Ігумен Євстратій: - Той, хто має в руках душу народу, має дуже великий важіль впливу

Автор/джерело -  © стенограма «proUA» 



Дата публiкацiї - 15.05.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=150

Програма «5 копійок», «5 канал», 13 травня 2006 р. Учасники - Валерій Кауров, голова Союзу православних громадян України, Ігумен Євстратій, речник Київського патріархату. Ведучий - Роман Чайка.

Ігумен Євстратій: - На жаль, у нас ми бачимо те, що російська православна церква використовується Кремлем для того, щоб утримувати Україну, український народ на такому короткому повідку і керувати настроями українців.

Ведучий:
- Ми неодноразово чули, що церква відділена від держави. На практиці ми побачили активну участь у політичному, світському, господарському житті – це досвід останніх двох виборчих кампаній.

Про це ми і поговоримо.

Оскільки залишилося багато різних друкованих та інших „сувенірів” з виборчої кампанії, я не брав випадкові або анонімні. До Валерія Каурова – листівка від вашої організації „Союз православних громадян України”. Я цитую фрагмент: „Православный христианин, голосующий за Ющенко, актом свободной воли предает православие и голосует за гонение на церковь. Мы обращаемся к каждому православному христианину – если вам дорога православная вера, остановите Ющенко”. Хочу почути аргументи – для чого так змішалося боже і кесареве у вас?

Валерій Кауров:
- В предыдущем сюжете батюшка говорил о святых канонах, о законах, которые невозможно нарушать. Это и о книге законов, которые создавались веками. Вот эти законы, вот эта книга – «Правила святых апостолов, святых отцов». Ее никто не отменял.

Ведучий:
- А Ющенко як порушив канони церкви?

Валерій Кауров:
- Во-первых, когда он начал причащаться в Киевском патриархате.

Ведучий:
- Тобто він порушив..?

Валерій Кауров:
- Конечно, он нарушил сразу канон. Он сразу подпал под ту же анафему, под которую подпадает сам Михаил Денисенко.

Ведучий:
- Тобто анафема на Ющенку, так?

Валерій Кауров:
- Он под нее подпадает. Его никто не анафемаствовал, он сам под нее подпадает своими действиями.

Ведучий:
- У вас є аргументи, чому боже і кесареве переплелось?

Ігумен Євстратій:
- Дуже просто все. Справа в тому, що церква – це найдревніший і найбільший і найукоріненіший в нації соціальний інститут. Змінювалися політичні системи, економічні системи – церква існувала і буде існувати. І тому той, хто має в руках душу народу, має дуже великий важіль впливу. І тому якраз, щоби не допускати використання церкви як політичної дубини, і існує традиція в православних церквах, щоб у незалежній державі була незалежна помісна православна церква. Тоді іноземних державам немає такого соблазну, щоб використовувати її в своїх політичних цілях. На жаль, у нас ми бачимо те, що російська православна церква використовується Кремлем для того, щоб утримувати Україну, український народ на такому короткому повідку і керувати настроями українців.

Валерій Кауров:
- Это далеко не так. Это совершенно неправда…

Ведучий:
- Я тримаю ваш газетний орган „Православный телеграф”. Официальный орган Союза православных граждан Украины. Ваш?

Валерій Кауров:
- Наш.

Ведучий:
- Що ми маємо в цьому номері? ...Маємо тут заголовки – «Оранжевый путч», «Народная оппозиция против фашизма», і що найцікавіше «Украина – на пороге фашизма» і тут оголошується „православная мобилизация ”. Це політичні такі речі у вашій газеті. Христос, по-моєму, казав „Мир Вам”. Чому у цій газеті як то кажуть миром і не пахне, можете пояснити? Мобілізація – це взагалі військовий термін, мені вже страшно.

Валерій Кауров:
- Правильно. Мы объявили православную мобилизацию тогда, когда насильственно была перенесена в Киев кафедра униатского митрополита Гузара.

Ігумен Євстратій:
- А що в цьому поганого?

Ведучий:
- Хто насилував кого?

