ЄС зробив висновки з газової війни: будуватимуть нову трубу

Автор/джерело -  © Мар’яна Драч, Радіо Свобода  



Дата публiкацiї - 26.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1216

У результаті січневого конфлікту Україна та Росія втратили мільйони доларів через те, що російський газ не потрапляв до європейських споживачів. Але довготермінові збитки можуть бути ще більшими, адже європейці всерйоз беруться за те, щоб отримувати енергоносії, обминаючи і Росію, і Україну.

Зокрема, йдеться про газопровід «Набукко», перспективи якого у вівторок будуть обговорювати на міжнародній конференції в Будапешті. Газогін має пройти через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Румунію, Угорщину, Австрію та Німеччину.

Європейський Союз дає знати, що не збирається ні забути, ані пробачити українсько-російську газову війну, в результаті якої мерзли тисячі європейців. Італійський енергетичний експерт Федеріко Бордонаро заявив Радіо Свобода, що це зміцнює перспективи газогону «Набукко».

«Набукко» є привабливим для європейців тому, що має зменшити залежність від російського газу. Його мають наповнити з туркменських та азербайджанських газових родовищ, а в майбутньому може йтися і про газ із Ірану», – зауважив італійський експерт.

Конкурентом «Набукко» є російський проект «Південний потік», який має постачати до Європи російський газ, також оминаючи Україну. Віце-прем’єр російського уряду Віктор Зубков у суботу в Будапешті заявив, що проект «Набукко» може бути «хорошим пам’ятником амбіціям і непродуманим рішенням» і наголосив, що саме Росія має великі газові родовища.

Досі найслабшим місцем «Набукко» було його наповнення, але тепер у Будапешті збираються представники Туркменистану та Іраку, які могли би легко вирішити цю проблему.

Спеціальний кореспондент Радіо Свобода на енергетичній конференції в Будапешті Брюс Панніер зазначає: «Оскільки тут збираються всі акціонери «Набукко», держави-потенційні постачальники газу, представники ЄС та Сполучених Штатів, то я очікую, що вони оголосять про фінансування цього проекту і що після стількох років існування на папері буде конкретний план будівництва трубопроводу».

Інтрига зберігається довкола того, якою буде роль у проекті Туркменистану, який вже має довготермінові газові домовленості з Росією.

Відчуваючи посилену увагу Євросоюзу до «Набукко», вже почалися і політичні торги. Туреччина попередила, що може відмовитися від підтримки проекту «Набукко», якщо Євросоюз не відновить переговорів про вступ Анкари до ЄС. Щоправда, через кілька годин після такої заяви турецький прем’єр сказав, що ніколи не буде використовувати «Набукко» як «зброю».

Україна могла би запропонувати свої труби і будівельників

Україна ж на офіційному рівні підтримує будівництво цього газогону. Як наголошують українські дипломати, хоча «Набукко» оминатиме Україну, офіційний Київ зацікавлений у можливостях поставок газу до Європи з різних джерел. Навіть коли «Набукко» запрацює на повну потужність, то зможе прокачувати до Європи близько 30 мільярдів кубометрів газу, тобто набагато менше ніж може Україна і потребує Європа.

Водночас «Набукко» має для України геополітичне значення, наголосив Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. «Буде послаблюватися монопольна позиція «Газпрому» і цей диктат, який ми відчуваємо, тому що, якщо будуть інші маршрути, то Росія буде м’якша у своїй зовнішній політиці, що важливо і для України теж», – каже він.

Україна вже мала шанс взяти участь в проекті «Набукко» як акціонер, але його проґавила. «Розглядався варіант північної гілки «Набукко», яка могла би перетнути Чорне море і прийти в Україну, а через Україну йти до інших держав. Але на той час уряд вирішив, що не треба дратувати росіян і маємо те, що маємо», –зазначив Олександр Тодійчук.

Тепер в інтересах України постачати для спорудження «Набукко» свої труби і будівельників, говорить київський експерт. Щоправда, представників України на енергетичну конференцію в Будапешті не запросили. Як зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода німецький політолог Александр Рар, «складно уявити, щоб Україні зараз дали можливість взяти участь у проекті «Набукко», чи в інших проектах із побудови альтернативних газових мереж в обхід Росії після того, що сталося за останні тижні».

За попередніми оцінками, газопровід «Набукко» коштуватиме близько 10 мільярдів євро і зможе доставити перший газ до Європи в 2013 році.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.