Топ-10 найбільш небезпечних помилок водіїв

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 23.12.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1522

За даними експертів, більше всього людей гине в ДТП через алкоголь, власну злість і неуважність та недотримання правил дорожнього руху.

За кермом категорично не можна: випивати, писати SMS та злитися

Журналісти авторитетного американського видання Forbes провели дослідження і на його основі склали рейтинг найбільш небезпечних помилок, які допускають водії на дорозі. Більшість з них можуть стати смертельними.

1. На першому місці – кермування у нетверезому стані. За даними американської автомобільної асоціації (ААА) у США кожні дві хвилини відбувається ДТП з вини п’яного водія. Щорічно алкоголь вбиває 40% з 40 тисяч людей, які гинуть на дорогах.

В Україні кожного дня близько 14 аварій, спричинених алкоголем, завершуються важкими травмами чи смертю.

2. SMS-листування за кермом. Щодня в США стається від 4 до 8 тисяч аварії через те, що водій відволікся від дороги під час написання повідомлень чи телефонних дзвінків. У написанні SMS за кермом була помічена навіть дружина губернатора Каліфорнії Арнольда Шварценегера, який своїм указом посилив відповідальність за це порушення.

3. Емоційність і агресія. За даними AAA, щонайменше 1,5 тисячі людей біли вбиті або серйозно постраждали через дорожні сварки, з'ясувань стосунків, а також прояви агресії за кермом.

4. Відмова від використання дитячих крісел. На думку експертів, висока дитяча смертність у ДТП (щодня в США гинуть 4 дитини у віці від 2-14 років і ще більше 500 отримують поранення.) пов’язана саме з тим, що водії не хочуть використовувати спеціальні дитячі крісла і утримуючі пристрої.

5. Перевищення швидкості та "хизування" на дорогах. Перевищення швидкості складає 13% від кількості всіх аварій і 33% від усіх аварій із смертельним результатом. Особливо це стосується їзди у поганих погодних умовах, коли йде сніг, дощ або туман.

 

6. Шостий пункт безпосередньо стосується попереднього – недооцінка погодних умов. Зокрема, експерти нагадують про необхідність переходу з літньої гуми на зимову.

7. Ігнорування ременів безпеки. За інформацією Forbes, за останні 30 років у США ремені безпеки врятували життя 211 тисячам людей. За це порушення практично всюди накладається штраф, в Україні – від 51 до 85 гривень.

8. Кермування з простроченими контактними лінзами. Лінзи, які пошкодилися або в яких скінчився термін використання, можуть спотворювати і погіршувати зорове сприйняття, а 90% інформації водій сприймає саме зором.

9. Кермування у втомленому стані. Через втому у водія знижується увага і концентрація, збільшується час реакції, - тож у довгих подорожах водіям рекомендують при відчутті втоми або коли очі закриваються, краще від'їхати до узбіччя і перепочити якийсь час.

10. Недотримання правил дорожнього руху та техніки кермування. Неправильне керування машиною, надмірне прискорення або невірний вихід із заносу, недотримання дорожніх вказівників, знаків, та недотримання пріоритетів під час руху. Варто пам`ятати - Правила дорожнього руху написані кров`ю...

Враховуючи ментальність наших громадян, ми можемо доповнити американське дослідження власним пунктом:

11. Низька культура учасників дорожнього руху - як серед водіїв, так і серед пішоходів.

Пригадайте, як часто водії пропускають пішоходів на нерегульованих пішоходних переходах, чи просто пропускають автомобіль з водієм-початківцем, який забарився, а то й просто - через увічливість?

Понад 50% всіх ДТП відбувається за участю пішоходів - і більшість, - саме з вини останніх. Тому водіям варто брати до уваги непердбачливу поведінку пішоходів.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.