Бізнес і криза. Українці виживають попри зусилля влади

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 22.03.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1585

Попри кризу, українці не бояться починати власну справу. Торік було зареєстровано 210 тисяч нових підприємців.

Водночас, чимало і тих, хто вирішив покінчити з підприємництвом – через погані умови ведення бізнесу.

Почати бізнес у скрутні часи вельми складно. Втім, коли через кризу тебе звільнили, залишається лише розраховувати на власні сили, каже підприємець, фермер Зіновій Зіняк. Восени 2008 року його, успішного і професійного інженера молокопереробного підприємства, звільнили через економічну кризу. Нічого іншого, як стати на облік у центр зайнятості він тоді не придумав. Коли там запропонували не роботу, а навчання у бізнес-школі Зіновій не вагався і у сорок років знову сів за парту вчитися фермерської справи. Від початку Зіновій Зіняк поставив собі мету зробити сільське господарство не збитковим тягарем, а успішним бізнес-проектом.

«У бізнес-школі я вчив менеджмент, аудит, логістику, комп’ютер опанував. Спонукало до цього те, що треба було заробляти гроші. А де їх заробиш, коли був самий розпал кризи. Не будеш же весь час на допомогу центра зайнятості жити. То ми з дружиною взяли землю, обробили посіяли, ось влітку зібрали непоганий урожай. І вже зараз прикупили трошки сільгоспінвентарю. Щоправда, воно все не нове, але же своє. Зараз поки таких особливих заробітків не має, але на життя вистачає», - розповідає підприємець.

Трохи згодом Зіновій зрозумів, аби дійсно бути успішним треба мати різні джерела заробітку, адже займатися лише землеробством вкрай ризиковано, оскільки цей бізнес залежить не тільки від твоєї старанності і наполегливості, а й значною мірою від примх погоди. Саме тому підприємець вирішив зі своєю сім’єю відкрити у селі, де вони живуть, продуктовий магазин, а потім й кафе. Зараз Зіновій Зіняк мізкує вже над новими проектами.

Малий і середній бізнес витягують країну з кризи

Екс-голова Державного комітету України з питань розвитку підприємництва Олександра Кужель констатує, що саме завдяки малому та середньому бізнесу, зокрема аграріям Україна потроху виходить з кризи. Хоча самим підприємцям і непереливки. Вони щомісяця платять податки, зарплату найманим працівникам, при цьому не отримуючи жодної копійки субсидій та кредитів. Зіновій Зіняк погоджується, що працювати в кризу важко, втім, на його думку найбільше перешкоджає малому бізнесу державне регулювання.

«По-чесному сказати і з податковою були труднощі. Коли ми відкрили магазин, то почали перевірки приїжджати: і санстанція і пожежники і всі кому не лінь. Дуже багато цієї паперової роботи, дозволи. Здається, якби я це зараз вже починав, коли я знаю, як це важко спілкуватися з податковими органами, я б може вже і не починав цей бізнес з торгівлею. Тому що дуже багато роботи. Тай не стільки роботи, як у кожні двері треба постукати, у кожні двері треба увійти. А простому чоловіку з вулиці ще й просто так туди не зайдеш. А коли зайдеш, то зовсім непривітно там тебе зустрічають», - зізнається Зіняк.

Слова підприємця підтверджують й аналітичні дослідження Міжнародної фінансової корпорації, яка досліджувала бізнес клімат в Україні. Опитані експертами підприємці зазначили, що регуляторні процедури, так само як і криза, скоротили їхні прибутки у минулому році. Також вони зауважили: якщо б державне регулювання було сприятливим, то їхні доходи від підприємницької діяльності могли би бути вищими на 20 відсотків. Найобтяжливішими для підприємців регуляторними процедурами є оподаткування, дозволи, перевірки, сертифікація і стандартизація продукції.

Започаткувати справу тепер легше

Полегшити життя підприємцям мають зміни до закону про підприємницьку діяльність в Україні, які Верховна рада остаточно ухвалила наприкінці 2009 року. Серед основних законодавчих новацій - зменшення мінімального статутного капіталу для товариств з обмеженою відповідальністю. Тепер, аби заснувати ТОВ для статутного капіталу треба не сто мінімальних заробітних плат як раніше, а одну. Сума з 700 тисяч гривень зменшилася до близько 700 гривень. Також скасовано вісім обов’язкових ліцензій та запроваджено принцип «мовчазної згоди», який означає, що у разі, якщо заявник подав документи на отримання дозволу і не отримав відповіді (негативної чи позитивної) від дозвільного відомства протягом 10 днів, то дозвіл вважається виданим. Аналітик Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк впевнений, що у 2010 році, попри неоптимістичні прогнози щодо відродження економіки, малий і середній бізнес в Україні міцнішатиме.

«Людям, які тільки починають займатися бізнесом треба орієнтуватися у законодавчих змінах. У травні і грудні минулого року були прийняті постанови, які суттєво обмежили можливості для перевірок підприємців і скорочені повноваження органів контролю. Люди повинні почитати закон і вміти спілкуватися з контрольними органами. Тому що, на жаль, зараз перевіряють кого хочуть, як хочуть і коли завгодно: вночі, у вихідний, вимагають документи, які не мають права вимагати. Підприємець має знати свої права. Бо якщо є чудове законодавство в Україні, воно, як правило, не виконується, поки бізнесмен не захищатиметься», - констатує Сергій Осаволюк.

Він також наголошує: влада дослухається тільки до тих, хто говорить голосно і чітко. Тому аналітик радить підприємцям в Україні об’єднуватися в асоціації, громадські організації для захисту своїх прав і бізнесу.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.