Конфлікт навколо ГТС України. Росія і ЄС мають різні цілі

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 7.04.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1304

Російський прем’єр-міністр Владімір Путін застеріг, що Росія має відігравати ключову роль в міжнародних енергетичних переговорах. Посилаючись на угоду між ЄС і Україною щодо модернізації газотранспортної системи, він сказав у парламенті, що Росія має бути учасницею цього процесу.

Уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, який у межах обговорювання питань в області енергобезпеки після підписання Декларації щодо модернізації ГТС України побував у Словаччині, розмовляв з Інною Горватовою.

Бі-Бі-Сі: Богдан Іванович, наскільки Словаччина готова до участі у модернізації української газотранспортної системи (ГТС)?

Богдан Соколовський: Словацька республіка позитивно прийняла рішення, які були закладені у основу Декларації, підписаної 23 березня у Брюсселі. Переговорний процес про модернізацію ГТС та реформування всього газового сектору України розпочався ще у 2006 році. Ініціював його президент України Віктор Ющенко. Протягом трьох років це була одна з тем міжнародних переговорів на різних рівнях. У березні цього року ми підійшли до тієї фази, коли переговорний процес було завершено. Підписана Декларація, яка відкрила новий етап – етап реалізації домовленостей, зафіксованих у документі.

Бі-Бі-Сі: А де ж російська сторона?

Богдан Соколовський: З російською стороною питання модернізації ГТС та її реформування обговорювалося регулярно протягом трьох років. Ніхто ніколи не висловив сумнівів щодо цього питання.

Бі-Бі-Сі: Але заява з боку Росії свідчить про те, що російська сторона не задоволена виникненням Декларації. Більш того, вона хоче переглянути свої зобов'язання перед Україною у цьому питанні...

Богдан Соколовський: Були такі заяви, але ми їх сприймаємо як емоційні та необґрунтовані. Російська сторона як стратегічний постачальник газу (і не тільки російського) був, є та буде партнером для України. Але тут є один нюанс. Російська сторона ніколи не приховувала, що вона зацікавлена приймати участь у будь-яких процесах, пов’язаних з українською ГТС за умови, що вона хоче стати співвласником та викупити частину української ГТС як це сталося у Вірменії та Білорусії.

 

Мати та просувати свою стратегію, з якою ми можемо погоджуватися, або не погоджуватися, – це суверенне право російської сторони. У нас є своя стратегія, яка не передбачає приватизацію жодних стратегічних об’єктів, враховуючи ГТС. Тому наші цілі у даному випадку не збігаються. З іншого боку, Україна знайшла спільну мову з Європейскою комісією та міжнародними фінансовими структурами. Тут наші цілі збіглися. Іншими словами, Україна вибрала те, що їй більше підходить. Це – наше право.

Не треба забувати, що Росія завжди була запрошена на зустрічі, де обговорювалися питання енергетичної безпеки. Навіть на енергетичні форуми, які ініціював президент Ющенко разом з президентами Польщі, Литви, Азербайджану та Грузії (так звана «краківська ініціатива»). На жаль, у Київ 23 травня 2008 року російська делегація не приїхала. А там ці питання обговорювалися.

Бі-Бі-Сі: Ви вірите у те, що Україні та ЕС вдасться модернізувати ГТС без участі Росії? Що її можливо обійти?

Богдан Соколовський: Ніхто не збирається обходити Росію. Це складно. Вона дуже велика. Та і Україна не ставить перед собою такого завдання. У нас не має такої мети. Я вірю в те, що українська ГТС буде модернізована. Я також сподіваюсь, що ми знайдемо компроміс. Адже ГТС України – це стратегічний інструмент взаємодії України, ЄС та Росії. Від цього трикутника залежить те, наскільки надійно, якісно та безпечно буде діяти цей інструмент. Врешті решт, від цього залежать і прибутки російської сторони...

Бі-Бі-Сі: Незважаючи на ті умови, які були підписані у Брюсселі? Адже Росія таким чином втрачає свій вплив...

Богдан Соколовський: Інших умов не буде! Прибутки вона не втрачає, а що стосується впливу, то, вибачте, головна мета ГТС України (а не колишнього Радянського Союзу) – транспортування природного газу зі сходу на захід. Якщо хтось передбачає інші цілі щодо ГТС України, то це – їхні проблеми.

 

Бі-Бі-Сі: Як Ви поясните можливу участь Японії у модернізації ГТС України?

Богдан Соколовський: У спільній Декларації, яка була підписана у Брюсселі, у останньому абзаці чітко написано о можливостях третіх зацікавлених сторін: «You are welcome». Але, знову ж таки, на підставі умов, які ми вже частково опрацювали...

Бі-Бі-Сі: Наскільки зараз можлива співпраця президента та прем’єра України у питанні модернізації ГТС?

Богдан Соколовський: Ще раз хотів би підкреслити, що підписання Декларації, це результат 3-річного переговорного процесу. Протягом цього часу змінювався уряд, мінялося керівництво «Нафтогазу України», але ми досягли конкретного успіху. Тому ми сподіваємося, що й надалі все буде в порядку.

Бі-Бі-Сі: Щодо фінансування модернізації української ГТС. Наскільки реальні опубліковані цифри? Чи вистачить їх на реалізацію різних проектів?

Богдан Соколовський: Поки що цілий комплекс робіт оцінюється в більш ніж 3 мільярда доларів. 2,5 мільярда – це сума, якою оцінюється вартість робіт без вирішення питання щодо газовимірювальних станцій... Конкретна цифра щодо кожного окремого проекту у межах модернізації буде визначена спільно з замовником, виконавцем та фінансовими інституціями.

Існує ще одна цифра – 5,5 мільярда доларів. Тут мова йдеться про ще один проект, який може бути реалізований. Це проект розширення пропускної здатності ГТС України.

Бі-Бі-Сі: Якою Ви бачите модернізовану українську ГТС?

Богдан Соколовський: Вона працюватиме за тими технічними стандартами управління, які зараз прийняті в країнах ЄС: від обліку та контролю кількості та якості газу до моніторингу його розміщення та транспортування, а також моніторинг технічного стану усіх вузлів системи. Моніторинг, як в усіх розвинених країнах, повинен бути у режимі on-line. Також треба поліпшити систему розподілу газових потоків. Ми сподіваємося, що ця робота буде виконана протягом семи років.

Бі-Бі-Сі: Коли будуть відомі конкретні інвестори?

Богдан Соколовський: Вважаю, що наприкінці цього року.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.