Валерій Кауров:
- Была договоренность после визита Папы Римского на Украину, что экспанси и на Украине не будет.

Ведучий:
- А хто з ким домовлявся?

Валерій Кауров:
- Переговоры вели римская курия и московская патриархия

Ведучий:
- Прийняв аргументи. Хочу почути від ігумена Євстратія теж аргументи на це – чи не є це розпалюванням якоїсь ворожнечі, чи це відповідає канонам „Мир Вам”, як вчив Христос?

Ігумен Євстратій:
- Це класичний приклад розпалювання ворожнечі. Більше того, я мав можливість на своєму власному досвіді переконатися у християнській любові пана Каурова, коли під час богослужіння Патріарха в Одесі в храмі Київського патріархату він зі своїми прибічниками п’ять з половиною годин викрикував у мегафони під вікнами храму „анафема” і намагався закидати Патріарха яйцями і помідорами. Що йому, на щастя, не вдалося.

Валерій Кауров:
- Пусть еще раз приедет...

Ігумен Євстратій:
- Приїде і неодноразово...

(сперечаються)

Ігумен Євстратій:
- А вас ніхто не боїться.

Валерій Кауров:
- А мы и не пугаем.

Ведучий:
- А може ви мене послухаєте? Отже, архієпископ Львівський Августін на засіданні Всемирного русского народного собора в Москві виголосив, що вони в Україні чекають рішучих кроків з боку Росії. Цитую: «наступило время действовать решительно». Чи заклик до втручання у справи іншої держави не підпадає випадково під статтю Кримінального кодексу як державна зрада? Як ви вважаєте?

 

Валерій Кауров:
- Решительно – это перейти в миссионерское контрнаступление. Вот о чем идет речь.

Ведучий:
- Не підпадає під Кримінальний кодекс?

Валерій Кауров:
- Не подпадает.

Ведучий:
- Ваші аргументи. Чи підпадають такі запрошення втрутитися одній державі в другу під цивільне право, не церковне?

Ігумен Євстратій:
- Тут питання не права. Тут питання, власне, в самоідентифікації тих, хто ставить такі гасла. А найголовніше – коли нарешті в Україні суспільство зрозуміє, і політики, які очолюють, що питання розділення церков – це не питання внутрішньо церковне. Бо церква розділилася не сама по собі, її розділили зовнішні сили політичні.

Валерій Кауров:
- Это полностью является демагогией. Потому что все церковные вопросы должны решаться внутри церкви, и государство не должно вмешиваться. ..

Ігумен Євстратій:
- Але чомусь в радянські часи їх вирішувало КДБ...

Валерій Кауров:
- Как только большевики перестали поддерживать обновленцев, сразу раскол исчез. Как только государство украинское перестанет поддерживать Киевский патриархат – немедленно он исчезнет с лица Украины.

Ведучий:
- Агітація за конкретних кандидатів у депутати, партії – це не є втручання у політику? Бо ви говорите, що держава не повинна втручатися, а ви можете?

Валерій Кауров:
- Создается такое мнение, что агитацией занимаются только сторонники украинской православной церкви канонической. Как будто мы не видели Михаила Денисенко на трибуне Майдана, и всех представителей других конфессий. Что они там делали на политическом майдане , интересно? Руководители конфессий.

Ведучий:
- Путч робили, судячи з ваших газет

Валерій Кауров:
- Вот это правильно. А во главе стоял раскольник Филарет…

Ігумен Євстратій:
- Закликали до миру, взаємопорозуміння, не насильства і законних дій...

Валерій Кауров:
- Сказали, что если результаты выборов будут не такие, то благословлял Филарет своим кощунственным так называемым благословением идти на противоправные действия.

Ігумен Євстратій:
- Неправда.

Ведучий:
- Кощунственным?

Валерій Кауров:
- Потому что у него нет благословения, он безблагодатный.

Ведучий:
- Ми говоримо про окремі факти входження в політику. Ви, кажете, що ви є представник канонічної церкви?

Валерій Кауров:
- Да, я верное чадо.

