Україна на порозі нової газової кризи?

Автор/джерело -  © Тетяна Ярмощук, “Радіо Свобода ” 



Дата публiкацiї - 24.05.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1335

Газові питання знову у центрі уваги. Цього разу йдеться про здатність України розрахуватися за російський газ.

Сумнів щодо цього висловив російський президент Дмитро Медведєв під час саміту «Росія-ЄС» у Хабаровську. Питання оплати газу в Астані обговорили і російський та український прем’єр-міністри. Однак остаточної крапки на «І» ще немає.

Українці, та вже, мабуть, і європейці звикли до передноворічної російсько-української газової кризи. Однак, виглядає, що тема газу є актуальною і влітку. Питання, які постали нині: чи здатна Україна розраховуватися за російський газ, і якими можуть бути механізми цих розрахунків?

Медвєдєв сумнівається в українській платоспроможності

Фінансовий стан компанії «Нафтогаз» в Україні обговорюють вже впродовж двох тижнів. Однак, нині це питання вийшло за межі українських кордонів. Під час самміту «Росія-ЄС» його порушив російський президент Дмитро Медведєв. Він заявив: Росія не може гарантувати європейцям, що у майбутньому з вини України не буде перебоїв із постачанням газу. При цьому, пан Медведєв висловив сумнів, що Київ здатен розраховуватися за поставлений газ.

«Якщо в української сторони є гроші – чудово. Проте у нас є сумніви щодо платоспроможності України, – зазначив пан Медведєв. – Ми готові допомогти Україні. Але хотіли б, аби значну частину цієї роботи взяв на себе Європейський Союз, ті країни, які зацікавлені у надійності і безпеці енергетичної співпраці. Іншими словами, якщо йдеться про кредити, давайте допоможемо. Але цим має займатися не лише Росія».

Дмитро Медведєв наголосив: наразі в українські підземні сховища потрібно закачати 19,5 мільярдів кубів газу, на що потрібно 4 мільярди доларів.

Путін думає над авансом за транзит

Газове питання було головним і під час двосторонньої зустрічі Прем’єрів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна в Астані. Голова російського уряду нагадав, що раніше йшлося про можливість оплати Україною газу у рахунок його транзиту на 5 років уперед. Проте, зважаючи на критику Президента Віктора Ющенка, це зробити навряд чи вдасться.

«Вирішувати питання у такому режимі ми навряд чи зможемо. Нам потрібна консолідована позиція українського керівництва. Але і це ще не означає, що ми зможемо закрити тут всі проблеми. Тому що об’єми великі, і ризики великі», – зазначив Володимир Путін.

Тимошенко сподівається на компроміс

Словом, поки що не домовилися. Тож, Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко не лишилося нічого, як висловити сподівання, що це буде зроблено найближчим часом.

«На цю хвилину ми ще не ухвалили остаточного рішення. Але я вірю у те, що ми знайдемо компроміс, який дозволить забезпечити стабільну роботу газотранспортної систему в осінньо-зимовий період», – заявила Тимошенко.

Між тим, у Секретаріаті Президента чекають від Юлії Тимошенко зміни фінансового плану «Нафтогазу». (Відповідне доручення Віктор Ющенко дав на початку тижня). За словами уповноваженого Президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, ситуація в «Нафтогазі» сьогодні є справді надзвичайно складною, однак, це ніяким чином не позначиться на європейських споживачах.

«Недоцільно прив’язувати двосторонню ситуацію із спроможністю України транзитувати газ до Європи. Україна перед Європою виконає всі свої зобов’язання», – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Богдан Соколовський.

У «Нафтогазі» розбір польотів?

Утім, сьогоднішні заяви російського президента щодо неплатоспроможності України викликали гучну реакцію в українському політикумі. Представниця НУНСу Ксенія Ляпіна заявила, що це свідчить про те, що Росія знову готується перекрити Україні газ.

У самому ж «Нафтогазі» останні події не коментують. І, скидається, що ситуація у компанії напружена. Свідченням цього є сьогоднішня заява про відставку одного із заступників керівника «Нафтогазу» Володимира Триколича.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.