростував повідомлення «Газпрому» про те, що Україна відмовляється приймати російський газ для транзиту.

 

Від “Аратти”: як ми вже зазначали, учорашнє шоу Кремля біля транзитної труби, коли умисно було невірно зазначено транзитний маршрут, наочно показало, що російські керівники аж ніяк не переймаються ні тим, що псується діловий імідж їхньої країни, ні тим, що державний монополіст несе прямі й багатомільйонні збитки, ні тим, що у Болгарії, Молодові та деяких інших країнах без тепла залишилися мільйони ні в чому не винних людей.

Власне, у Москві ніколи такими "дрібницями" не переймалися, бо втрати держави традиційно витягнуть із кишень власних громадян, шо таке імідж добропорядного партнера - у Росії, де процвітає кримінальний бізнес, взагалі мають специфічну уяву.

А те, що мерзнуть люди - так у Москві це вважається проявом сили. Щоб кляті натовці пам'ятали, хто на трубі хозяїн. І навіть не мислили захищати якихось грузинів чи українців, якщо у Кремлі надумають їх чи то примушувати до миру, чи то примушувати до чогось іншого.

Отут і виникають питання. Наприклад, чи не помилилися у ЄС, наполягаючи на тому, що перекриття газу є виключно господарська суперечка між "Газпромом" та "Нафтогазом"?

Але головне, чи не зрозуміли європейські політики, що після України газова атака може відбутися чи на Польщу, чи на Болгарію, чи на країни Балтії? Тобто, безпосередньо проти ЄС і НАТО?

Хоча, якщо ви помітили, газова агресія проти ЄС і НАТО вже відбувається нині і вже очевидно, що у разі здачі України, агресор навряд чи заспокоїться. Такі приклади у історії Європи вже траплялися у столітті, яке минуло. Нагадаємо, що тоді за "компроміси" політиків з агресором сплатили власним життям мільйони громадян.

І зараз історія повторюється. Нажаль.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.