Європарламент показав «жовту картку» українській владі

Автор/джерело -  © Мар’яна Драч, “Радіо Свобода” 



Дата публiкацiї - 25.11.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1780

Європейський парламент сьогодні висловив занепокоєння подіями в Україні. Ухвалена резолюція критикує проведення місцевих виборів і вимагає розслідувати втручання СБУ у демократичний процес. Євродепутати також закликали українську владу поважати свободу преси. Водночас Європарламент знову визнав право України подати заявку на членство в ЄС.

Голосуванню передували важкі переговори, його двічі відкладали. Компромісний варіант резолюції допомагав знайти німецький депутат від Європейської народної партії Міхаель Ґалер, який дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Ви сказали про те, що парламент Європейського Союзу показав українській владі «жовту картку», в чому вона полягає?

– «Жовта» картка стосується місцевих виборів. Закон, на мою думку, навмисне змінили за короткий час до виборів у суперечливий спосіб, без політичного консенсусу, як прийнято у стабільних демократіях. Ми також стурбовані обмеженням свободи слова і заявили про те, що тепер, коли Україна буде головувати в ОБСЄ, це питання авторитету держави, щоб вона мала закони про медіа за стандартами ОБСЄ. Ми також звертаємо увагу на зростаючу роль СБУ.

– Голова СБУ заперечує втручання у діяльність ЗМІ, громадянського суспільства і доносив цю думку прямо до деяких євродепутатів. Чи його аргументи Вас не переконали?

– Ми зустрічалися з Валерієм Хорошковським минулого тижня в приміщення Європейської комісії в Києві і розповідали йому про численні нарікання на спецслужбу. Крім того, що він сам пояснював, пан Хорошковський відіграє широку політичну роль, яку не повинен відігравати шеф спецслужби у демократичній державі. Це відбувається, коли представники СБУ контактують з політично активними людьми і намагаються їх або переконати, або залякати робити те, чи інше. Він також є членом Вищої ради юстиції і це пряме порушення принципу розподілу повноважень між різними гілками влади. Не можна бути у виконавчій владі і одночасно відповідати за обрання суддів.

– Які позитивні речі в Україні виділив Європейський парламент?

– Позитивні речі є в сфері економічних реформ. Це була компромісна резолюція і ми виділили деякі позитивні моменти, хоча насправді не знаємо, чим вони закінчаться. Так, рішення були схвалені, але реалізація економічних реформ ще під питанням. Зокрема, є закон про державні закупівлі і це дуже добра річ – регулювати цю сферу. Але мати виняток для всіх закупівель до чемпіонату Євро-2012, коли це один із найбільших фінансових проектів в Україні у наступні роки? Я знаю, хто на цьому багато заробить. І це не є добрим знаком.

– Європейська народна партія, яку ви представляєте, є політичним соратником партії «Батьківщина» і вас звинувачують у лобіюванні інтересів лише української опозиції у Європейському парламенті.

– Ця резолюція не стосується Юлії Тимошенко, чи якоїсь конкретної партії. Немає значення кому перешкоджали, хоча цього разу це була «Батьківщина» та деякі інші політичні сили. Ми критикуємо принцип, коли закон змінюють однобічно прямо перед виборами, а по-друге, його втілення, коли місцеві чиновники умисно трактують виборчі норми, реєструючи фальшиві партії, а комусь відмовляють. Таких прикладів дуже багато. Тут йдеться не про конкретну партію, а про принцип.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.