Чорноморський флот Росії заіржавіє до 2015 року

Автор/джерело -  © Денис Тельманов 



Дата публiкацiї - 2.04.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1591

Кораблі, що стоять на озброєнні Чорноморського флоту Росії, повністю вичерпали свій ресурс, і з 2015 року, ймовірно, перестануть виходити в море.

БПК «Очаків» на останньому ремонті

Як повідомило джерело в штабі ВМФ Росії, середній вік чорноморських кораблів перевищив 30 років, що є граничним терміном служби більшості військових суден.

«Зрозуміло, військові моряки підтримуватимуть свої кораблі в гідному стані до останнього моменту, проте у „заліза“ є свій ресурс. І якщо днище прогниє настільки, що з нього почне все висипатися, звичайно, виходити в море на таких суднах ніхто не ризикне», - відзначив співбесідник.

Курс на списання

Джерело додало, що зараз у військовому відомстві готується ряд рішень з виправленню ситуації. Насамперед знімаються з ремонту найбільш старі кораблі, які простіше утилізувати, ніж повернути в експлуатацію. Зокрема, на Чорноморському флоті до утилізації готують великий протичовновий корабель (БПК) «Очаків», який вже другий рік іржавіє на відстої в бухті Троїцкой Севастополя, і розмірковують над виводом з бойового строю дизельного підводного човна «Б-380» проекту 641б.

«Очаків» майже 17 років знаходився в ремонті, який через розвал Радянського Союзу так і не був завершений. А човен «Б-380» був введений до складу Чорноморського флоту в 1982 році і вже давно вичерпав ресурс. Враховуючи вік корабля, застарівання озброєнь, подальше вкладення грошей в ці кораблі недоцільно. «Щодня в доці — це гроші, незалежно від того, йде ремонт чи ні. І за ці гроші цілком можна побудувати нові кораблі», - пояснив співбесідник.

В той же час він виключає зняття з бойового чергування плавучого госпіталю «Єнісей», який, хоча і не виходить в море, але активно використовується моряками як інфекційна лікарня.

 

Російський корвет проекту 20380 що «Стєрєгущій»

Нові корвети врятують Чорноморський флот

Представник штабу Чорноморського флоту Росії повідомив в бесіді з кореспондентом GZT.RU, що бойовий потенціал флоту можна відновити за допомогою декількох новітніх корветів проекту 20380 що «Стєрєгущій», які набагато перевершують по озброєнню великі десантні кораблі і здатні скласти основу чорноморського угрупування. Другий екземпляр цього корабля був спущений на воду в Санкт-Петербурзі 31 березня 2010 року, а перший — з 2008 року знаходиться в бойовому складі Балтійського флоту.

«При екіпажі в 100 чоловік корвет може вести бій з підводним, надводним і повітряним супротивником, вражати берегові укріплення. При цьому він оснащений протичовновим вертольотом КА-27ПЛ, який дозволяє цьому кораблю поодинці здійснювати невеликі операції, наприклад, з боротьби з піратами. Два десятки таких корветів могли б забезпечити необхідний бойовий потенціал флоту», - відзначив представник штабу Чорноморського флоту.

В той же час в лютому з'явилася інформація про те, що до 2015 року до складу Чорноморського флоту планується поставити два кораблі дальньої морської зони класу «фрегат», а також три нові дизельні підводні човни. Якщо ці плани будуть реалізовані, бойова потужність Чорноморського флоту перевершуватиме існуючий потенціал.

Моряки-чорноморці сподіваються на українських суднобудівників

Проте зараз основна проблема - в браку виробничих потужностей. «Всі суднобудівельні заводи завалені зарубіжними замовленнями на декілька років вперед, і навіть за наявності грошей дуже складно налагодити додаткове виробництво для потреб ВМФ Росії, оскільки там немає такої кількості фрезерувальників, токарів, зварювальників. Великий виробничий потенціал є в Україні, і ми розраховуємо, що потеплення в російсько-українських стосунках може привести до реалізації низки проектів на українських стапелях, які колись працювали на Чорноморський флот СРСР», - відзначив співбесідник GZT.RU.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.