Свинячий грип на порозі України. Яку ціну ми мусимо сплатити?

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 29.10.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1446

Система епідеміологічного нагляду в Україні одна з найкращих у світі, стверджують українські фахівці. Утім, міжнародні експерти скептично оцінюють можливості України протидіяти “свинячому” грипу.

Нині в Україні спостерігається сезонний спалах грипу – у трьох західних областях закриваються школи на карантин. Утім, про грип A/H1N1, який ще називають «свинячим» або «каліфорнійським», поки не йдеться. Попри те, що від пневмонії за останні дні померло двадцятеро людей, українські епідеміологи просять не панікувати і чекають підтвердження аналізів з Лондону. Там остаточно мають встановити, чи був причиною смерті «свинячий» грип.

Розповідає головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол: «Хворим, у яких була виявлена швидка пневмонія, була проведена експрес-методика визначення вірусу. Але вона не показала ніякого грипу. Для того, щоб з’ясувати ці обставини, в міністерстві охорони здоров’я створений оперативний штаб. Там працюють найкращі інфекціоністи, педіатри, терапевти, щоб визначити цей вірус. Але нас насторожує, що хворі й померлі зверталися до лікаря лише на сьомий день після того, як відчули нежить».

Головний санітарний лікар стверджує, що ситуація під контролем

Олександр Біловол закликає українців навіть при найменших симптомах терміново звертатися до лікаря, щоб убезпечити себе від ускладнених наслідків грипу. Утім, отримати кваліфіковану медичну допомогу українцям стало проблематичніше – через спалах грипу в лікарнях виникли черги до терапевтів та педіатрів, дільничні лікарі не встигають відвідувати всіх хворих удома. За таких умов контролювати ситуацію стає дедалі складніше.

Головний санітарний лікар погоджується з цим. Але запевняє, що всім буде надана необхідна допомога. Зараз до обстежень хворих залучатимуть також студентів-медиків. Разом з тим, каже Біловол, українцям боятися нового «каліфорнійського» грипу не варто. Держава закупила в достатній кількості препарат «Таміфлю», є запаси дезінфекційних засобів, закуплені необхідні тести для виявлення А/H1N1, підготовані ізолятори для лікування хворих на цей вид грипу.

Міжнародні експерти сумніваються

Щоправда, міжнародні експерти сумніваються, що Україна встоїть перед «свинячим» грипом. Медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова каже, що пандемічний грип не може оминути окремо взяту країну: «Дещо дивує той факт, що у всіх європейських країнах і, наприклад, в Росії теж виявляються випадки цього грипу, а в Україні підтверджено лише два випадки. Це означає, що епідеміологічний нагляд працює на даний момент не достатньо добре».

З цим категорично не погоджується перша заступниця Головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. В інтерв’ю «Німецькій хвилі» вона зауважила, що жодна країна не створює конкретну систему нагляду за якимось окремим інфекційним захворюванням, зокрема і за грипом А/H1N1: «У нас, мабуть, єдина з пострадянських країна, де ще залишилася система епідеміологічного нагляду, яку створювали такі корифеї, як епідеміолог, академік Лев Громашевський. Тому я не погоджуюся з висновком міжнародних експертів. Можливо, щось треба удосконалити в цій системі, і ми будемо раді, якщо міжнародні експерти підкажуть, як це зробити і допоможуть».

Сподівання на допомогу ВООЗ

Україна вже звернулася до Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), аби міжнародна організація надала гуманітарну допомогу у вигляді вакцини від «каліфорнійського» грипу, запевняє директор «Українського центру грипу та гострих респіраторних захворювань» Олександр Гриневич. Утім, поки, за його словами, відповіді від ВООЗ не надійшло.

Але Гриневич не сумнівається, що гуманітарна допомога таки надійде: «Можливо, буде ставитися питання і про виділення якихось додаткових коштів урядом, якщо в нас буде розвиток цієї інфекції. Тоді будемо ставити питання про закупку вакцини. Найголовніше спочатку вакцинувати медичний персонал. А також вагітних, дітей, людей, хворих на цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, нирок, легень. Оце і є група ризику. Усі решта вакцинуватимуться за бажанням».

Медики кажуть, що найщасливішими людьми в Україні нині є двоє українців, які вже перехворіли на «свинячий» грип і мають імунітет від хвороби на все життя. Нині цим людям нічого не загрожує, вони здорові і медики вже не ведуть за ними спостереження.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.