Бульдозери проти телескопів

Автор/джерело -  © Павло Котляр, Infox.ru 



Дата публiкацiї - 5.08.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1686

Співробітники Кримської астрофізичної обсерваторії замість спостережень за небом змушені боротися з бульдозерами.

Кримська астрофізична обсерваторія

Історія налічує чимало випадків протистояння інтелігенції і важкої будівельної техніки. У 1974 році радянська влада розігнала бульдозерами виставку художників-авангардистів у московському районі Бєляєво. У 2009 році археологи Санкт-Петербурга намагалися перешкодити знищенню древніх фортець на місці будівництва башти «Охта-центру». Влітку 2010 року жителі Москви стали на шляху техніки, захищаючи від вирубки Хімкинский ліс.

Україна також вирішила внести свою частку в список протистоянь. Лізти на ножі бульдозерів тут змусили астрономів. Протестами доводиться займатися співробітникам Кримської астрофізичної обсерваторії (КРАО), розташованої в селищі Науковий.

Обсерваторія, що належала Академії наук СРСР, побудована в 1950-і роки. Вона стала однією з кращих радянських станцій спостереження, на якій зроблено чимало важливих відкриттів у фізиці зірок і Сонця. Вчені зуміли подолати недофінансування в 1990-і роки, зберегти колектив та унікальні інструменти. Проте два роки тому селище астрономів зіткнулося з проблемою, якої ніхто не чекав.

В останні роки в КРАО гостро постало питання із забезпеченням житлом співробітників. Квартири багатьох вчених, що давно пішли з життя, дісталися їх дітям і були продані. Директору обсерваторії Аллі Ростопчині-Шаховській запропонували вирішити питання вельми цікавим способом. Відома в Україні фірма «Консоль» взялася добудувати для обсерваторії два недобудовані з радянських часів панельних будинки, а натомість їй дозволили звести поруч елітний житловий комплекс.

Очільник «Консолі», підприємець Володимир Константинов, який на президентських виборах був довіреною особою Віктора Януковича, сам вчився і виріс в селищі Науковий. Після перемоги Януковича на виборах Константинов став спікером кримського парламенту. Можливо, саме близьке знайомство з владними структурами і дозволило керівнику фірми вибити дозвіл на будівництво.

Будівництво майданчика під новий мікрорайон почалося навесні 2009 року, проте виконробам довелося зіткнутися із затятою протидією місцевих жителів.

 

ZTSH - зеркальний телескоп Шайна. Найбільший в Україні, а колись і у всій Європі. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)

Бульдозер проти телескопів

Навесні 2009 року десятки наукових співробітників вийшли до будівельної техніки і на мітингах зажадали зупинити вирубку лісу і зведення будинків. Тоді це зробити їм вдалося.

Справа в тому, що, на думку вчених, будівництво не лише знищить унікальну природу, а й поставить хрест на обсерваторії. Як кажуть астрономи, будівництво в Науковому готелю, семиповерхових будівель і таунхаусів зробить неможливими спостереження та приверне до селище шумлячий натовп сторонніх людей.

Ясно, що цікавить тут забудовника: «Наш проект - альтернатива звичному морському курорту: тиша і величний спокій гірського Криму, відкрита книга чистого, високого зоряного неба, а також організований активний відпочинок / туризм, SPА-центр, спортивно-оздоровчий комплекс, обслуговування, інфраструктура - на рівні європейських гірських курортів», - так приваблює майбутніх покупців ще не побудованого житла сайт «Консолі». Майбутнім жителям і гостям курорту обіцяють піші прогулянки, барбекю, полювання і риболовлю.

Цікаво, що власне астрономами та їх телескопами передбачається доповнити цей список. «Вчені, які живуть у селищі, - дуже цікавий цікавий народ. Природно, і гості до них приїжджають цікаві» - затягував сайт «Консолі».

Влітку 2010 року будівництво на майданчику відновилося. Група вчених КРАО і розташованої в селищі Кримської лабораторії Державного астрономічного інституту МДУ перешкодили самоскиду та бульдозеру руйнувати схил листяного лісу. Справа дійшла до відкритого протистояння, і техніку в черговий раз на час вдалося зупинити. Вчені вважають, що це ненадовго, і готові знову стати на шляху машин.

 

Вигляд на Науковий зі сторони в’їзду з Сімферополя. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)

Земля або свобода

Тепер до вирішення проблем селища підключився український академік Ярослав Яцків. За його словами, навіть у разі відмови від масштабного будівництва мікрорайону фірмі «Консоль» хтось буде зобов'язаний компенсувати вже витрачені кошти. Він спробував переконати астрономів погодитися на спорудження в селищі хоча б одного таунхауса. Адже, як він заявив супротивникам будівництва, якщо переглядати законність рішень про виділення землі, до в'язниці може відправитися і керівництво КРАО, і люди з міністерства освіти, якому підпорядковується обсерваторія.

Врятувати, щоб погубити

Директор обсерваторії Алла Ростопчина-Шаховська стверджує, що договір з фіромою «Консоль» - єдиний варіант вирішити житлове питання, адже грошей на викуп наявних у селищі квартир у КРАО немає.

Вчені вважають, що потрібні «Консолі» рішення на КРАО приймають два далеких від астрономії заступника директора, колишні водії обсерваторії. На самих астрономів, які намагаються врятувати обсерваторію, з боку керівництва також чиниться тиск. Вони отримують догани за те, що в робочий час знаходяться на будівельному майданчику.

Вчені у відповідь стверджують, що вибору у них немає. Щоб не губить унікальні телескопи, в околицях обсерваторії заборонено навіть розводити городи. До неї веде лише одна дорога з покриттям для автомобілів. Навіть піші підходи до обсерваторії ґрунтові. Будівельнмй пил дуже швидко зіпсує дзеркала телескопів (втім, частково вони вже зіпсовані), вібрація зіб'є всі налаштування приладів, а світло з вікон нових будинків і вуличних ліхтарів зведе нанівець більшу частину спостережень.

 

Телескоп BST-1. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)

Довідка

Науково-дослідний інститут «Кримська астрофізична обсерваторія» — обсерваторія Національної академії наук України. Основна частина обсерваторії розташована в Бахчисарайському районі Крима, у селищі Науковий, в 25 кілометрах від Сімферополя та 12 км від Бахчисарая, на висоті 600 м над рівнем моря.

Утворена 30 червня 1945 року на базі Сімеїзького відділення Пулковської обсерваторії.

Основні напрямки наукових досліджень включають дослідження активних ядер галактик і джерел космічних променів; спостереження космічних об'єктів методом радіоінтерферометрії; будова, хімічний склад, магнетизм і нестаціонарність зір, фізика Сонця й сонячна активність; планети, малі тіла сонячної системи й астероїди; глобальні рухи материків і полюсів Землі, а також розробка наземних і космічних оптичних телескопів.

У селищі функціонує готель, проводяться екскурсії.

Свого часу це місце в передгір'ях Криму було вибрано для зведення телескопів завдяки своєму астроклімату. Сухе повітря, низька турбулентність атмосфери і віддаленість від великих міст відіграли важливу роль при виборі цього місця. У свій час для зменшення засвічення від житлових будівель у селищі були висаджені ялинки, а академік Андрій Сєвєрний навіть заборонив місцевим жителям обробляти городи, щоб у повітрі було менше пилу.

 

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.