Вибори за новим законом вдарять по кримським сепаратистам

Автор/джерело -  © Володимир Притула, “Радіо Свобода” 



Дата публiкацiї - 8.07.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1660

Політики та експерти по різному оцінюють новий законопроект про місцеві вибори, ухвалений Верховною Радою України у першому читанні 1 липня.

Він містить чимало суперечливих положень, що вже викликало критику з боку опозиції та громадськості. Серед таких – заборона на участь у виборчому процесі блоків політичних партій. Звичайно, це спрямовано, переважно, на опозиційний БЮТ та конкурентів з інших іменних блоків, але в Криму наслідки ухвалення такого законопроекту будуть специфічними.

Якщо ці нововведення залишаться в остаточному варіанті закону, то вони насамперед ударять по «кримським» політичним проектам – Блоку Сергія Куницина, Блоку Грача «Новий Крим» і Всекримському руху «Російська Єдність». Щоправда, у постійного представника Президента України в Криму Сергія Куницина, в якого за спиною такі потужні фігури як Сергій Льовочкін і Дмитро Фірташ, є шанс інтегрувати себе та окремих своїх людей у виборчі списки Партії регіонів. Блок Грача нещодавно втратив одне із своїх крил – «Союз лівих сил» Василя Волги, що може позначитися на фінансових можливостях ведення виборчої кампанії, але ні це, ні заборона блоків не перешкодить Леонідові Грачеві провести до кримського парламенту чи місцевих рад за списками Компартії свої 7-10 відсотків депутатів.

Втім, місцеві оглядачі прогнозують «прокримським» силам значні труднощі, і найбільші проблеми можуть виникнути у нового проекту «Російська єдність». Хоча точніше його було б назвати не «прокримським», а «прокремлівським», зважаючи на роль у його створенні, політичному і фінансовому забезпеченні та «розкрутці» російського «думця» Костянтина Затуліна.

 

Реклама «Російської єдності» – гроші на вітер?

«Російська єдність» виникла минулої осені після розпаду Блоку «За Януковича» і розриву Партії регіонів із «Російським блоком» і «Російською общиною Криму». Спонсорам нового проекту вдалося забезпечити входження до нього навіть Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» і «Російського фронту Сергія Шувайникова», котрі здобули репутацію непримиренних і невтомних критиків Кремля.

З кінця осені «Російська єдність» першою розпочала активну підготовку до неоголошених ще виборів, поєднуючи розбудову організаційних структур на базі відділень «Російської общини» і загонів проросійського козацтва з масованою рекламною кампанією. Тисячі біг-бордів і сіті-лайтів із рекламою «Російської єдності» заполонили кримські дороги і вулиці населених пунктів автономії. «Джинса» і легальна реклама нового прокремлівського руху не потрапила хіба що на сторінки та в ефір кримськотатарських мас-медій. Безкоштовні агітаційні видання регулярно знаходять у своїх поштових скриньках більшість мешканців усіх великих міст і райцентрів півострова.

Темпи та обсяги цієї кампанії «Російська єдність» не збавляла, а тільки нарощувала до останнього дня. І це дало результат: за даними місцевих соціологів, за менш як рік популярність невідомого проекту з досить дискредитованими деякими лідерами вдалося наростити з пів відсотка до майже десяти. Деякі кримські експерти навіть напрогнозували «Російській єдності» 20-відсоткову підтримку кримчан на виборах.

Під кого тепер «лягти»?

Розкручений бренд «Російської єдності» планувалося конвертувати у виборчий блок за участі кількох партій. Однією з них могла б виступити кримська організація «Російського блоку». Однак, з її лідером Олегом Родивіловим у керівників нового проекту не дуже складається, хоч він, формально, увійшов до правління руху. Водночас, триває юридична боротьба за посаду голови партії «Російський блок» між кількома претендентами. Усунутий з посади багатолітній партійний лідер Олександр Свистунов продовжує судитися з колишніми соратниками за крісло і печатку, але вже заявив, що «Російський блок» до «Російської єдності» не увійде.

Інша партійна структура в «Російській єдності» – місцева організація «Слов’янської партії» теж має певні юридичні труднощі з керівними органами як в Криму, так і в центрі. Втім, знаючи фінансові можливості спонсорів проекту, можна припустити, що придбання якоїсь іншої дрібної партійки для створення виборчого блоку проблемою для них не було б.

Проблеми виникнуть, якщо варіант закону про місцеві вибори усе ж буде ухвалений із забороною блоків. Кримський експерт Сергій Кисельов сказав російській інформагенції «НР2», що такий «відомий бренд», як «Російська єдність», тепер буде вимушений приєднатися до якоїсь партії. «Навряд чи у них щось вийде з «Російським блоком», а все інше для жителів Криму погано відомо, і це стане проблемою. Тож, якщо «Російська єдність» не «ляже» під Партію регіонів, то електоральні шанси у нього будуть досить невеликі», – вважає політолог.

 

Все пропало чи надія є?

Тим часом, в «Російській єдності» уже розпочалася справжня паніка. Його співголова Сергій Цеков від імені руху «висловив протест» та «обурення» і заявив, що «Російську єдність» «цей закон не влаштовує». Його соратник Сергій Шувайников в інтерв’ю тому ж «НР2» заявив, що новий закон про вибори «загрожує знищенням кримської політики, а потім – і руйнуванням автономії Криму». За його словами, тепер «півострів потрапить у повну залежність від авторитарної вертикалі влади донецького олігархічного угруповання».

Як прояв істерики можна розцінити заяву ще одного активіста «Російської єдності», координатора Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерія Подьячого про те, що без відновлення дії Конституції Криму в редакції 1992 року (скасованої офіційним Києвом у 1995 році) будь-які вибори на півострові будуть недемократичними. Він закликав організувати виборчий процес в республіканські та місцеві органи влади в Криму на «основі кримського законодавства».

Новий законопроект, якщо буде ухвалений у запропонованому вигляді, уб’є щойно народжений інший прокремлівський проект «Міллі Фірка», розрахований на кримських татар. Ця досі маргінальна кримськотатарська громадська організація, перетворившись на виборчий блок, мала б скласти конкуренцію Меджлісу. Лідери останнього теж не у захваті від ухваленого в першому читанні документа, але вони вже мають досвід виборів під брендом партії – «Народного руху України», і, схоже, від його повторення не відмовлятимуться.

Судячи з прогнозів місцевих експертів, Партія регіонів за будь-яких умов восени нинішнього року отримає в кримському парламенті близько 50 відсотків місць, а за сприятливих обставин партійна фракція у новій Верховній Раді АРК може нараховувати і понад 70 «регіоналів» зі 100 депутатів за списком. А ще можна прогнозувати активні дії «куратора Криму», депутата Держдуми Росії Костянтина Затуліна з виправлення ситуації, що склалася довкола його дітища – «Російської єдності». Попри всі його зусилля, малоймовірно, що російському політику вдасться пролобіювати повернення політичних блоків в українське виборче законодавство. А от постимулювати «Російський блок» стати лояльнішим до «Російської єдності» – цілком йому до снаги.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.