Гра в слова в прямому ефірі, або Як нас обманюють?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 11.02.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1552

Багато хто з нас пробували грати в телевікторину по ТБ, де симпатичний ведучий добре поставленою мовою роз’яснює телеглядачам, що той, хто вгадає слово, отримає кругленьку суму. Але кругленьку суму отримують організатори цього ТБ-лохотрону.

Ви переводите погляд на слово і миттєво відгадуєте його! Ну як же, думаєте ви, ніхто не може відгадати таке легке слово? До того ж час від часу телефонують люди і кажуть жахливо дурні відповіді, пише Олексій Кожин на російському сайті “Школа життя”. Ось де ваш шанс розбагатіти легким способом, тим більше, що ведучий підняв виграш у два рази!

Берете телефон, набираєте номер - і тут ... Тут приємний жіночий голос повідомляє вам, що «вам не пощастило, спробуйте ще раз», або вам пощастило, але зачечекайте, коли вас виведуть в прямий ефір, або «ви додзвонилися другим, зателефонуйте ще раз», «вам зателефонують, чекайте».

Врешті-решт виграє хтось, але не ви. Замість поповнення гаманця ви виявляєте, що добре витратилися і навіть пішли в мінус.

Ви обурюєтеся з приводу того, що вас так вправно обвели навколо пальця, одразу хочеться зателефонувати куди-небудь і поскаржитися на це беззаконня.

Але найдивовижніше, що все законно!

Адже дрібним шрифтом, який можна прочитати, тільки підійшовши до екрану впритул, написано, що гра платна, допуск тільки з 18 років, що з повними умовами гри можна ознайомитися на сайті організатора гри. Все правильно.

Як же система працює?

На ваш дзвінок відповідає не хто інший, як автовідповідач. Система автоматично визначає, кого допускати до другого туру, а кого ні. З тих, хто пройшов до другого туру, буде автоматично вибрано лише одного! Він-то і забере виграш, тут все легально. У результаті і вовки ситі, і вівці цілі, тобто організатор, продемонструвавши виграш, демонструє, що в нього все легально, а іншим просто не пощастило, адже це всього лише просто гра.

Напевно, ведучих таких телевікторин «а-ля Поле чудес» натаскувати цигани. Циганський метод такий: не відставати від людини, поки вона хоч що-небудь не дасть, при цьому циганка істерично щось бурмоче і розмахує руками. Ну, чим не ведучий лохотрон-шоу?

Адже телеведучий теж говорить багато, найчастіше повну нісенітницю, розмахуючи при цьому руками. Він вмовляє, благає вас зателефонувати, адже якщо ви не зателефонуйте, хтось випередить вас! Таким чином, метушня ведучого і його нервозність передається телеглядачеві і не дає йому обдумати ситуацію, що відбувається, як слід. Але фокус у тому, що, ніхто випередити вас не може, адже переможець визначається машиною.

Так, у таких «шоу» не обходиться без психологів. Як вам постійно миготливі написи, показ ведучого під різними ракурсами, і спідниці нижче нікуди у симпатичних ведучих, дзвінки людей, які говорять неправильні відповіді, підстьобуючи вас дзвонити? Адже час передачі обмежений, а гроші зібрати потрібно встигнути.

Юридично все правильно, все обґрунтовано. В умовах заборони ігрових автоматів такі шоу стають новою небезпекою, тим більше, що послуга формально заборонена до 18 років, проте ставки приймаються з усіх телефонів, тому не факт, що ваше улюблене чадо не потішить вас одного разу рахунком із кругленькою сумою.

На чому заробляють організатори?

Співробітник одного з мобільних операторів Ігор Чепурко розповів інтернет-виданню Yтро.ua технологію здирство людей. «Насправді в цих іграх нічого незаконного немає, - говорить Ігор Віталійович. - Весь прибуток організаторів інтерактивних ігор будується на телефонному зв'язку, тобто на прибутку оператора. А схема така: організатор ігор укладає з мобільним оператором або з «Укртелекомом» договір і бронює собі телефонний номер. Як правило, тарифи цього номера дуже великі: від 6 до 12 грн. тільки за з'єднання (у мобільних операторів, оскільки за з'єднання дзвінка зі стаціонарного телефону плата не стягується), а потім за кожні 12 секунд до оплати «капає» в середньому по 7-10 грн. Разом, якщо гравець додзвонився на номер телепрограми (не додзвонитися, з'ясувало видання, не можна), То він відразу втрачає, скажімо, 10 грн. і слухає автовідповідач, який розповідає про правила гри, запитує ваші дані і пропонує почекати. А грошики весь цей час нараховує оператор зв'язку. Номери телефонів подібних телепередач, як правило, починаються на 0-900-119, 0-900-118, 0-900-307.

Нескладно підрахувати, що якщо той, хто телефонує, чекає на зв'язку 5 хвилин, то йому такий дзвінок обійдеться мінімум в 150-180 грн. І це тільки з одного гравця. Зазвичай заброньований номер телефону «вішають» на багатоканальну міні-АТС, яка за раз може прийняти до 4000 одночасно викликів абонентів. Тобто, якщо один гравець реально прорвався на студію, правильно відповів і виграв 200 грн., То решта 3999 "гравців"-абонентів просто розлучаються в цей час зі своїми кровними, слухаючи автовідповідач. За домовленістю, прибуток від вхідних дзвінків між оператором і організатором ділять 20% на 80% відповідно, оскільки організатору ще потрібно ділитися з телеканалом. Там розподіл прибутку йде 50 на 50%. У результаті виходить: всі у вигоді (включаючи операторів зв`язку - "Аратта"), крім, звичайно гравців ».

Експерт з економіки підприємств відомого в Україні концерну, куди входить і телеканал, Олексій Щербець повідомив, що в середньому чистий прибуток організатора телегри становить 1,2 млн. грн. на місяць (годинна програма виходить 5 разів на тиждень). «Організатором телегри є не канал, а юридична особа, яка укладає договір з каналом. Але, як правило, цю фірму організовує керівництво телеканалу, і чужинців до такого прибуткового бізнесу не підпускають, хоч і шифруються під іноземні фірми. У прибутковій справі завжди є хитрощі», - сказав експерт.

Телевікторини транслюються з-за кордону

Головний спец карного розшуку МВС по шахраям Микола Рощин стверджує, що, незважаючи на те, що відповідальність за проведення телевікторин (окрім як за несплату податків) законодавством не передбачено, транслюють такі програми з-за кордону.

«Багатьом здається, що вони телефонують, скажімо, в київську студію на відомий телеканал. Насправді це не так. Як показали мої дослідження, сигнал йде, як правило, з-за кордону. Дуже багато телевікторини транслюються з Угорщини. Там працюють наші хлопці і заробляють гроші (іноді, якщо придивитися, можна побачити елементи національного угорського костюма). Навіщо - незрозуміло. Так роблять шахраї, щоб заплутати сліди, але ж відповідальності за ці ігри вони не несуть... Є, щоправда, кілька українських контор, які офіційно тут зареєстровані, але і вони діють за такою ж схемою - заробляють на телефонних розмовах».

І хоча восени міліція порушила кримінальну справу щодо організаторів телегри в рамках інтерактивної програми «Грошовий дощ» і «Телешанс», лохотрони і далі продовжують обирати простачків-«буратін».

Робіть висновки, панове! Попереджений, - отже озброєний і врятований.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.