“Фаїна” стала жертвою “крота” або розгалуженої агентурної мережі іноземної спецслужби

Автор/джерело -  © Валерій Калниш, Сергій Сидоренко, Комерсант 



Дата публiкацiї - 13.02.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1241

Сьогодні до Києва прибуде літак із звільненими матросами судна “Фаїна”, захопленого торік піратами Сомалі. Заручників, за яких, за офіційною версією, сплачений викуп в $3,2 млн, на батьківщину везе представницька українська делегація. Тим часом “Ъ” сталі відомі подробиці звільнення судна, найшкідливішій з яких є та, що за моряків сплатили на $800 тис. більше.

Крім того, джерела "Ъ" в СЗР України стверджують, що "Фаїну" захопили "по наводці" з Одеси і надалі про всі дії українських спецслужб з порятунку судна піратам ставало відомо від "крота" у вищих ешелонах влади.

Матроси з "Фаїни", захопленої 25 вересня піратами Сомалі, сьогодні прибудуть до Києва. Власті подають звільнення судна, як свій великий успіх — зустрічати моряків в кенійський порт Момбаса поїхали глава СЗР України Микола Маломуж і заступник глави Секретаріату Президента Андрій Гончарук, які супроводжують визволених бранців на Батьківщину. Сьогодні з колишніми заручниками зустрінеться сам Президент Віктор Ющенко. У коментарях його Секретаріату, РНБО, МЗСу і спецслужб мовиться про "надзвичайно ефективну спецоперацію".

Тим часом в неофіційних бесідах чиновники, причетні до звільнення "Фаїни", заявляють зворотне. "Операцію проводили дуже погано, це потрібно визнати. Чотири з половиною місяці — це величезний термін. Процес був неприпустимо затягнутий", - поділилося з "Ъ" джерело, що входило в кризовий штаб при РНБО.

Такої ж думки дотримується і власник судна Вадим Альперін: "Коли б не втручання політиків і деяких людей, то це коштувало б рівно уполовину дешевше і відбулося б в два рази швидше". За офіційною інформацією, піратам було сплачено $3,2 млн. Проте співбесідники "Ъ" називають іншу цифру — $4 млн.

Крім того, у розпорядженні "Ъ" опинилася довідка, підготовлена СЗР України для інформування державних органів про звільнення судна "Фаїна". У ній описуються проблеми, що виникали при виконанні роботи.

"Питання силового варіанту було зняте із самого початку у зв'язку з високою вірогідністю людських жертв, а також у зв'язку з обмеженою готовністю України до проведення таких операцій за кордоном", - наголошується у вступній частині документу.

Далі в ньому констатується, що мирні переговори з піратами були ускладнені "чинником вантажу" — як відомо, судно перевозило озброєння з України до Кенії. Цей момент, по визнанню співбесідників "Ъ" в СЗР, сильно ускладнював переговори з піратами.

 

"Ряд іноземних спецслужб, зокрема провідних держав, вживали заходів, спрямованих на блокування і затягування переговорів з метою витіснення України з африканських ринків озброєннь", - говориться в документі. Чиє саме втручання ускладнювало переговори з піратами, в довідці не уточнюється, проте джерело "Ъ" в СЗР України стверджує, що мова йде про російські спецслужби. Причому, за його словами, цьому є докази.

Далі в доповіді СЗР констатується, що переговори щодо виплати викупу піратам Сомалі неодноразово зривалися із-за втручання сторонніх. Співбесідники "Ъ" у відомствах, що брали участь в переговорах з звільнення "Фаїни", говорять про десятки інцидентів, через які переговорний процес зривався. Так, в прес-службі СЗР стверджують, що "випадків втручання третіх осіб в переговори було близько 30, і кожного разу це заважало процесу".

У неофіційних бесідах представники спецслужб указують на два "найбільш зухвалих випадків".

"Судновласник зібрав $2 млн., і пірати були готові на операцію. Але потім з Києва до них надійшла інформація про те, що власті України можуть запропонувати більше. І пірати, природно, захотіли більше", - розповіло джерело "Ъ".

