«Комісія Тальявіні»: Так чия ж провина у грузино-російському конфлікті?

Автор/джерело -  © Дмитро Тимчук, головний редактор “ФЛОТ 2017” 



Дата публiкацiї - 1.10.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1417

Міжнародна слідча комісія під керівництвом швейцарського дипломата Хейді Тальявіні ( «Комісія Тальявіні»), яка працювала під егідою ЄС, закінчила підсумковий звіт про причини і винуватців конфлікту в серпні 2008 року.

Доповідь було передано Хайді Тальявіні вчора в Брюсселі представникам Росії, Грузії, Євросоюзу, ОБСЄ і ООН (відео тут).

Російська сторона вразила оперативністю. Практично одразу після вручення доповіді її представникам у Брюсселі, російськими ЗМІ понеслися власні коментарі. Постійний представник Росії при ЄС Володимир Чіжов миттєво зробив заяву, яка потім в різних інтерпретаціях та з різних вуст розійшлася російським інформаційним простором. Зокрема, як повідомили РІА Новості, пан Чіжов повідомив, що (цитата за РІА Новості) «незалежна міжнародна комісія назвала режим Саакашвілі відповідальним за розв'язування конфлікту на Південному Кавказі».

Учора в Інтернеті та на ТБ, а сьогодні й в заголовках російських газет так і понеслося: «Грузія відповідальна за конфлікт», «У розв'язанні конфлікту винна Грузія», «Місія правди виконана: Європа визнала Грузію агресором», «В розв'язанні конфлікту на Кавказі в серпні минулого року винна Грузія» і т.п.

Як завжди, «російське бачення» масово підхопили й українські ЗМІ, звинувативши у випусках новин Грузію в «розв'язанні конфлікту». Це в черговий раз підтвердило: занадто багато українських журналістів «черпають відомості» у російських колег, не включаючи мізки, хоча об'єктивності заради можна було вивчити й грузинські мас-медіа – це не важка праця, - існує низка грузинських інформаційних ресурсів, втому числі - українською мовою. З них було б відомо інше - Грузія представила абсолютно інший висновок з доповіді (про це нижче). Здається, це вже - питання професіоналізму, на жаль, дуже багатьох представників українських ЗМІ.

Дивно, але МЗС РФ виставив на своєму сайті офіційний коментар (зрозуміло, з тим же «висновком») вже через пару годин після вручення доповіді - коли він й до Москви ще не дійшов (електронна версія була представлена вчора громадськості лише ввечері, о 18.00 за київським часом). У доповіді - 900 сторінок. Вивчити їх за кілька хвилин, як це примудрився зробити пан Чіжов, неможливо. Ну, а як змогли отримати його і прочитати за пару годин панове в МЗС РФ, що сидять у Москві - взагалі покрито мороком таємниці.

Тим не менше, машина була запущена. Так в коментарі МЗС РФ йдеться: «На нашу думку, зусилля Комісії ЄС не пройшли даремно, - будь-яка думаюча людина зробить, з оприлюдненої 30 вересня ц.р. доповіді, стрижневий висновок про те, що агресію проти Південної Осетії в ніч на 8 серпня 2008 розв'язало нинішнє керівництво Грузії. Врешті - це головний підсумок роботи «Комісії Тальявіні».

А ось російські ЗМІ передають слова завідувача відділом роззброєння та врегулювання конфліктів Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Олександра Пікаєва: «Доповідь незалежної міжнародної комісії, яка назвала режим Саакашвілі відповідальним за розв'язування конфлікту на Південному Кавказі в серпні 2008 року, не вплине радикально на ставлення європейських країн до дій Росії в цьому конфлікті». Російський експерт нам віщає: «Звичайно ж, подібний висновок комісії говорить про те, що правда перемогла. Єдиний незаперечний факт цієї доповіді, що війну почала Грузія, а звинувачення з приводу Росії - це питання інтерпретації. В цілому - це можна вважати великою перемогою».

Ну і так далі. Коментарів безліч, зміст - один.

Проблема полягає в тому, що ніде в доповіді «Комісії Тальявіні» не стверджується, що Грузія напала першою, на чому грузинська сторона і акцентувала одразу ж увагу. Одразу після заяв Чіжова представник Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі висловила категоричну незгоду з інтерпретаціями, які надав журналістам її російський колега по доповіді комісії ЄС по встановленню причин початку грузино-російської війни в серпні 2008 року. «Оцінки та інтерпретація посла Володимира Чіжова були некоректними», - сказала вона. (Зрозуміло, російські ЗМІ цю заяву проігнорували геть чисто, чомусь так само в більшій своїй частині вчинили і українські мас-медіа, - хоча логіка в останньому випадку не зрозуміла: якщо ви даєте висловлювання представника Росії в ЄС, то заради об'єктивності надайте й слова такого ж представника Грузії в тому ж ЄС!).

