Відлуння газової війни. Європа думає, як захиститися від майбутніх московських витребеньок

Автор/джерело -  © DW 



Дата публiкацiї - 23.02.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1255

Євродепутати пропонують запровадити спеціальний підпункт, в якому містився б кодекс поведінки для торговельних партнерів Євросоюзу.

У Словаччині біля підніжжя гірського масиву Mala Fatra 2004 року корейський концерн Kia Motors збудував автомобільну фабрику. З тих пір тут працює майже три тисячі людей, щодня з конвеєра сходять 700 автомобілів. Кілька років потому Kia Motors стала одним з головних двигунів словацької економіки. Втім, на початку січня через припинення постачань газу виробництво тут, як і на кількох десятках інших підприємств, зупинилося.

Наслідки відключень лише посилили проблеми, які з'явилися у зв'язку зі світовою економічною кризою. Розповідає менеджер зі зв'язків із громадськістю Дусан Дворак: "Кожного дня у нас були якісь зміни. Із працівниками спілкуватися було дуже важко. Якби ми заздалегідь знали про відключення газу, то могли б хоча б якось підготуватися - краще захистити техніку."

На початку січня у Словаччині зафіксували скорочення постачань газу на 70 відсотків. Міністр фінансів визнав, що резервів вистачить лише на 10 днів. Тоді Братиславі довелося приймати допомогу Чехії, Франції та Німеччини. Вперше в історії Словаччина отримувала газ не зі Сходу, а з Заходу. За даними словацького уряду, газова криза коштувала країні один мільярд євро.

Європейці стануть пильнішими

Європейські політики намагаються нині винести з тієї ситуації свої уроки. Говорить Євродепутат від Нідерландів Ян Вірсма. "Я читав у російській пресі, що найбільше від газової кризи виграла Єврокомісія. Не Росія, не Україна, а саме Єврокомісія. Ця криза надасть додаткового поштовху спільній енергетичній політиці ЄС. І тоді країни Євросоюзу будуть краще поєднані між собою за допомогою газогонів та електричних мереж. Європарламент підтримуватиме усі нові ініціативи й намагатиметься зламати опір деяких членів ЄС, які не хочуть віддавати контроль за своїми системами."

Анне Лаперрузе - заступник голови комітету з питань енергетики, досліджень та промисловості - склала доповідь про майбутнє енергетичної безпеки Євросоюзу. Відповідно до документу, Євродепутат пропонує запровадити спеціальний підпункт, в якому містився б кодекс поведінки для торговельних партнерів Євросоюзу. "Коли в Євросоюзі постраждала одна країна, страждає і весь Євросоюз. Це ми вже побачили. Тож ми потребуємо солідарності та загальноєвропейських мереж. Але для того, щоб покращити ситуацію ми маємо шукати нові джерела енергопостачання. Великий потенціал є в енергії вітру, сонця та води. У нас є цей величезний потенціал.”

Втім, не лише такі висновки зробили з січневої газової кризи Євродепутати. Одним з наслідків російсько-українського конфлікту стало зменшення довіри як до Києва, так і до Москви. Розповідає посол Словаччини при європейських інституціях Марос Сефковіч. "Я можу вас запевнити, що у майбутньому ми набагато більше приділятимемо уваги нашим угодам, які укладаються між ЄС та Росією чи між ЄС та Україною. Ми наполягатимемо на включенні певних формулювань, які чітко зазначатимуть обов'язки для транзитерів та постачальників нафти та газу.”

Питання енергобезпеки у найближчому майбутньому знову обговорюватимуть керівники країн ЄС. Цей пункт уже внесено до порядку денного саміту Євросоюзу у березні.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.