Андрій Кожем’якін: “ФСБ сьогодні може розглядати СБУ як один зі своїх підрозділів”

Автор/джерело -  © “Ізвєстія” 



Дата публiкацiї - 31.05.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1628

Департамент контррозвідки Служби безпеки України (СБУ) перестав стежити за співробітниками російських спецслужб. За інформацією київських журналістів, цей жест “доброї волі” зроблений за ініціативою влади України.

Андрій Кожем'якін

Крім того, СБУ і ФСБ підписали угоду про повернення співробітників російських спецслужб на територію України (у першу чергу - у Севастополь).

Про те, як тепер будуть взаємодіяти спецслужби двох країн, кореспонденту "Ізвестій" Яніні Соколовській розповів колишній заступник голови СБУ з оперативних питань, депутат Верховної ради України Андрій Кожем'якін.

Андрій Кожем'якін: - Є закони про національну безпеку і про Службу безпеки України. Саме вони регулюють діяльність спецслужб. Взаємодія і партнерські відносини з іноземними спецслужбами, у тому числі і з російськими, - це нормальна практика для СБУ. Коли я працював в Службі, ми неодноразово взаємодіяли і з ФСБ, і з ЦРУ, і з розвідками Німеччини, Румунії.

- У яких сферах співпрацювали?

- В області боротьби з міжнародною організованою злочинністю, наркобізнесом, нелегальною міграцією, торгівлею людьми. Тут взаємодія необхідна і логічна. Але були й інші питання, пов'язані з національною безпекою та захистом суверенітету країни. Ними займається контррозвідка, яка охороняла і буде охороняти державні секрети. У тому числі - технологічні розробки, економічну інформацію. Контррозвідка також забезпечує інформаційну безпеку і присікає втручання іноземних спецслужб у справи країни. Вона діє згідно із законом, і тут ситуація не змінюватиметься.

- Як ви оцінюєте документ, підписаний СБУ і ФСБ, про повернення на територію України російських спецслужб?

- У мене є інформація, що представники ФСБ нікуди не виїжджали. Просто відбулася їх легалізація. Діяльність співробітників ФСБ не обмежиться тільки Севастополем. Адже об'єкти Чорноморського флоту розташовані і в Балаклаві, і під Євпаторією. Для нас навіть не важливо, скільки співробітників ФСБ працювало і працює на українській території. Навіть один легально діючий представник спецслужби має можливість працювати не тільки по контингенту російських моряків, але й без прикриття виконувати інші завдання, поставлені керівництвом. Тому можна сказати, що Україна спростила роботу Федеральній службі безпеки.

- Чи мають право спецслужби інших держав легально діяти на Україні?

- Відповідно до законодавства жодна іноземна спецслужба такого права не має. Коли розкривається незаконна діяльність так званих шпигунів, на них чекає кримінальне переслідування. Про легалізацію їхньої діяльності мови не може бути.

- На тлі зближення СБУ і ФСБ чи можуть українську спецслужбу офіційно допустити на територію Росії?

- Думаю, це - з області фантастики. Спецслужби-консервативні й закриті структури. З огляду на їхню історію, коли чільна структура базувалася в Москві, ФСБ сьогодні може розглядати СБУ як один зі своїх підрозділів.

- Що, на вашу думку, може зацікавити співробітників ФСБ?

- Це дуже пікантний питання, боюся вказати колегам напрям діяльності. Тому відповім так: цікавить усе, що допомагає в просуванні своїх інтересів на території нашої держави. От буває ж так: двадцять років говорили - не могли домовитися, а потім буквально за півроку підписали всі документи ...

- Пам'ятаються спроби "помаранчевих" звинуватити росіян у провокації, мало не в спробі вибуху штабу Віктора Ющенка. Але докази так і не були представлені.


- Ніяких диверсій з боку спецслужб не виявили. Більш того, у нас з росіянами йшла серйозна взаємодія. Мови про диверсії бути не могло. Малася домовленість не проводити подібні заходи на території дружньої країни. І ця домовленість виконувалася.

Довідка:

Андрій Анатолійович Кожем'якін — народний депутат України (фракція БЮТ), генерал-майор.

Народився 13 листопада 1965 у м.Одеса; українець; батько Анатолій Леонідович (1942—2005) — генерал-лейтенант СБУ; мати Новела Василівна (1935) — інженер; дружина Наталія Миколаївна (1967) — журналіст, прес-служба КМУ; дочка Дарина (1986); син Руслан (1998).

Освіта: Київське вище військово-морське політичне училище (1986); Київський університет ім. Т.Шевченка (1996), «Правознавство».

1982-86 — курсант. 1986-88 — офіцер Чорноморського флоту МО СРСР. 1988—2004 — оперуповноважений, старший оперуповноважений, начальник напрямку, заступник начальника відділу, начальник відділу, заступник начальника служби, начальник служби, начальник управління Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю, 04.-09.2005 — заступник Голови з оперативних питань — начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю, 2005-06 — радник Голови Служби безпеки України.

Народний депутат України 6 скликання з 11.2007 від Блоку Ю.Тимошенко, № 23 в списку. На час виборів: в розпорядженні Голови СБУ на посаді заступника Голови Служби безпеки України, б/п.

Народний депутат України 5-го скликання 04.2006-06.07 від Блоку Ю.Тимошенко, № 25 в списку. На час виборів: радник Голови Служби безпеки України, б/п. Член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (з 07.2006), член фракції «Блоку Юлії Тимошенко» (з 05.2006). Склав депутатські повноваження 12 червня 2007.

Медаль «За бездоганну службу» III ст. (1998). «За мужність та відвагу» (2003). Орден Данила Галицького (2004).

Захоплення: спорт, музика, література, історія.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.