Кохання наосліп або Ті, що живуть в Мережі

Автор/джерело -  © Ксенія Угланова, TerraWoman.com 



Дата публiкацiї - 25.02.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1567

Internet - це паралельний світ, який існує поруч з нашим. У ньому є свої країни і держави, ведуться війни за інформацію, існує власна валюта, і живуть люди з іменами - логінами...

Загалом, все, як у нас. Тільки віртуальне. І цілком природно, що глобальна мережа породила і стосунки між своїми громадянами. Віртуальні.

Чоловіки і жінки натрапляють один на одного в Мережі, знайомляться, спілкуються, фліртують і навіть заводять романи! Дивно? Так, здається більш ніж дивним, що між двома незнайомими людьми можуть виникнути почуття. Як можна кохати людину, яку не бачиш, не чуєш, не відчуваєш? Або ти фліртуєш лише з віртуальним образом? З добрим, розумним, дотепним, ніжним плодом своєї фантазії?

А ще у світовій Мережі можна ...

...Знайомитися

Знайомляться користувачі Інтернет:

1) на форумах. Пообговорюють двоє новий фільм Кустуріци і зрозуміють, що дуже схожі. А там, дивись, і до весілля дійде;

2) у чатах. Тут все гранично схематично. «Demon: Devyska_v_krasnom, привіт! Як справи?» І знайомство зав'язується бантиком.

3) на спеціалізованих сайтах знайомств. Якщо в перших двох пунктах, знайомство - справа випадку, то на подібні сайти люди приходять з цілком конкретними планами: знайти Його / Її, вийти заміж за іноземця, знайти коханку або просто, - людину для спілкування. При цьому ти вибираєш з тисяч претендентів (що неможливо в «реалі») потрібну людину за віком, типажем, інтересам й таке інше, гортаєш фотографії, поки «не зачепить», обмінюєшся кількома черговими фразами і усвідомлюєш: а) це моя, б) це не моє.

А далі можна

 

...Спілкуватися

Переписуватися в асьці, відчайдушно стукаючи по клавішах, обмінюватися смайликами / фотографіями / віршами / думками розумними і не дуже. Пізнавати людини, малюючи її у своїй уяві. Поважати, розуміти, цікавитися ... Загалом, спілкуватися.

...Закохуватися

Звичайно, сумнівно, що людина може закохатися в іншу, зовсім незнайому, намальовану в своїй уяві. І, здається, що люди відчувають закоханість лише ...до ідеї, образу, якщо хочете. Для справжнього почуття потрібен реальний індивід, а не віртуальний образ. Адже той, кого ми уявляємо Принцом, високим, розумним, на коні, в реальності може виявитися маленьким, страшненьким чудовиськом на двох волохатих ніжках замість парнокопитного засобу пересування.

...Займатися сексом

Так, так, віртуальний секс - не рідкість в мережі Інтернет. Звучить дико, але люди можуть отримувати задоволення від таких дивних ...гм ... відносин. Зносин, точніше.

Втім, ще в Біблії говорилося: «... Кожен, хто дивиться на жінку з пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм» (Євангеліє від Матвія, глава 5, рядок 28). Є одна поправка: не в серці він вчинив перелюб, а в голові ... І для цього їм може і не потрібно буде дивитися один на одного із пожадливістю. Тому що головна ерогенна зона в людини, як відомо, - мозок. Достатньо однієї сексуально забарвленої думки - і в сірій речовині народжується ідеальна модель еротичної пригоди.

Ну, одружуватися он-лайн (тьху-тьху-тьху!) Люди ніби не почали ще. Хоча хто знає, що чекає нас у майбутньому? (Хоча віртуальні ЗАГСи в Мережі вже існують – і навіть за певну суму ви можете отримати яскраво оформлене «свідоцтво про шлюб» - прим. «Аратти»)

Про витоки

І як ми до такого докотилися, запитаєте ви? Що за час настав, коли незнайомі люди спілкуються і, - прости господи, - займаються сексом в інтернеті?

Це не час такий, а такий феномен людини. От гралися ж в середні віки люди в пошту, надсилали один одному анонімні листи і записочки, фліртували з незнайомцями в масці на великосвітських балах. А дівчата, які писали в часи Великої Вітчизняної війни листи на фронт без адреси? Вони строчили епістоли тим солдатам, яким не було з ким вести переписку; щоб вони на привалі, після бою, складали послання для своєї віртуальної подруги. Хтось навіть зустрівся після війни. Інші - ні. На зорі телефонізації панночки на комутаторі піддавалися атакам шанувальників. І незабаром з'явилися послуги сексу по телефону.

