Чи є вибори у Росії? Горбачов побачив у Росії зламану виборчу систему

Автор/джерело -  © Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 23.10.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1441

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов звинувачує Державну думу Російської Федерації у зламі всіє виборчої системи.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Горбачов вважає, що партія «Єдина Росія», яка складає більшість парламенту, звела все до застосування адміністративного ресурсу, що й засвідчили регіональні вибори від 11 жовтня.

– Теперішні вибори мене вже зачепили за живе. Вина на Держумі, в якій «править бал» «Єдина Росія» і ті, хто її в усьому підтримує, навіть якщо не є її членом. Адже якщо ви подивитеся, як мінялася періодично виборча система, причому все прикривалося прапором зміцнення демократії, то ви побачите, що навпаки – все робилося для того, щоб управляти участю людей, і зрештою це призвело до їхньої повної «неучасті». Насправді це механізм реалізації адміністративного ресурсу. Пішли партії з Думи, незадоволені тим, як пройшли вибори, а вони тільки зітхнули з полегшенням, мовляв, « все зійде з рук». Що ж це у нас за парламент, в якому, по суті справи, немає плюралізму?!

– Яка відповідальність лідера «Єдиної Росії» Володимира Путіна у цих процесах?

– Він приєднався до «Єдиної Росії», а не потрібно було цього робити! У результаті за цю партію проголосували. При цьому Путін, як недавно я дізнався, і не є членом партії. Я вражений, що Дмитро Анатолійович (Медведеєв) лише приступив до керування і вже якісь пропозиції вніс із питань голосування. Якщо вже щось робити, то тільки так, щоб забезпечити участь людей. Треба обирати всіх, ось яка має бути вертикаль. І безумовно, що відповідальність лідерів тут дуже велика. Вони свідомо пішли на те, щоб розламати виборчу систему й маніпулювати найголовнішим процесом.

– Наскільки віддзеркалили загальну ситуацію вибори у Москві?

– У Москві, як виявилося, в голосуванні взяли участь трохи більше, ніж 20% виборців, або навіть якщо й 36%, як вони кажуть, то що це за участь?! Це ж у Москві, де сконцентрована найактивніша частина суспільства усієї країни, де люди поінформовані, де активні засоби масової інформації. І люди не йдуть голосувати! Не йдуть, бо розчаровані. Вони вважають, що це нічого не змінює, нічого не дає.

– Наскільки об’єктивно й широко російські засоби масової інформації висвітлювали цю проблему?

– Преса наша, вона все більше бере на себе відповідальність. Слава Богу, що у цій ситуації вона займає таку позицію... Мовчить наша преса, правду кажучи. Сказали: поставте оце запитання та й будемо розходитися після відповіді на нього. Мене найбільше турбує, що преса пописує, читач почитує, а далі тиша... Ця ситуація далі просто нестерпна. Якщо ми збираємося стати нормальною країною з нормальним самопочуттям громадян, треба повернути те, що було ще 1989 році. Треба обирати усіх. А поки що номенклатура не витримує випробування демократією. Суспільство має саме вийти з проектами і запропонувати винести їх на референдум. Наступні вибори мають бути демократичними.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.