Українці у світі: 11 серпня виповнилось 60 років Стіву Возняку

Автор/джерело -  © Степан Карачко, шеф-редактор «Буковинські старожитності» 



Дата публiкацiї - 12.08.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1688

Возняк Стів народився 11.08.1950 р., місто Санівейл, штат Каліфорнія, США — піонер комп’ютерних технологій, конструктор (разом зі Стівом Джобсом) одного з перших персональних комп’ютерів у світі (США).

Син вихідців з України Стів Возняк (Steve Wozniak) був співзасновником Apple

Народився в сім’ї вихідців з Буковини. Батьки переїхали до Сполучених Штатів після війни. Навчався в університеті штату Колорадо. У 1976 р. запатентував власний комп’ютер «Еппл-1» йому тоді було тринадцять років. Цей винахід було названо технічною революцією в США і він поширився на весь світ.

У 1977 р. створив персональний комп’ютер «Еппл-2». У співавторстві з Стівеном Джобсом запустив у серійне виробництво модерний «Еппл Комп’ютер Інкорпорейшн».

Тож Возняк і Джобс засновують 1 квітня 1976 року власну компанію Apple Computer для виробництва персональних комп'ютерів. Щоб вона запрацювала, молоді люди продали авто, ще п'ять тисяч доларів позичили у друзів, а 15-тисячний кредит оформили в банку. Збирали перші комп'ютери Apple в гаражі батьків Джобса.

Перше замовлення на 50 комп'ютерів Apple I друзі отримали від власника магазину Byte Shop Пола Террела, котрий і став першим в історії продавцем персональними комп'ютерами. Джобс і Возняк отримували за свої "надкушені яблука" (символ Apple Compute) від Террела по 500 американських доларів за штуку. Той додавав до ціни третину й продавав уже за 666 доларів 66 центів.

 

Стів Возняк разом зі Стівом Джобсом

І вже на початках обидва Стіви заробили 205 тисяч доларів. За десять років частка Возняка в Apple Computer становила вже понад 200 мільйонів доларів.

Однак Возняк поступово відходив від цього бізнесу. 1981 року він потрапив в автомобільну аварію і чудом залишився живим. Відтоді його життя змінилося. Він перестав займатися бізнесом Apple Computer, бо шукав справи для душі - організовував рок-фестивалі, займався доброчинністю... Навіть був організатором перших телемостів між СРСР та США. Усе це, а також розлучення з першою дружиною забрало у Возняка десятки мільйонів доларів.

Замість Возняка Стів Джобс взяв у бізнес-компаньйони Джона Скаллі, президента Pepsico, який згодом вигнав засновника із компанії. Джобс пішов і забрав зі собою шістьох найталановитіших інженерів. Без них справи Apple поступово погіршилися, не витримуючи конкуренції з Microsoft. Тож 1996 року Джобса вже просили повернутися, щоб врятувати Apple Computer. І йому це вдалося.

Тим часом Возняку пощастило зберегти свої капітали, черговий раз одружитися, виховати шестеро дітей, приділяти увагу тому, що подобається. Нещодавно він заснував нову компанію Woz (Wheels of Zeus), яка займається глобальним захистом баз комп'ютерних даних.

Стів Возняк активно займається доброчинством — він, зокрема, підтримує молоді таланти та допомагає знедоленим. У 1983 р. за видатні досягнення в галузі технологій Президент США Рональд Рейган удостоїв С. Возняка найвищою Національною нагородою США за прогресивні наукові досягнення. С. Возняк так оцінив свій внесок у розвиток комп’ютерних технологій: «Це була революція, мирна революція. І я щасливий, що був її частиною».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.