Дешевий фарс. Свобода слова від Ющенка

Автор/джерело -  © Володимир Перегінець. 



Дата публiкацiї - 23.04.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1315

Журналістів із п’яти регіонів України, замість участі у прес-конференції гаранта, використали у якості масовки. Мовчазної. Щоб, відповідно до сценарію шоу, Президент міг похвалити губернаторів.

Відразу після проведення прес-конференції президента України Віктора Ющенка у форматі телемосту з регіонами, львівські журналісти не могли приховати свого обурення. Виявилося, що їх банально використали, і, заманивши перспективою розмови з Президентом, змусили фактично стати статистами Ющенка. Іншими словами, зібрали масовку, щоби зробити вдалу картинку на фоні президентського виступу.

На зустріч із Президентом до Львова приїхало близько трьох десятків представників ЗМІ з усіх обласних центрів Західної України: Івано-Франківська, Тернополя, Рівного, Луцька і Чернівців. Цікаво, що журналістів запросили до студії на годину раніше. Тоді й з’ясувалося, що питання президенту зможуть поставити лише представники трьох міст – Львова, Запоріжжя та Одеси.

"Виявилося також, що запитання можуть ставити лише двоє чи троє присутніх у студії журналістів, – ділиться враженнями один із журналістів, який взяв участь у заході. – Однак питання чомусь записали від усіх. Потім місцева прес-служба контактувала з прес-службою Глави держави для узгодження запитань. І як тут можна говорити про свободу слова".

Урешті-решт, із усіх львівських ЗМІ вибір впав на одне Інтернет-видання. Виявилося, що решті журналістам таки доведеться промовчати. Було заготовлено й відповідне запитання про те, як Ющенко оцінює роботу губернаторів під час ліквідації наслідків стихії у липні. Цікаво, що раніше воно ніде не згадувалося.

"Коли прес-конференція розпочалася і журналісти зайняли місця, представники Львівської облдержадміністрації навіть не повідомили, хто ж матиме право задати запитання, – розповідає інший журналіст про розіграний у студії спектакль. – Вже під час прямого включення Львова місцева журналістка поцікавилася у президента результатами поїздки на Франківщину, де глава держави перевіряв роботу із ліквідації минулорічної повені".

У відповіді Ющенко похвалив губернаторів регіону, наголосивши, що задоволений їхньою роботою. "Приємно було заслухати доповідь про роботу керівників ЛОДА" – прозвучала похвала від Гаранта.

"Після озвученого питання журналістам стало очевидно, що його вже заздалегідь підготували у ОДА, аби уникнути незручних запитань президенту, – обурюється журналіст. – Така ж ситуація спостерігалася і в регіонах. Дещо вільнішими у діях були київські журналісти, які таки змогли поставити більше запитань. Вже в кінці конференції така поведінка прес-служби ЛОДА обурила журналістів. Адже представники ЗМІ фактично виступили у ролі масовки. Жодне з питань, які підготували журналісти з Західного регіону, поставлене не було. Таким чином, люди із регіонів, які подолали сотні кілометрів, щоби поставити запитання Ющенку, залишилися ні з чим".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.