Від “стрілялок” до масового вбивства

Автор/джерело -  © NEWSru.ua 



Дата публiкацiї - 15.03.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1290

Європейська преса коментує трагедію, що вразила Німеччину в середу, коли 17-річний Тім Кречмер розстріляв учнів і вчителів на території школи у Віннендені, а потім продовжив криваву бійню вже в місті, відправивши на той світ 15 чоловік і себе самого.

Тім Кречмер

Сьогодні ЗМІ обговорюють, чи був хлопець психічно хворим і чи його попередження знайдене в одному з інтернет-чатів.

Через день після кривавої бійні, яку влаштував у своєму колишньому коледжі у Віннендені 17-річний Тім Кречмер, пише німецька газета Frankfurter Rundschau, стає очевидним, що в підлітку уживалися дві особи: "замкнутий, привітний хлопець, що нічим не виділявся, з одного боку, і відчайдушний, обачливий і психічно хворий юнак - з іншого".

Як повідомляє видання, в кімнаті Тіма поліція виявила колекцію фільмів жахів, а його комп'ютер був повен так званих "стрілялок" - ігор, де герої ходять і розстрілюють усіх підряд.

За розповідями його сусідів і приятелів, Тім неодноразово демонстрував агресивність: він з особливою насолодою стріляв з пневматичної зброї, влаштовуючи серед однолітків змагання. Один його знайомий зізнався, що перестав брати участь у цих іграх після того, як помітив, що Тім "перегинає палицю".

 

Жителі невеликого містечка, де проживає сім'я К., дивуються з приводу того, що сталося - адже Тім виріс у "хорошій сім'ї", повідомляє кореспондент. Батьки - люди маючі - активно брали участь у громадському житті округу, батько є членом спортивного стрілецького гуртка і власником 13 одиниць зброї і 4600 патронів, які він тримав у сейфах з цифровими кодами.

Але Тім чудово знав, що один пістолет батько зберігає в спальні, - цим він і скористався. "Наразі відомо, - пише Габріеле Пенц, - що Тім прийшов у свій колишній коледж більш ніж з 200 патронами, на курок він натискав 112 разів".

Позитивні відгуки влади про підлітка, додає видання, пояснюються тим, що Тім ніколи не потрапляв на очі поліції. Але в четвер з'ясувалося, що він був психічно хворий.

Студент, котрий убив 15 чоловік, заздалегідь повідомив про свої плани в мережі, стверджує Андреа Таркуїні в італійській La Repubblica. На одному з інтернет-чатів майбутній вбивця Тім розповів про свій план розправи над безневинними, але ніхто не сприймав його серйозно. Лише один хлопець з Баварії злякався і розповів про все батькові. Тато попередив поліцію, але надто пізно - в день розправи.

Наступного дня після злочину поліція знову готувалася до гіршого: ще шість маніяків написали в інтернеті про вбивства в школах. На щастя, ці повідомлення виявилися блефом, хоча необхідних заходів сили безпеки все таки ужили.

 

Батьки Тіма зараз переховуються, оскільки бояться помсти чи атаки з боку ЗМІ, мовиться в статті. Прокуратура не виключає, що проти батька неповнолітнього маніяка буде почато розслідування: батько колекціонував зброю, до якої, можливо, син мав доступ.

Тім пішов на справу з батьківською Beretta і 200 патронами. Якби спецагенти не прибули до школи настільки оперативно, жертв могло бути набагато більше.

У Тіма були порнофільми і сотні комп'ютерних ігор, додає видання. Він закінчив школу з посередніми оцінками. Лікувався від депресії, був поміщений в психіатричну клініку, але закінчив лікування за власним бажанням.

Як додає британська The Independent, серед жертв Тіма Кречмера виявилося вісім дівчат і три викладачки. За непідтвердженими поки даними, в Кречмера розвинулася фобія жінок на тлі того, що одна вчителька постійно називала його невдахою і говорила, що він стане "сміттярем", якщо не почне краще вчитися.

 

Той самий пістолет Beretta

Вчора стало відомо, що за декілька годин до того, як Кречмер увійшов до середньої школи Альбертвіллі і убив 12 чоловік з пістолета Beretta, він повідомив про свої плани співбесідника в чаті під ніком Bernd. О 2:46 ранку він залишив таке повідомлення:

"Досить. Я втомився від цього страшного життя. Нічого не міняється - всі сміються наді мною, ніхто не бачить, на що я здатний. У мене є зброя, і завтра я відправлюся в мою колишню школу, і я їх добряче підсмажу".

На таке його співбесідник, котрий пізніше розповів про це батькам і поліції, відповів міжнародною інтернет-абревіатурою: lol (laughing out load - "голосно сміюся").

Повідомляється, що Кречмер разом з батьком ходив до клубу вогнепальної зброї, також у підвалі власного будинку у них був влаштований тир. Всю вогнепальну зброю, окрім Beretta, його батько зберігав у сейфі; пістолет же він тримав у спальні. Також поліція з'ясувала, що вбивця проводив час за комп'ютерними іграми-шутерами ("стрілялки") на кштал Counter-strike.

У його спальні були знайдені папери, з яких видно, що він сам вважав себе невдахою. В одній із записок, зверненій до батьків, він говорить про "душевне сум'яття".

За матеріалами InoPressa. Переклад українською - NEWSru.ua

 

 

Випадковий свідок записав останні секунди життя злочинця на камеру мобільного телефону. Це відео поширює Bild. Наразі вже стало відомо багато деталей трагедії.

Вранці 11 березня Тім одягнув чорну форму камуфляжу поліцейського спецназу, взяв автоматичний пістолет Beretta з колекції свого батька, декілька повних магазинів до нього (всього близько 100 патронів), а потім відправився в школу Альбертвіль, з якої був відрахований два роки тому. Зловмисник також одягнув протигаз, щоб його вигляд був ще зловіснішим.

Пізніше правоохоронці встановили, що 15 одиниць зброї в будинку Кречмерів зберігалися як годиться - в збройовому сейфі. І лише нещаслива Beretta лежала в спальні глави сімейства...

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.