Володимиру Івасюкові сьогодні виповнилось би 60...

Автор/джерело -  © Денис МАНДЗЮК, Олена ДЗІК, “Газета.ua” 



Дата публiкацiї - 4.03.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1285

— Івасюк спочатку зняв, як тепер кажуть, аматорське відео на свою “Червону руту”. Приніс на телебачення плівку. Ідея музичного фільму на фоні Карпат сподобалася керівництву, й почалися професійні зйомки...

Перше виконання пісні “Червона рута” на Театральній площі в Чернівцях на передачі “Камертон доброго настрою”. Із Володимиром Івасюком співає Олена Кузнецова. 13 вересня 1970 року

— Як бачу десь знімки з фільму ”Червона рута” чи з передачі ”Алло, ми шукаємо таланти”, яку 1972-го знімали в Чернівцях, то зразу знаю, що то мої. Я ж тоді один мав дозвіл на зйомку, 12 плівок відзняв. Але вони розійшлися по газетах і журналах, ніхто автора й не вказує. Є пісні народні, а це фото народні, — усміхається редактор Чортківського районного радіо, що на Тернопільщині, Роман Островський, 59 років.

У 1970-х він працював на Чернівецькому державному радіо. Під час зйомок ”Червоної рути” взяв автографи в Назарія Яремчука і Василя Зінкевича, а в Софії Ротару й Володимира Івасюка не брав.

— Хто ж знав, що вони такими відомими стануть, — стенає плечима. — Івасюк спочатку зняв, як тепер кажуть, аматорське відео на свою “Червону руту”. Приніс на телебачення плівку. Ідея музичного фільму на фоні Карпат сподобалася керівництву, й почалися професійні зйомки. А на передачі ”Алло, ми шукаємо таланти” Івасюк давав інтерв’ю як автор ”Червоної рути”. Був такий тихий, спокійний. Я тоді більше на ведучого Олександра Маслякова увагу звертав.
Островський приятелював із Володимировим батьком Михайлом Івасюком.

— Як у мене народився син Ярослав, — згадує, — то Михайло Григорович одразу з коробкою цукерок прийшов привітати. Розказував, що його Володя ледь не осліп у роддомі. Замість очних крапель медсестра випадково закапала якийсь розчин кислоти. Добре, що встигли промити.

Про цей епізод Михайло Івасюк згадує у книзі ”Монолог перед обличчям сина”. Дитині потрібно було терміново викликати лікаря з Чернівців, а це за 20 км. Батько побіг до секретаря Кіцманського райкому партії. ”Усі дороги завіяні, ніяка машина не проїде”, — розвів той руками. Запропонував привезти лікаря саньми. Професор Радзиховський оглянув немовля і сказав Івасюкові-старшому: ”Ви ходите в окулярах, а ваш син буде без окулярів. Розчин не пошкодив очні яблука, обпік тільки повіки”.

 

Володимир Івасюк з однокурсницею Мусею Соколовською, якій присвятив “Червону руту”

— Коли Івасюки переїжджали з Кіцманя до Чернівців, забули родинну колиску, — продовжує Роман Островський. — Цей дім купив дід Кароліни Куєк — співачки Ані Лорак. Так що її колисали в тій же колисці, що й колись Володимира Івасюка.

На стіні в кабінеті Островського висить ксерокопія тексту ”Червоної рути”, написаного рукою автора. Під підписом присвята — ”Мусі від Володі 15.9.70. ІІІ пара. Лекція по дермі” (з дерматології. — ”ГПУ”). Поруч фото композитора та дівчини в національних строях.

— Копій тексту було багато, а от оригінал, написаний автором власноруч, є тільки в Марії Кравчук — нині в Чернівцях лікарем працює. Вона моя однокласниця, а також одногрупниця Івасюка в медінституті — звали її тоді Муся Соколовська. Володя був у неї закоханий і написав цю пісню їй, — пояснює Роман Островський. — Я в неї ксерокопію зробив.

 

Ведучий передачі ”Алло, ми шукаємо таланти” Олександр Масляков бере інтерв’ю у Володимира Івасюка. Чернівці, 26 лютого 1972 року. Фото Романа Островського

Коли хоронили Володимира Івасюка, 29-річний тоді Роман Островський був в армії у Львові — відправили служити у війська спецпризначення. Як був, у військовій формі, пішов на кладовище.

