Куди нас тягнуть керманичі? Приклад Білорусі, як ніколи, доречний українцям

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 23.06.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1645

Білорусь не може платити за цінами, на які дала згоду. У суперечці між Білоруссю та Росією щодо цін на газ Мінськ вдався до крайніх дій.

Транспортування російського газу білоруськими газопроводами до європейським покупців припинено.

Президент Лукашенко відповідальність переклав на російську компанію Газпром:"Я наказав урядові зупинити транзит російського газу через Білорусь до часу, коли Газпром заплатить борг за транзит".

Як розцінює рішення Білорусі фахівець з Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані?

С. Пірані: Президент Лукашенка наказав газовій компанії Білорусі спрямувати білоруським споживачам газ, який мав би проходити транзитом для клієнтів далі у Європі тому, що Росія почала зменшувати обсяги подачі газу призначеного Білорусі. Отже суперечка стосується газу, який імпортується до Білорусі.
Очевидно, що, відбираючи газ призначений для європейських споживачів, пан Лукашенка, напевне, хоче дискредитувати росіян в очах європейців.

Бі-Бі-Сі: Такі дії можуть виглядати досить несподіваними між Росією та Білоруссю, які завжди наголошують на політичній близькості, на союзницьких взаєминах і братерстві?

С. Пірані: Ні. Для мене та моїх колег спостерігачів це не несподіванка. У багатьох українців не зовсім правильне уявлення про Білорусь - буцімто через її відмінні взаємини з Росією і договори про союзну державу і митний союз, до якого Білорусь мала би увійти, але її парламент не ратифіковує угоду. І це на мою думку одна з проблем. А також через те, що Білорусь продала половину своєї газотранспортної системи Газпрому…. То українці з огляду на свої труднощі з Росією часом, можливо думали, що ось, мовляв, це - набагато кращі відносини. Але Білоруський уряд не бажає платити за газ ціну, прив'язану до європейської. Тут Газпром хоче від усіх отримувати плану відповідно цін, пов'язаних з європейськими. Уряд Росії дивиться на справу інакше - він готовий на знижки для Білорусі з огляду на близькі взаємини. Але Газпром хоче брати вищу ціну і створив план переходу на європейські ціни до наступного року.
А цього року президент Лукашенко просто заявив, що платитиме за газ за минулорічними цінами. Газпрому це не може подобатися.

Бі-Бі-Сі: Ви згадали, що Білорусь продала Газпрому половину контролю над своїми газопроводами. Чи не втратила Білорусь таким чином здатність перекривати транзит і важіль у газових суперечках?

С. Пірані: Наскільки я розумію, насправді не втратила, бо, хоча Газпром володіє 50% білоруської газотранспортної компанії, трубопроводи розташовані на території Білорусі, інженери там працюють білоруські і якщо білоруський начальник приходить до них і віддає розпорядження переспрямувати газ білоруським споживачам, виглядає, що саме так і відбувається. І в понеділок уранці Газпром фактично визнав здатність Білорусі контролювати потоки газу. Але треба пам'ятати що надворі літо. Споживання газу і в Європі, і в Білорусі та Україні значно нижче ніж взимку.

Бі-Бі-Сі: Чи ви маєте на увазі, що Європу дії Білорусі не дуже турбують?

 

С. Пірані: Я вважаю, що Європа набагато менше стурбована, ніж була би, якби це сталося десь під Новий рік.

Бі-Бі-Сі: Український уряд виявив готовність транспортувати російський газ через свою територію. Чи це поставить Білорусь на коліна?

С. Пірані: Я вважаю, що зрештою Білорусь буде змушена погодитися на вимоги Газпрому, бо вони підписали усі контракти і міжурядові угоди, там є чіткі розклади переходу на нові ціни. Ті обставини, що надворі літо і готовність України підсобити Гапрому у транзиті, означають, що Білорусь буде змушена зібрати фінансові ресурси і заплатити вже незабаром.

Бі-Бі-Сі: Але згідно з повідомленнями, Газпром також винен Білорусі за транзит газу. Чи це чинник у суперечці?

С. Пірані: Я вважаю, що це не дуже доречний аргумент. Це правда і Газпром це визнав. Є дві окремі угоди між Білоруссю та Росією, як і України з Росією. Одна стосується постачання газу білоруським споживачам, а інша стосується транзиту. Білорусь затягнула з підписуванням угоди про транзит. І тому правники Газпрому кажуть, що росіяни не готові заплатити за транзит, допоки не будуть залагоджені усі контракти. Білоруси з цього приводу мовчать. Напевне якби між двома сторонами усе було гаразд, то це не мало би такої ваги. Але схоже на те, що російська неплата за транзит - це тимчасова затримка через проблеми з документами, але проблема Білорусі набагато серйозніша, бо вона не може, чи не хоче платити за цінами, на які фактично дала згоду.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.