ТОП-10 сенсаційних археологічних знахідок 2009 року

Автор/джерело -  © Gazeta.ua 



Дата публiкацiї - 14.12.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1515

Міжнародний журнал National Geographic опублікував перелік десяти найвизначніших археологічних відкриттів нинішнього року.

1. Затонулий корабль-привид епохи «золотої лихоманки»

На палубі затонулого корабля дослідники знайшли забуті черевики, а на кухні - розкидані обідні принади. Це дозволило відтворити останні моменти на борту корабля епохи «золотої лихоманки» під назвою «A.J. Goddard». Дослідники знайшли його в листопаді.

 

2. Найбільший англосаксонський скарб

Любитель-мисливець за скарбами з Англії знайшов у липні найбільший англосаксонський скарб за всю історію археології. Світ побачив вишукані золоті прикраси, коштовні камені і багато оздоблену зброю.

 

3. Старовинні зуби з коштовними каменями

Ця знахідка підтверджує високу майстерність дантистів древніх часів. Корінні американці могли вставляти в зуби коштовності ще 2,5 тисячі років тому.


4. Могила стародавнього «короля коштовностей» у Перу

В могилі знайшли величезну кількість скарбів в різних стародавніх стилях. Вік могили близько 1,5 тисячі років. Учені сподіваються, що її вивчення допоможе відкрити таємниці індіанської цивілізації Мохе.

 

5. Таємничі сланцеві таблички з Джеймстауну

Археологи досі намагаються розгадати таємницю незвичайних табличок зі сланцю, на яких невідомі люди малювали майже 400 років тому. Таблички були викопані зі старого колодязя в ранньо-американському поселенні у штаті Вірджинія Сполучених Штатів.

6. Величезний «до-Стоунхенджівський» ритуальний комплекс

Місцезнаходження руїн старовинного храму визначили за допомогою дивних кругів на полях, побачених з повітря. Археологи знайшли на цьому місці десятки курганів і дві величезні могили, які вважаються зразками «першої британської архітектури», повідомили експерти в червні.

 

7. «Самурайський підводний човен» часів Другої світової війни

Дослідники знайшли на дні гавані Перл Харбор дві японські субмарини, які затонули під час атаки японської авіації на кораблі флоту США. Одна з субмарин перевозила літаки, а друга була невеликого розміру. І мала розвивати найвищу швидкість.

8. Піратське золото «Чорної бороди»

Старовинний меч, маленькі шматочки золота і монету знайшли серед залишків корабля в Північній Кароліні, США. Дослідження підтвердили, що скарби і корабель належали пірату на ім'я «Чорна борода».

 

9. Череп «вампіра», знайдений в Італії

Археологи знайшли череп жінки, померлої від чуми. Її щелепи були примусово розкриті за допомогою цеглини. Це було частиною середньовічного обряду екзорцизму, якому піддавали тих, в кому підозрювали вампіра.

10. «Екстраординарні» стародавні скелети

Декілька могил, датованих приблизно часом Кам’яного віку. В них знайшли комплект золотих прикрас у вигляді собачих зубів і скелет сидячої жінки. Археологи віднайшли цю могилу під час обширних розкопок в центральній Німеччині.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.