Газова війна. Фірташ проти України

Автор/джерело -  © Дмитро Шурхало, Радіо Свбода 



Дата публiкацiї - 5.03.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1287

Газовий конфлікт із українсько-російського перетворився на внутрішньоукраїнський. Полем бою стала компанія “Нафтогаз”, а об’єктом конфлікту – 11 мільярдів кубометрів газу ціною близько 15 мільярдів гривень. Уряд називає цей газ власністю держави, а компанія “Росукренерго” – своєю власністю.

Спроба працівників Служби безпеки України вилучити в «Нафтогазі» документи та допитати кількох посадових осіб закінчилася бійкою між працівниками спецслужби і депутатами від фракції БЮТ.

У середу опівдні слідчі СБУ у супроводі бійців спеціального підрозділу завітали до центрального офісу компанії «Нафтогаз».

«Впродовж двох годин наша робота фактично паралізована, – розповів журналістам керівник юридичного департаменту «Нафтогазу» Сергій Давиденко. – На поверхах стоять озброєні люди в масках. На першому поверсі в актовому залі зараз працює інша група людей, яких охороняє п’ять автоматників. Ці люди чекають проведення виїмки оригіналів угод між «Нафтогазом» і «Газпромом». Вони намагаються вилучити оригінали цих документів».

БЮТ – контратакує

Згодом до «Нафтогазу» прибуло кількадесят депутатів від фракції БЮТ, які, подолавши опір бійців спецпідрозділу СБУ (і позривавши з них маски), увірвалися до приміщення, де слідчі працювали з документами.

Дії працівників СБУ депутати назвали незаконними, адже ті не пред’явили необхідних документів для проведення слідчих дій.

 

«Поступила інформація, що група озброєних осіб у масках увірвалися до приміщення «Нафтогазу», – прокоментував дії народних обранців депутат від фракції БЮТ Андрій Павловський. – Закрили в кабінеті невідомо чому заступника головного бухгалтера пані Кушнір. Збираються вилучати конфіденційні документи. Все це робиться для того, щоби зберегти приватний газ пана Фірташа (співвласник компанії Росукренерго». – ред.). Після того, як у СБУ прийшов компаньйон Фірташа Хорошковський, СБУ перетворилася в приватну охоронну фірму пана Фірташа».

Згодом депутати від БЮТ повідомили, що Шевченківський райсуд столиці призупинив слідчі дії щодо кримінальної справи, порушеної СБУ проти керівництва «Нафтогазу».

СБУ захищає приватну власність?

«Нафтогаз» не став єдиним полем бою цього конфлікту. Раніше СБУ затримало заступника начальника енергетичної митниці Тараса Шепітька, відповідального за розмитнення газу.

Ще одним театром воєнних дій нової «газової війни» стала Верховна Рада, де звітував перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський.

«Треба говорити про наявність серйозної групи посадових осіб, включаючи керівництво уряду, яке здійснило достатньо незаконну оборудку, – заявив перший заступник голови СБУ з трибуни парламенту. – Слідче управління СБУ 2 березня порушило кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном, а саме 6 мільярдами кубометрами природного газу (більша частина газу, за які сперечаються уряд та «Росукренерго», – ред.) на суму 7,5 мільярда гривень».

 

Що ж до статусу згаданого газу, то Валерій Хорошковський повідомив депутатам: «Абсолютно відомо, що це був, є і залишається транзитний газ, який продало підприємство «Газпром» компанії «РосУкрЕнерго».

Президент vs Кабмін: перемир’я не буде

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов звинуватив Президента Віктора Ющенка в тому, що захоплення офісу «Нафтогазу» відбулося за його вказівкою. Турчинов вважає невипадковим той факт, що «напад» стався саме тоді, коли керівництво компанії знаходилося на нараді в президента і не мало зв'язку (бо охорона Секретаріату Президента забирає мобільні телефони). Він також заявив, що Державна митна служба здійснювала розмитнення російського газу включно у правовому полі і про спроби зірвати розрахунок за зазначений газ між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Натомість Президент Віктор Ющенко повністю підтримує дії співробітників СБУ щодо посадових осіб «Нафтогазу» і митниці. Про це повідомила прес-секретар голови держави Ірина Ванникова. За її словами, «спецслужба діє виключно на законних підставах і в рамках повноважень, визначених законодавством».

На думку оглядачів, ці події дають підстави говорити про нове загострення конфлікту між Президентом та Прем’єр-міністром і аж ніяк не про мораторій на взаємні звинувачення, про який вищі посадові особи держави заявляли раніше.

 

Від “Аратти”: ми вчергове висловлюємо свою громадянську позицію несприйняття силових дій СБУ щодо захисту більш ніх сумнівних прав осіб і фірми які мають, м'яко кожучи, негативну репутацію.

Проте, навіть справа не у тому. Справа у законі. А із точки зору чинного законодавства, на наш погляд, в даному випадку об'єктивно існує господарська суперечка державної компанії «Нафтогазу» і зареєсторованого у Швейцарії РУЕ. Проте, важко зрозуміти у чому полягає кримінал? Адже, РУЕ, якби це була порядна та законослухняна фірма, маючи необхідні документи, які підтверджують її право власності на зазначені обсяги газу, мала б звернутися до міжнародного арбітражу. Тим більше, що у суперечці є третя особа - ВАТ «Газпром», оскільки саме російський монополіст був справжнім хазяїном зазначеного товару, який він продав чи передав посереднику, а згодом, за борги переуступив Україні.

Так в чому кримінал? І при чому тут СБУ, а не прокуратура чи МВС?

Ми вважаємо взагалі непринятним, коли проти беззбройних громадян України застосовується озброєний спеціальній антитерористичний підрозділ. Те, що поки не було застосовано зброї не є гарантією того, що завтра її не застосують проти беззбройних громадян України. Як і сам факт такого застосування «Альфи» ми вважаємо неприйнятним й незаконним, таким, що зухвало порушує конституційні права громадян. А тим більше, якщо сила застосовується замість документів, оформлених відповідно вимог КПК.

Нас, м'яко кажучи, дивує позиція Президента України, який, мав би першим виступити на захист і інтересів України, і конституційних прав її громадян. В першу чергу тих, проти кого неправомірно й неадекватно застосували спецназ. Натомість гарант однозначно виступив на підтримку силових вправ проти народу. Це що, репетиція заколоту, пане Ющенко? Бо як інакше розуміти вашу підтримку чиновника, який без суду й слідства називає урядовців, обраних народом, злочинцями? І це, до речі, не вперше.

Ми вже просто промовчимо про ту непоправну шкоду, яку наносять нашій державі подібні дії охоронців права певних осіб, які вважають самі себе над Законом.

Навіть попри рішення суду, про призупинення так званих слідчих дій.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.