Досягнення цілі, як і її нереалізація, можуть викликати депресію

Автор/джерело -  © Світлана Цибульська, “Газета.ua” 



Дата публiкацiї - 16.12.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1517

Депресія може виникнути, коли людина відчуває себе нереалізованою. Або навпаки — коли досягла цілі. Є також думка, що проблему з депресіями часто перебільшують, а найкращі ліки - сонячні.

Микола Софійчук з Хмельницька п’ять років тому намагався вчинити самогубство. Невротичний стан загострювався узимку (фото: Ольга КАМЕНЄВА)

26-літній Микола Софійчук із Хмельницька за шість років пережив три напади депресії. Микола сидить у кафе за столиком, не піднімаючи очей. Водить пальцями по стільниці, наче збирає крихти.

— Перша криза сталася в 19 років. Мене вигнали з другого курсу ”Могилянки”, бо не здав три заліки. Батькам нічого не сказав. Лікар у студентській поліклініці послав у ”Павлівку” (психоневрологічна лікарня в Києві — прим.), сказав, що в мене — депресія. Я поїхав до Хмельницького, до батьків. Там мене поклали до стаціонару, дали жменю таблеток. Після лікування стало легше, поновив навчання. Але через зиму депресія повторилася.

Микола намагався вчинити самогубство. Як — не каже. У київській лікарні ім. Павлова з ним працював психолог. Після цього почувається добре.

— На зиму мені ставало гірше, весною — легшало. Сприяли сонце, спілкування з друзями.

 

Психотерапевт Євген Тичковський каже, на депресію страждають переважно жінки. Особливо після менопаузи, пологів, абортів.

— Критичний вік — 35–40 років. У цей час важлива сексуальна стабільність. Часта зміна партнерів може викликати депресію. Приходить момент, коли жінка замислюється про свої безперебірливі контакти, її мучить совість. Краще, коли в 40-літньої жінки є чоловік і коханець. Стан погіршується після п’яти абортів, під час менопаузи та після пологів, коли відбувається зміна гормонального фону. Депресія може виникнути, коли людина відчуває себе нереалізованою. Або навпаки — коли досягла цілі.

Розповідає про чоловіка, в якого почалася депресія після того, як добудував власний дім. Йому допоміг аутотренінг — техніка самонавіювання.

 

— Розробив її німецький лікар Шульце для офіцерів. В останніх серіях фільму ”Сімнадцять миттєвостей весни” є момент, коли Штірліц зупиняє свою машину, аби розслабитися на 20 хвилин. Це і є аутотренінгом. Для розслаблення тіла достатньо п’яти хвилин. Таким чином можна покращити пам’ять, вивчити іноземну мову. Одна моя 70-літня пацієнтка аутотренінгом лікувала гіпертонію. За півроку її тиск знизився з 220 на 130 — до 150 на 90.

Цієї методики вчать психологи за 12–16 сеансів. У Києві один коштує 200–250 грн.

Андрій Мухоморов, психіатр Головного військового госпіталю, каже, головне — не пропустити перших ознак хвороби.

— Безпідставне роздратування може бути початком депресії. Далі будете хвилюватися, боятися, винити себе, сумувати через погоду. Важливо полікувати недугу до кінця. Ті, хто заліковує її, часто думають про самогубства. Антидепресанти приймають за рецептом, для профілактики їх не п’ють.

 

Оточіть себе яскравими, сонячними кольорами

Київський психотехнолог Володимир Нефедов вважає, що проблему часто перебільшують.

— Начитавшись у газетах про осіннє загострення, люди починають шукати ознаки хвороби в себе. Їхній стан погіршується. Спрацьовує стадний синдром, мода. Природно, що восени в людини погіршується настрій, бо коротшає світловий день, треба грошей на дорогий зимовий одяг. Виникає сезонний стрес. Займіться улюбленою справою, печіть торти, гуляйте, покличте в гості друзів. Мій знайомий восени іде до лісу й фотографує. Для нього осінь — пора пробудження. Інша знайома поборола післяпологову депресію, розробивши власний інтернет-сайт.

Радить прикрашати робоче місце яскравими фотографіями з осінніми пейзажами.

— Літні підійдуть тим, хто схильний жити спогадами. Зимові допоможуть налаштуватися на холодну пору року. В одязі вибирайте яскраві кольори. І вдягайтеся тепліше, бо холод теж викликає стрес.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.