— До могили, як до мавзолею Леніна, черга довжелезна, — згадує. — Добру годину треба було стояти. Аж тут мене відкликають убік: ”Товаришу старший лейтенант, далі не йдіть. Там камера знімає, вас з армії виженуть”. А я що, до тої армії просився? Пішов далі. То тільки тою камерою людей лякали. Знімали і мене. Але нічого за те не було. Пам’ятаю, вінки були від Ротару, Мареничів.

Через півроку після смерті Володимира Івасюка його батько передав Романові Островському три плівки.

— Володя хорошим фотографом був. А ті плівки не встиг проявити. От Михайло Григорович і звернувся до мене. Але хотів, щоб про то ніхто не знав, бо ж Івасюка закатували перед смертю. Я попросив дозволу зробити ще по одній фотографії собі.

Гортає фото рідних композитора. Показує фотографію жінки в купальнику.

— Оце Таня Жукова. Вона у львівській опері співала. Михайло Григорович казав, це була остання дівчина сина. І вони із Володею збиралися одружитися. Потім говорили, що до смерті Івасюка причетні два чоловіки і жінка. А в цієї Тані батько був у високих чинах у КДБ, і вона нібито теж співпрацювала з органами. Так це чи ні, важко сказати. Знаю, що піснями Івасюка захоплювався композитор Олексій Екімян. Він був генерал-лейтенантом міліції, начальником московського карного розшуку. Збирався розслідувати обставини смерті Володі. Але сам загинув в автокатастрофі за нез’ясованих обставин.

 

Роман Островський фотографував зйомки програми ”Алло, ми шукаємо таланти” та фільму ”Червона рута” в 1971–1972 роках

”Тату, купи мені скрипку”

У буковинському містечку Кіцмань, де виростав Володимир Івасюк, музичної школи не було. А малий постійно просив батька, шкільного вчителя:

— Купи мені скрипку!

— Ще зарано, синку, мусиш підрости, — відповідав той.

— Тоді купи акордеон.

— Маленьких акордеонів немає в продажу. Є лише такі, що ти не піднімеш.

— Купи, я буду тільки дивитися на нього, — не вгавав син.

Михайло Івасюк зібрав 110 заяв батьків, які хотіли віддати дітей до музичної школи, і поніс до райкому партії. У травні до Кіцмані приїхали вчителі з обласного центру — прослуховувати дітей. Серед зарахованих до підготовчого класу був і 5-річний Івасюк-молодший. У 10 років хлопець написав свій перший музичний твір.

 

Тетяна Жукова, з якою зустрічався Івасюк перед загибеллю. Фото з його плівок

1949, 4 березня — Володимир Івасюк народився у райцентрі Кіцмань Чернівецької області в родині вчителів

1966 — вступив до Чернівецького медичного інституту. Родина переїхала до Чернівців

1970, 13 вересня — прем’єра пісень Івасюка ”Червона рута” і ”Водограй” у передачі ”Камертон доброго настрою”. Зйомки проводили на центральній площі Чернівців. Співав автор разом з учителькою музики місцевої школи Оленою Кузнецовою. У прямому ефірі їх побачила вся Україна. Невдовзі пісня з’являється в репертуарі вокально-інструментального ансамблю ”Смерічка”

1971 — зйомки музичного фільму ”Червона рута”. У головних ролях — Василь Зінкевич і Софія Ротару. Однойменна композиція стає лауреатом першого всесоюзного музичного фестивалю ”Пісня-71”

1972 — продовжив навчання у Львівському медінституті. ”Водограй” — серед лауреатів ”Пісні-72”

1977 — вийшли платівки ”Моя пісня” та ”Пісні Володимира Івасюка виконує Софія Ротару”

1979, 24 квітня — зник безвісти. Через 24 дні тіло Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі біля Львова...

 

Текст пісні “Червона рута”, написаний рукою Володимира Івасюка із посвятою однокурсниці Мусі Соколовській, 1970-й. За три роки до того в батьковій бібліотеці Володимир Івасюк перечитував збірку “Коломийки” етнографа Володимира Гнатюка, видану 1907-го. Натрапив там на рядки: “Назбирала троєзілля, червону рутоньку, Та схотіла зчарувати мене, сиротоньку”



 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.