Експерти очікують жорсткої президентської кампанії в Україні

Автор/джерело -  © DW 



Дата публiкацiї - 23.06.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1355

Верховна Рада визначилася із датою президентських виборів - голосування відбудеться 17 січня 2010 року. Оглядачі очікують жорсткої боротьби. Але на такої брудної, як п´ять років тому.

Президентська передвиборча кампанія Юлії Тимошенко буде лаконічною і жорсткою щодо опонентів. Акцент глава уряду робитиме на антикризових заходах і, водночас, виправдовуватиметься, що їй заважають працювати. Так вважає директор політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко.

Месидж про те, що уряд є єдиним суб’єктом влади, який бореться в країні з кризою, буде лейтмотивом президентської передвиборчої кампанії Юлії Тимошенко. «Така тактика показати свої заслуги і виправдатися, переклавши відповідальність на своїх опонентів, очевидно буде основною темою Тимошенко на виборчих перегонах», - каже експерт.

Агітація давно почалася

Попри те, що відповідно до прийнятого у вівторок закону, офіційний старт передвиборчої кампанії має розпочатися 19 вересня, прем’єр Тимошенко вже давно агітує за себе, вважає експерт. Тому, на його думку, формальний початок виборчої кампанії восени вже не змінить думки людей стосовно кандидатів.

Під час перегонів Юлія Тимошенко буде особливо жорстокою зі своїми опонентами, особливо з Арсенієм Яценюком, який конкуруватиме з нею на одному електоральному полі – в Центральній та Західній Україні, каже Якименко. Він впевнений, що до опонентів застосовуватиметься випробувана «тимошенківська» тактика – навішування ярликів та пов’язування своїх суперників з негативними суб’єктами.

Компромат не проходить

«Наприклад, Фірташ буде такою фігурою, з якою пов’язуватимуть політиків, як з Медведчуком, щоб додати їм негативного сприйняття. В принципі всі кандидати користуватимуться цією тактикою, але Тимошенко найбільше», - зазначає Якименко.

Втім, компромату на опонентів у цій передвиборчій кампанії не буде, прогнозує експерт. Оскільки, за його словами, виборці вже не сприймають цю технологію і не вірять компромату.

Янукович - без підтримки Москви

Від лідера Партії регіонів Віктора Януковича також очікують жорсткої президентської кампанії. Однак, на відміну від попередньої спроби стати президентом, у Януковича вже не буде тотального адмінресурсу та беззастережної підтримки Москви, зауважив в інтерв’ю «Німецькій хвилі» голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Наразі Янукович випереджає за рейтингом популярності своїх основних претендентів: прем’єра Юлію Тимошенко та екс-спікера парламенту Арсенія Яценюка. Однак, ця перевага незначна і Янукович намагатиметься перемогти Тимошенко вже в першому турі, вважає Черненко. «В другому турі йому буде легше перемогти Яценюка, ніж Тимошенко. Тому головним об’єктом критики для команди Януковича буде Юлія Тимошенко», каже глава КВУ.

Стара пісня про головне

Після провалу президентської кампанії 2004 року Янукович не спиратиметься тільки на підконтрольну місцеву владу та напівкримінальні угрупування, зазначив Черненко. Головних змагань кандидатів він очікує в пресі, де антинатовська та проросійська складові пропаганди минулої кампанії будуть суттєво пом’якшені.

Водночас, сам Янукович в останньому телевиступі звинуватив уряд Тимошенко в безвідповідальності. Він заявив, що Україна з 2005 року щораз більше поверталася «задом до Росії». І пообіцяв після своєї перемоги захищати російську мову в Україні та «не дозволити переписувати історію».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.