"Втручалися і українські політичні сили. Але я не хотів би уточнювати, про які саме партії йдеться", - сказав "Ъ" глава прес-служби СЗР Олександр Скрипник.

Як з'ясувалося, збиранням викупу, зокрема, займалася Партія регіонів України. "Ми дійсно збирали гроші, - сказала "Ъ" депутат-регіонал Інна Богословська.— Тоді мова йшла про те, що потрібний викуп у розмірі $8 млн. І ми надавали підтримку і внесли свій внесок".

Але більш за все операції нашкодили випадки розголошення секретної інформації з кризового штабу. "Бувало, що буквально відразу після закінчення нашої наради про ухвалені рішення ставало відомо піратам. Очевидно, що хтось в самих вищих ешелонах влади в Києві був причетний до цієї історії", - засмучувався в бесіді з "Ъ" один з представників кризового штабу.

Крім того, за його словами, спецслужбами вже встановлено, що, як тільки "Фаїна" виходила з одеського порту у напрямку Африки, з Одеси, з номера грузинського мобільного оператора було зроблено дзвінок на телефон піратів Сомалі. "Пірати знали, що йтиме корабель із зброєю, і чекали саме його", - уточнив співбесідник "Ъ".

 

Встановити і знешкодити "крота" українським спецслужбам не вдалося. У результаті СЗР ухвалила рішення відмовитися від взаємодії з кризовим штабом і останні два тижні не надавала йому інформацію. "Ми працювали напряму, без посередників. Виконуючи доручення глави СЗР, ми відмовлялися надавати дані навіть Гавришу (Степан Гавриш, перший заступник секретаря РНБО України, глава кризового штабу.— "Ъ")",- розповів співбесідник "Ъ" в СЗР.

За його словами, найближчим часом може бути ініційоване розслідування з метою виявлення "крота".

Від “Аратти”: легальна торгівля зброєю потребує від держави-продавця, окрім наявності власне товару, мати спроможність забезпечити бодай елементарні заходи безпеки вантажу та фізичної охорони судна та екіпажу.

І ці заходи розпочинаються із забезпечення таємниці про літерний рейс та вміння здійснити операцію інформаційного прикриття.

Судячи із результату, тобто захоплення судна із військовим вантажем на відстані більше 200 миль ( більше 400 км) від берегової смуги, свідчить про те, що сомалійські пірати були добре інформовані про графік руху "Фаїни" та її курс. Це підтверджується тим, що легкі піратські човни, як правило, не відходять на таку відстань від берегової смуги, оскільки це дуже небезпечно.

Не менш важливим є заходи із забезпечення фізичної безпеки екіпажу та судна. Тобто, абсолютно нормально є коли вантаж зброї супроводжують озброєні військовослужбовці спецназу. Наприклад, відомо, що у СРСР це здійснювали підрозділи морської піхоти.

Крім того, для зменшення ризиків втрати вантажу внаслідок захоплення третьою стороною, транспорт із озброєннями як правило супроводжує хоча б один військовий корабель, наприклад, класу "Фрегат". Як відомо у колишньому СРСР та США військові вантажі, які транспортуються морем, супроводжувалися також підводними човнами.

Чи наважилися б пірати напасти на судно, яке має надійну охорону? Звісно - ні. Бо добре розуміють, що будуть знищені ще на відстані, яку військові визначать, як небезпечну.

Отже, як для державних керівників України, історія із захопленням "Фаїни" мала стати тим випадком, коли варто скинути рожеві окуляри пропагандистських лохотронів та сказати собі й виборцям правду. А саме: державна політика у царині військово-морського флоту (як, до речі, й торгівельного) не те що помилкова, а й повністю відсутня.

І в першу чергу це унеможливлює як охорону державних інтересів на морських транспортних комунікаціях, так і стратегічно важливий для бюджету напрямок зовнішньої торгівлі - легальну торгівлю озброєннями.

Невже у нормальній державі за таку поразку ще й роздавали б державні нагороди?

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.