Голоси совка: кримінально, але дешево й надійно

Автор/джерело -  © Євген Солонина,“Радіо Свобода ” 



Дата публiкацiї - 15.01.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1530

Від 30 до 800 гривень – така реальна вартість одного голосу на президентських виборах в Україні, повідомляють експерти та й самі охочі продати свої голоси або ж купити їх.

Від часу минулих виборів схеми підкупу виборців вдосконалилися, і деякі з них буде важко припинити через прогалини законодавства, зазначають у ЦВК. Тим часом у Службі безпеки України наголошують, що припинити підкуп можна, зруйнувавши спрямовані на це фінансові потоки.

Андрій – студент п’ятого курсу одного з київських вишів. На минулих парламентських виборах він став учасником схеми підкупу виборців на своїй дільниці на користь одного з правлячих політичних блоків. За його словами, подібні схеми, але вдосконалені, матимуть місце і на нинішніх виборах Президента України.

Андрій розповів Радіо Свобода, як підкуповують електорат. «Був відповідальний за дільницю, йому підпорядковувалися відповідальні за гуртожитки. Я був одним із них. Я наймав людей, які безпосередньо вербували тих, хто хоче голосувати за гроші. У мене була стабільна платня, плюс «відкат» за кожен голос. На нашій дільниці моя група завербувала понад 300 чоловік, 60 відсотків із них проголосували за того, хто заплатив. Бо їм було все одно. Я взявся за це, бо були потрібні гроші. Не з політичних міркувань», – пояснює свої дії Андрій.

За його словами, він обіцяв охочим голосувати за його блок по 80 гривень, але врешті вони отримали лише по тридцять.

За голос платять лише тим, хто покаже фото свого бюлетеня

Мережевий принцип підкупу виборців діє й зараз, але його ефективність на цих виборах наблизиться до 100 відсотків, а ціни зростуть, зазначає студент Національного медичного університету імені Богомольця Євген, який бере участь у продажу голосів на нинішніх виборах. Він розповів Радіо Свобода, як це відбувається в гуртожитках його університету.

«Є прейскурант. Наприклад, щоб продати голос Литвину, 50 гривень. Як на мене, це не ціна. За Януковича вже три місяці обіцяють гроші, записують охочих. Загалом на виборах платитимуть в обмін на одну просту річ. Продавець свого голосу має надати фото бюлетеня, в якому стоїть галочка навпроти кандидата і його прізвище. За нинішнім законодавством фотографувати свій бюлетень заборонити виборцю не можуть. Тобто контроль буде повним», – пояснює учасник злочинної схеми.

Виборчі комісії готові протистояти фальсифікаціям, але таке фотографування бюлетенів припинити не зможуть, говорить член ЦВК Ігор Жиденко.

«Я чув про таку технологію, але сам з нею не стикався. Заборони на неї в законодавстві немає. Що робить виборець у кабінці, ніхто не бачить, а фотокамери в мобільних є майже в усіх. Це лише питання сумління виборця. Якщо такі факти будуть, треба певним чином реагувати правоохоронним органам», – зазначає член ЦВК.

Матеріальна допомога від кандидата – пастка

Радіо Свобода дізналося про спроби підкупу й безпосередньо від жителів Львівщини, Сумської області, Запоріжжя та Києва. Так у Святошинському районі столиці штаби лідерів перегонів платять малозабезпеченим за голос від 200 гривень, розповів Руслан, працівник штабу одного з кандидатів.

«До мене зверталися пенсіонерки, яких спочатку запросили на збори на підтримку Януковича в місцевому клубі. Роздали гроші, – каже він. – А зараз телефонують, і вимагають проголосувати за цього кандидата, і знайти ще кількох, хто за нього голосуватиме».

У місцевому штабі Віктора Януковича коментувати цю інформацію відмовилися. Натомість факти підкупу визнав голова Святошинського штабу Юлії Тимошенко Володимир Бондаренко. Водночас він заявив, що його кандидат до цього не причетний.

