Останній шанс врятувати Софію і Лавру

Автор/джерело -  © “Iнфопорн” 



Дата публiкацiї - 17.09.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1407

Попри численні громадські протести, попри звернення мешканців до всіх наявних органів української влади, навіть попри звернення ЮНЕСКО, незаконне будівництво триває і своєю руйнівною живучістю доводить кожного дня: закон не працює, громадяни України не можуть зупинити руйнацію пам’ятника національного значення і руйнацію своїх будинків, що є пам’ятками історії та архітектури.

Районна, міська та державна власті бездіяльні, цілком лояльні до руйнівної активності забудовника. Заповіднику «Софія Київська», а разом із ним і Лаврі, тепер загрожує внесення до «Чорного списку» ЮНЕСКО.

Сьогодні будівництво завдає суттєвої шкоди навколишнім будинкам, яким більше 100 років і які є історичними пам‘ятками. Тріщини, що з‘явились на зовнішніх та внутрішніх стінах будинків №№ 8, 13/5, 14, 15/3, 25 по вул. О. Гончара, можуть призвести до їх часткової або повної руйнації, і тоді сотні сімей залишаться на вулиці. Серйозну загрозу будівництво становить і для самого заповідника, де через підняття рівня ґрунтових вод (у цьому винні подібні забудови) вже істотно підмиті фундаменти споруд. Щодо небезпеки цього будівництва для заповідника «Софія Київська» існують висновки Інституту геологічних наук НАН України.

Будівництво на вул. Гончара, 17-23 почалося без дозволу громадян. Громадські слухання, проведені 21.06.2007 року забудовником – ТОВ Інвестиційно-Будівельна група – були грубо сфальсифіковані. Місцеві мешканці не були допущені на слухання, зала була повністю зайнята сторонніми людьми, у протоколі слухань нема результатів голосування, реєстраційні списки відсутні.

Ініціативна група мешканців будинків, розташованих поруч із будівництвом, одразу після встановлення паркану почала боротьбу за збереження пам’ятки світового значення і своїх будинків. Жорстокий тиск з боку забудовника розпочався, коли ініціативна група вирішила провести незалежні громадські слухання. Мешканцям погрожували, їм декілька разів безпідставно відмовляли у наданні приміщення. Однак за ініціативою місцевих мешканців 2 лютого 2009 року відбулися громадські слухання, на яких 310 присутніх мешканців м. Києва одностайно проголосували як проти вищезазначеної забудови, так і будь-якої забудови старовинної частини Києва, яка є зоною особливо суворої охорони заповідника «Софія Київська» (наказ Міністерства культури і туризму від 23.12.2005 №1076). Проте, волевиявлення місцевих мешканців досі не взято до уваги районною та міською владою.

В результаті привернення уваги до будівництва Державне управління у сфері охорони культурної спадщини відкликало свій дозвіл на це будівництво, і навіть більше – видало припис з вимогою негайно припинити виконання земельних та будівельних робіт на ділянці по вул. Гончара, 17-23 (Припис від 13.11.08 № 22-3046 / 35). Цей припис не виконувався жодного дня.

З грудня 2008 року діє ухвала Шевченківського районного суду № 2А-673/08 про негайне зупинення будівельних та земельних робіт за адресою Гончара, 17-23, але ця ухвала жодного дня не виконувалася, судові виконавці не були допущені на територію будівництва. Більше того – забудовник подав на судового виконавця в суд. Прокуратура Шевченківського району п’ять разів відмовляла відкрити карну справу із приводу невиконання ухвали суду.

На думку експертів ЮНЕСКО, що перебували у березні ц.р. у м. Києві з інспекційною місією, в Україні практично не вживаються заходи з метою контролю режиму забудови буферної (охоронної) зони національного заповідника «Софія Київська». Відтак порушуються міжнародні зобов‘язання України, взяті нею відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про збереження всесвітньої природної і культурної спадщини, а саме - забудова у межах буферної зони відбувається без обов‘язкового погодження планів будівельних робіт із ЮНЕСКО – Центром всесвітньої спадщини та ІКОМОС. Як відомо, у червні ц.р. на 33 сесії ЮНЕСКО було ухвалене рішення: у разі, якщо негайно не будуть проведені заходи по збереженню буферних зон заповідників «Софія Київська» та «Києво-Печерська Лавра», об’єкт №527 «можна вважати потенційно включеним до Списку об’єктів, що знаходяться під загрозою», т.з. «Чорний список» – попередній крок до виключення цих об’єктів зі списку ЮНЕСКО.

Загрозливими є також нові будівництва, які заплановані поряд із цим, у тій самій історичній зоні, за наступними адресами: Стрілецька 10/1 (десятиповерховий будинок із двоповерховим підземним паркінгом!), на розі вул. Стрілецька і провулка Георгіївський, вул. Десятинна 13, вул. Софіївська 2/21. Ці ділянки також знаходяться в безпосередній близькості до культурного заповідника «Софія Київська», більшість із них – у безпосередній близькості до Софії Київської. І кожне з цих будівництв може призвести до часткового або повного знищення заповідника. Через причетність до всіх цих будівництв широкого кола українських можновладців, ніхто з політиків не береться захистити мешканців від свавілля забудовника, ніхто не бере під свій захист пам’ятку, що була першою внесена до списку ЮНЕСКО на території України.

Для порятунку «Софії Київської» та історичних будинків українською владою до цього часу нічого не зроблено. Влада також дозволяє забудовнику безкарно шантажувати та залякувати мешканців численними та безпідставними судовими позовами. Під час проведення мітингів та акцій протесту забудовник використовує проти мешканців сльозоточивий газ та вогнегасники, погрожує фізичною розправою, застосовує силу. Вже близько трьох місяців біля будинків, котрі оточують будівництво, чергують приватні охоронні структури, небезпечного вигляду молодики, наймані забудовником. Забудовник ще місяць тому робив заяви в ЗМІ, що він домовився із мешканцями, але самим мешканцям про цю домовленість нічого не відомо. За мешканцями стежать, їм натякають, що їхні телефони прослуховуються. Ніхто з мешканців не почувається у безпеці.

Зараз забудовник вимагає від мешканців через суд визнати будівництво на вул. Гончара 17-23 законним. В цьому позові також міститься претензія до жителів на 560 тисяч гривень за перешкоду будівництву. Ми просимо громадськість надати цьому процесу розголосу і не дати придушити останні голоси, які волають за збереження української культурної спадщини.

Ми прикро вражені тим, наскільки пафосна щодо пам’яток національного значення риторика української влади не співпадає з її діями. Ми звертаємося до всієї української та міжнародної громадськості з вимогою негайно припинити свавілля, підтримати мешканців у боротьбі з варварським нищенням нашої культури.

Ініціативна група направила цей відкритий лист:

Депутатам Шевченківської районної ради у місті Києві

Депутатам Київської міської ради

Депутатам Верховної ради України

Прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко

Генеральній прокуратурі України

Голові Верховної Ради Володимиру Литвину

Президентові України Віктору Ющенку

Українській і міжнародній громадськості.

 

Схема - http://www.ut.net.ua/


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.