А чим відрізняється від он-лайнового спілкування флірт по телефону з людиною, що помилилася номером? Або фривольне спілкування SMS'ками? Так, в принципі, - нічим. Просто індустріалізація поглинула усі сфери нашого життя. І, може, як не сумно, навіть саму особу.

 

Про ПЛЮСИ

Інтернет-знайомства можуть бути корисними. Підкреслюю - «можуть»! Це стосується людей, замкнутих від природи, інтровертів. Спілкування в он-лайні часом додає впевненості і допомагає змінити себе (адже ми такі, якими хочемо бути. Так стверджують посібники з прикладної психології). Відточуючи мистецтво підтримати бесіду, пізнаючи людей по-новому, можна стати кращим і в «реалі». Важливо не перегнути палицю і не «піти в себе» зовсім. Як то кажуть, «не нашкодь!»

Друга категорія людей, що вдаються до інтернет-знайомств, - це люди зайняті, що не мають достатньо часу, щоб підтримувати стосунки в житті. Здавалося б, це ж так зручно! Відписатися «Привіт, Колян! Як справи? Що нового?» - і нагадав друзям про себе. Або відсортувати за годину сотню-іншу анкет і обрати собі дівчину до душі. Зустрівся, подивився, покохав, - і оп-па! - Одружився. Буває ж! Тільки чи не схоже таке кохання на напівфабрикат?

І, врешті-решт, можна іноді розслабитися і по-простому пофліртувати в чаті з зовсім незнайомою людиною! Це не так уже й погано. Флірт, - навіть віртуальний, - це не зайве джерело ендорфіну і впевненості в собі.

Про НЕБЕЗПЕКИ

Але все частіше до психотерапевтів звертаються пацієнти з новим видом наркоманії - залежністю від інтернет-спілкування. Щодня ми чуємо про наркоманію, алкоголізм, шкоду нікотинової залежності, не усвідомлюючи, що з'явилося нове зло - залежність від Мережі. Це факт, підтверджений статистикою (а скільки до лікарів не звернулися?).

Так, пофліртувати в асьці з незнайомим чоловіком, - це прикольно. І на межі пристойності спілкування не небезпечно.

Небезпечно, коли людина гине як реальна особа, знаходячи відродження лише в Мережі. І небезпечно, коли він іде з дійсності в уявний світ символів. Якщо користувач Мережі, втрачає друзів, міжособистісні контакти в нашому «вимірі» і весь вільний час (від заробляння грошей на оплату послуг інтернет-провайдера) проводить он-лайн - це хвороба, яка потребує лікування і контролю психотерапевта. Головне, - вчасно сказати собі «стоп», усвідомлюючи, що он-лайн друзі і «кохані» ніколи не замінять реальних відносин.

І ще. Ходять оповідки про вдалі знайомства, які отримали прекрасне завершення у вигляді шлюбу. І все ж, найчарівніші зустрічі, найважливіші події відбуваються тут і зараз, в справжньому житті!

Далеко ж ступив прогрес! Зараз ми без жодної візи відвідуємо світ глобальної мережі через модем, вдивляючись в ту реальність крізь монітор і трілліарди пікселів, проживаємо під забавними іменами, мандруємо електронними бібліотеками і магазинам, знайомимося, закохуємося (буває!). А може коли-небудь зовсім відцифруємо себе і - згадуй, як звали! - Відчалив на постійне проживання на який-небудь сонячний сайт.

 

- Хто казав, що віртуальний секс - безпечний?

* * *

Віртуальний секс - теж зрада

Соціологи і психологи досі сперечаються про те, чи можна вважати віртуальний секс зрадою. А ось звичайні чоловіки й жінки вже дали собі відповідь на це питання.

Британські фахівці провели інтернет-опитування серед відвідувачів різних сайтів знайомств. Єдиної думки серед чоловіків і жінок не виявилося. Так, 49% зізналися, що не вважають віртуальний секс зрадою, в той час як 51% заявили, що, навпаки, вважають.

Більш того, багато опитаних запевнили, що віртуальна зрада для них набагато серйозніша, ніж реальна.

Психологи вважають, що віртуальний секс справді може мати серйозні наслідки. Справа в тому, що навіть якщо під час віртуального спілкування і не відбувається фізичної близькості, але зате встановлюється тісний емоційний контакт між співрозмовниками. У такому випадку, віртуальний секс може також негативно вплинути на стосунки подружжя, як і реальна зрада.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.