Правила поведінки в натовпі в замкнутому просторі

Автор/джерело -  © В.В. Петров “Основи виживання і безпеки в місті” 



Дата публiкацiї - 5.12.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1506

Публікується у зв’язку з НП в російській Пермі, де в результаті пожежі загинуло близько ста людей.

Намагайтеся уникати великого натовпу. Будь-який масовий захід є джерелом підвищеної небезпеки

Виникнення паніки, причиною якої може стати загальна істерія, спровокована страхом, що викликаний пожежею, може перетворити велику кількість звичайних людей в натовп, який здатен змести і знищити все на своєму шляху. Будь-який масовий захід є джерелом підвищеної небезпеки. Про це, наприклад, останнім часом безпосередньо на вхідних квитках попереджають організатори більшості рок-концертів.

Вирушаючи на подібний масовий захід, ще до його початку не полінуйтеся, зверніть увагу, де знаходиться напис, що неяскраво світиться, «Запасний вихід». Зробіть це просто так, про всяк випадок. Адже іншої можливісті може вже не бути.

У замкнутому просторі при виникненні небезпеки люди раптом починають всі одночасно шукати порятунку, тобто хочуть з цього приміщення вибратися. У переважній більшості випадків це відбувається хаотично. Особливо активними стають люди, що знаходяться далеко від виходів. Вони починають щосили напирати на тих, хто попереду, а в результаті - більшість «передніх» виявляються притиснутими до стін. Виникає тиснява, в результаті якої, в самому прямому сенсі, дуже багато людей можуть виявитися (і виявляються) розчавленими між кам'яною стіною і стіною людських тіл.

Фахівці радять запам'ятовувати місця виходу і шляхи до них, тому що більше шансів врятуватися у тих, хто знає, де знаходиться найближчий вихід. Особливо важливо кинутися до нього раніше, ніж натовп прийде в рух. Однак, коли натовп набрав повну силу, спроба переміщення крізь його товщу може мати негативні наслідки.

Фахівці вважають, що найбільш розумним рішенням буде зачекати, поки основний потік схлине. Правда, для цього потрібні чимала витримка і холоднокровність, а також здатність реально оцінювати ситуацію. Адже часто небезпека, яку не бачиш своїми очима, може здаватися більш загрозливою, ніж небезпека реальна. І цим, між іншим, також пояснюється механізм виникнення масової паніки в натовпі.

На думку фахівців, спрямовуватися у вузькі проходи, коли натовп вже набрав чинності, допустимо лише у випадку пожежі, яка до того ж поширюється дуже швидко, або тоді, коли в результаті обширного згоряння пластикових матеріалів та покриттів в залі утворюється «душогубка».

Треба остерігатися стін і вузьких дверних проходів. Для цього треба постаратися:

- Потрапити в «основну течія», що, втім, також небезпечно;
- Повернутися трохи назад, де все-таки вільніше;
- Спробувати лягти зверху на людський потік і, перекочуючись або повзучи по-пластунськи, пробиратися до менш забитого місця.

Особливо це актуально при порятунку дітей: нерідко даний прийом - єдина надія. Дитина просто не зможе вижити в збожеволілому натовпі дорослих, хоча б у силу свого зросту. Тому, якщо є сили, дитину краще посадити на плечі і просуватися так далі. Або двоє дорослих можуть, повернувшись обличчям один до одного, створити зі своїх тіл і рук подобу захисної капсули для дитини.

Якщо чекати неможливо, то кидайтеся в натовп, але при цьому заздалегідь обов'язково максимально (ще краще - повністю) необхідно спустошити свої кишені, тому що практично будь-який предмет при величезному тиску в середині натовпу здатний завдати серйозну травму не тільки собі, але і будь-кому з оточення.

Обов'язково потрібно позбавитися від олівців і ручок, гаманця, калькулятора або записника... Загалом, від всього, що має хоч якусь жорсткістю. Для паперових грошей можна зробити виняток (тільки стежте за тим, щоб вони не були згорнуті в трубку), а ось від монет необхідно позбавитися повністю. Не лишайтеся скнарою: життя дорожче будь-яких матеріальних коштовнестей!

Необхідно зняти з себе довгий, занадто вільний, до того ж оснащений металевими деталями одяг, а також все, що може здавити шию, тобто - шнурівку куртки, краватку, медальйон на шнурку, натільний хрест на ланцюжку. Це саме той випадок, коли амулет, що покликаний приносити успіх, може стати причиною загибелі.

І взагалі, будь-які коштовності і біжутерію, якими б дорогими вони для вас не були, киньте на підлогу якнайскоріше.

Зрозуміло, окуляри в такій ситуації також повинні бути відсутніми на обличчі.

У жодному випадку не допускайте, щоб розв'язалися шнурки взуття. Поки що є час, затягніть їх мертвим вузлом! Шнурок, що розв'язався, загрожує падінням в натовпі, а піднятися в такій ситуації ще нікому не вдавалося.

Руки не повинні бути притиснуті до тіла, вони повинні бути зігнуті в ліктях, кулаки спрямовані вгору, тоді руки зможуть захистити грудну клітину. Можна також зчепити долоні в замок перед грудьми. Адже найнебезпечніше в натовпі - в результаті здавлення з усіх боків позбутися можливості дихати.

Намагайтеся застосувати запобіжні заходи заздалегідь, поки натовп не став надто щільним. А це неминуче відбудеться, оскільки при виході великої маси людей через вузькі двері неминуче виникає «ефект воронки».

Взагалі, слід уникати місць звуження, а значить, і найбільшого тиску, тупиків і виступів.

В середині натовпу, безумовно, небезпечно. Але ще небезпечніше знаходитися біля стіни. Адже в цьому випадку людині може бути нанесена серйозна травма не тільки не до кінця забитим цвяхом, але навіть цілком безпечною за інших обставин електророзеткою.

Не можна зупинятися і намагатися підняти будь-що. Також ніяка отримана травма не повинна стати причиною зупинки. Якщо ви впали, постарайтеся як можна швидше піднятися на ноги. Секундного зволікання буде досить для того, щоб над вами зімкнулося людське море. При цьому не спирайтеся на руки (їх віддавлять або зламають). Підтягніть до себе ноги і дуже сильно, подібно до пружини, стрибайте вгору. Опинившись на колінах, поставте одну ногу повною підошвою на землю і встаньте, виконавши різкий поштовх. Намагайтеся хоч на мить стати на підошви або на носки. Вставати необхідно саме по ходу руху натовпу. Якщо встати не вдається, згорніться клубком, захистіть голову передпліччя, а долонями прикрийте потилицю.

Якщо є така можливість - спробуйте вчепитися в кого-небудь, хто допоможе вам вистояти на ногах.

Якщо в натовпі виявилися люди, які ще не втратили голову і здатні захистити дітей і жінок, то цілком можливо організувати спільні дії і рано чи пізно вибратися з щільного натовпу. Для цього вишикуйтесь клином, всередину якого помістіть дітей і жінок, після чого, розсовуючи розрізнених оточуючих, дрейфуте в сторону.

У натовпі можна дрейфувати, як корабель річкою. Заздалегідь оцініть напрямок і цілеспрямовано рухайтеся ним.

Але такий дрейф повинен обов'язково здійснюватися за ходом руху натовпу і у жодному випадку проти нього!

Переклад українською - “Аратта. Вікно в Україну”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.