«У Києві структури, які створив для підкупу на «мерських» виборах Черновецький, зараз діють на користь Януковича. Щодо нас, то ми ніколи не використовували такі можливості», – зауважує керівник виборчого штабу.

Вартість сумління українця: 30-800 гривень?

Інша оцінка у громадських організацій. Координатор громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська каже, що «підкуп виборців, так, як його трактує законодавство, здійснюють переважно штаби Тимошенко та Януковича».

За її даними, цієї зими готується масовий підкуп виборців, який може охопити до мільйона осіб. А за свідченням голови Комітету виборців України Олександра Черненка, наймасовішим буде підкуп у селах, де платня за один голос починається від 30-50 гривень, і у вишах та на підприємствах міст, де платитимуть на порядок вище.

За кілька днів до виборів Президента України з'явився сайт, що пропонує продати через інтернет свої голоси. На вечір 13 січня там було розміщено майже 3 тисячі пропозицій, середня сума, яку хотіли отримати «продавці» голосу, становила 843 гривні. На форумі сайту більшість відвідувачів писали про те, що продати голос не змогли. Розробники сайту запевняють, що він і не був призначеним для цього, а мав на меті дослідити настрої українців. 14 січня сайт було заблоковано.

СБУ перекриває потоки грошей, які йдуть на підкуп

Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив сьогодні, що найкраща боротьба з підкупом – перекриття спрямованих на це фінансових потоків. І ця боротьба триває успішно, запевнює Наливайченко.

«Нелегальна фінансова структура була розташована по вулиці Московській у Печерському районі столиці. У рамках спецоперації співробітники СБУ затримали її членів, які перевозили готівкові кошти. Було вилучено понад півмільйона гривень, які були розфасовані у пачки і підготовлені до відправки у виборчий штаб одного з кандидатів. Як і кому мали бути розподілені ці гроші, було написано від руки. Вони навіть роздрукувати не встигли. Ми зараз не будемо рекламувати ці партії», – сказав Голова СБУ, відмовляючись назвати штаб, якому належали кошти. Справу передали до прокуратури, проте за такі порушення жоден кандидат досі не знятий із виборчих перегонів.

Три чверті українців голосів не продають ні за яких обставин

Підкуп виборців може суттєво вплинути на результат голосування, говорить політолог Віктор Небоженко. На його словами, все залежить від сумління виборців: хто любить Україну, за гроші не голосуватиме. Донедавна Небоженко говорив про те, підкуп не матиме вирішального впливу. Але змінив свою думку через зміну передвиборної ситуації в країні.

За даними опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи», три чверті українців не будуть продавати свій голос ні за яких обставин.

Від “Аратти”: нам також доводилося зустрічати людей, які б не проти продати свій голос на виборах.

Такий тип людей, як правило, любить скиглити на тему: "Яка погана влада і які злодії можновладці". З чим, ми власне повністю згодні. Проте ми не згодні із іншим типовим штампом людей, які є потенційними продавцями свого права, а саме з тим, що голос одного виборця нічого не міняє і ні нащо не впливає. Тут явний алогізм. Бо хто ж буде платити за те, що нічого не варте, бо нічого не змінює? Ніхто. Значить, ті хто підсовує тезу про безпорадність громадянина-виборця розраховує на совка, тобто людину, з обмеженими можливотями мислення.

Чому дехто з кандидатів на посаду Президента вже заходився скуповувати паспортні дані, мертві душі, "правильних" членів виборчкомів? Та тому, що насправді добре розуміє, що чесно перемогти не може, бо народ навряд чи хоче бачити такого кандидата.

З іншого боку, ми тим, хто намірився продати свій голос порадили б порахувати, чи адекватну суму він отримує за п'ять років ненормального життя себе й своєї родини? А з іншого боку просто уявити, скільки кандидат, який купує голоси, витягне з тих самих кишень, в які віддає оті сто гривень? Явно значно більше, ніх дає. Хіба не так? Бо за сто чи двісті гривень за голос - нормальної влади не буде ніколи. Нормальна влада навряд чи принизиться до криміналу під час виборів.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.