Відомий грузинський ресурс «Грузія-Online» слідом за російськими агенціями дав добірку коментарів грузинської сторони з цього приводу.

«В жодному місці доповіді ЄС щодо встановлення причин початку збройного конфлікту в серпні минулого року не йдеться про те, що Грузія розпочала війну і всі інтерпретації з цього приводу є повною брехнею», - заявив, зокрема, офіційний представник уряду Грузії, віце-прем'єр, держміністр з реінтеграції Темур Якобашвілі.

«У будь-якому випадку, документ вимагає більш ретельного вивчення, але в ньому не сказано, що Грузія почала війну», - заявила представник Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі.

Ось інші заяви представників Тбілісі:

«У цій доповіді вказується, що Росія не мала жодного права вторгатися до Грузії під приводом захисту своїх т.з. громадян і та паспортизація, яка була здійснена, була незаконною. Також однозначно зазначено, що не існує жодних доказів того, що грузинська сторона розстріляла російських миротворців, відповідно, використані російською стороною всі три аргументи не вірні, або просто є брехнею».

«У доповіді однозначно зазначено, що Росія визнавала сепаратистів і надавала їм військову й політичну допомогу. Також йдеться про те, що була здійснена етнічна чистка грузин, а не осетин».

«Росія не мала права здійснювати військові операції в Кодорській ущелині. У висновку підкреслюється, що Кодорська ущелина не входила до Зони безпеки і вторгненням туди Росія порушила умови Московської угоди. Крім цього, у висновку зазначається, що це був міжнародний конфлікт між Грузією та Росією».

«Комісія не підтвердила, що в Цхінвалі мав місце геноцид осетинів, що грузинська сторона вчинила напад на російських миротворців, що були вбивства громадян Росії, тому причин нападу на Грузію не було».

... Але добре, повіримо Росії: як висловився її МЗС, «будь-яка думаюча людина зробить з оприлюдненого 30 вересня ц.р. доповіді стрижневий висновок» про провину Грузії. Тим більше, як випливає з того ж коментаря МЗС РФ, Кремль зовсім й не стверджує, що «Комісія Тальявіні» звинуватила у розв'язанні конфлікту Грузії, - це просто «стрижневий висновок», який, на думку Москви, має зробити зі звіту «будь-яка думаюча людина». Тобто провина Грузії - це питання інтерпретації. І нічого іншого.

Але якщо навіть вірити російській версії, все одно питання не зникнуть. Із самого початку російські журналісти вклали у вуста пана Чіжова звинувачення Грузії в розв'язанні конфлікту, і воно ж одразу й понісся шпальтами російських ЗМІ. Насправді Чіжов висловився інакше. «Хто перший почав? На це питання в доповіді дається недвозначна відповідь», - сказав він. «Саме напад грузинських військ за наказом Саакашвілі на Цхінвалі в ніч з 7 на 8 серпня і поклав початок великомасштабних військових дій і переходу цього конфлікту у збройну стадію», - сказав Чіжов, відповідаючи на запитання РІА Новості.

«Грузія розпочала конфлікт» і «Грузія винна в конфлікті» - чи ж велика відмінність у цих двох твердженнях? На думку російських ЗМІ, офіційних представників Кремля і численних російських «експертів» і «аналітиків», - немає жодної.

Але ми звернемо увагу на загальний висновок комісії, нехай і в російській інтерпретації: Грузія почала війну, але після багатомісячних провокацій Росії. Тобто цю війну спровокувала, а значить, винна в її розв'язанні саме Росія (у Москві ніхто не заперечив проти визначеної у звіті провини РФ за провокацію конфлікту, отже, з цим згодні). І відповімо на запитання: «почала конфлікт» і «спровокувала конфлікт» - це одне й те саме? Не думаю.

А тому, враховуючи, що істина завжди посередині, і вивчивши думки російської та грузинської сторін, ми неминуче приходимо до формулювання: КОНФЛІКТ РОПОЧАЛА ГРУЗІЯ, АЛЕ СПРОВОКУВАЛА ЙОГО РОСІЯ.

До речі, саме так подали висновок «Комісії Тальявіні» західні ЗМІ. І, очевидно, саме такій його інтерпретації ми й повинні вірити.

Складність полягає тільки в одному: Росія ні на йоту не визнала і, цілком очевидно, ніколи не визнає своєї жодної, хай найбільш мінімальної неправоти. А значить, в її розумінні, «південноосетинський» сценарій кристально чистий, вірний й справедливий. А тут уже варто задуматися Україні, у тому числі й її журналістам, що вбивали в голову українців інтерпретації та відверті байки, вигадані в Москві.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.