 

Ведучий:
- Я хочу, щоб ви зараз мені прочитали вголос молитву вірного чада канонической украинской православной церкви за раба Божьего Виктора Януковича.

Валерій Кауров:
- Я такой молитвы не знаю

Ведучий:
- Опа! А ви знаєте таку молитву?

Ігумен Євстратій:
- Бачив під час виборчої кампанії, як роздавалися. Деякі наші віруючі мені навіть приносили. Якщо пан Кауров не знає, думаю, якщо вам не шкода – подаруйте.

Ведучий:
- Я подарую. Я з Києво-Печерської лаври її собі як сувенір маю. Просто хочу сказати, панове, що тут в молитві треба казати так (читає): „и запрети всем врагов его, борющимся с ним, сотвори враги яко овцы, сокруши их ярко, прах перед лицом ветра ”, короче, kill them on . Молитва вірних канонічних чад. (До Каурова) - А ви кажете, що вірне чадо і ви не знаєте цієї молитви, прошу, щоб ви вивчили (передає).

Валерій Кауров:
- Те молитвы, которые знают все чада канонической церкви, являются каноническими и для общего пользования. А это листовка.

Ведучий:
- Що це таке є? Листівка чи молитва? Там ікона з другої сторони, подивіться

Валерій Кауров:
- Ну и что?

Ведучий:
- Ікона, а зверху написано „молитва”

Валерій Кауров:
- А где ее взяли?

Ведучий:
- Я в Києво-Печерській лаврі її взяв.

Валерій Кауров:
- Я не вижу исходных данных.

Запитання:
- Як ви бачите ваші церкви через десять років?

Ігумен Євстратій:
- Як єдину помісну православну церкву в Україні, яка вже зараз домінує і буде домінувати, і яка мирно співіснувати з усіма іншими конфесіями, в тому числі з Московським патріархатом в Україні, який нарешті отримає свою законну назву – Русская православная церковь в Украине.

Валерій Кауров:
- Я надеюсь, что за это время изменится ситуация в Украине и во всем мире. Народ Божий, народ – Богоносец, наш украинский народ он четко разберется, где правда, где есть благодать, где соблюдаются святые каноны, где крещение является крещением, где таинство бракосочетания является таинством бракосочетания – то, чего сегодня нет в украинской православной церкви так называемого Киевского патриархата. ...

Запитання:
- Як знайти міжконфесійне примирення?

Валерій Кауров:
- Прежде всего, представителям Киевского патриархата нужно принести покаяние в грехе раскола и святая матерь церковь примет их, как положено…

Ігумен Євстратій:
- ...Я можу засвідчити, що є дуже багато представників УПЦ МП, які соромляться того, що пан Кауров їх представляє.

Валерій Кауров:
- Мне ни разу никто об этом не говорил.

Ігумен Євстратій:
- Напевно, що вас бояться.

Запитання:
- Як ви думаєте, дана передача і ваша участь в ній – вона сприяє міжконфесійному миру чи ні?

Ігумен Євстратій:
- Я думаю, що сприяє в тому, що люди краще бачать, в чому причина. Тому що, якщо, можливо, хтось не знає, пан Валерій Кауров був десятим номером у списку Наталії Вітренко на цих виборах. Тобто перед нами все ж таки більше політик

 

Валерій Кауров:
- Я думаю, что многие люди узнали правду из этой передачи. Те, кто еще сегодня не причисляет себя ни к какой конфессии, они, прежде всего, определят для себя, где находится благодать Божья….

…Я ничего не вижу плохого в том, что православные люди становятся политиками. Не нужно православное сообщество выталкивать на обочину общественно-политической жизни. Не нужно нас заталкивать в какое-то гетто – вы, православные, идите себе молитесь, а мы политики – за вас будем писать законы. Это неправильно.

Ігумен Євстратій:
- Ми прагнемо миру, ми прагнемо взаємопорозуміння, ми відкриті до діалогу. Ми неодноразово закликали до цього. Ми хочемо, щоб в Україні була єдина православна помісна церква, ми хочемо взаємопорозуміння з російською церквою, ми хочемо, щоб ми спільно відроджували духовність українського народу.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.