Він і вона = дружня сім’я?

Автор/джерело -  © “20 хвилин” 



Дата публiкацiї - 24.12.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1814

Чому ми приваблюємо до себе людей того самого типу, і робимо ті самі помилки у відносинах з ними? Багато в чому це залежить від стилю нашого спілкування в любовних відносинах

Фото www.liveinternet.ru

Коли ваш стиль поведінки збігається зі стилем спілкування партнера, швидше за все, у вас будуть із ним гарні відносини (стиль поведінки, манери, залежать від виховання людини та середовища, в якому людина виросла чи знаходиться на даний момент; стиль поведінки - лише частина цілісного характеру людини, який в більшій мірі визначається все-таки на генетичному рівні - прим. "Аратти"). Якщо ж ні, може бути, що час від часу у вас виникатимуть проблеми й ви відчуватимете одвічний тягар: "Мене не розуміють!".

Існує п'ять найпоширеніших типів спілкування у відносинах між закоханими (насправді їх більше: - соціоніка описує 12 типів стосунків між 16 типами характеру представників соціуму. Ця стаття може спонукати до глибшого вивчення міжтипових відносин - прим.“Аратти”). Читаючи про них далі, намагайтеся задати собі наступні питання:

- Який стиль спілкування властивий вам, і який вам найбільш зручний?

- Який стиль спілкування присутній у ваших відносинах з партнером?

- Який стиль спілкування був би найбільш зручним для вашого партнера?

1. Мовчазна пара

У таких відносинах партнери можуть розмовляти про погоду, всі події, що відбуваються, й на інші поверхневі теми, але вони рідко говорять про особисте й інтимне. Як правило, вони не діляться один з одним своїми переживаннями, думками, надіями та бажаннями. Вони лише здогадуються, що думає або почуває інший партнер. Їм подобається, що поруч із ними хтось є, але іноді вони можуть почувати, що живуть паралельними, непересічними життями.

Емоційне тло в такій родині не можна назвати досить теплим, що може призвести до виникнення проблем. Чоловік і жінка практично не мають спільних інтересів і цілей, крім побуту й дітей. Їм може бути просто не цікаво в компанії один одного, кожний зайнятий своєю кар'єрою, вони зустрічаються тільки в ліжку і на дитячих ранках. У цьому випадку подружжю слід налагодити один з одним більш тісний емоційний зв'язок, більше цікавитися справами й переживаннями один одного. Якщо цього не виходить, то, звичайно, люди розлучаються.

2. Коли уникають сварок

При таких відносинах партнери намагаються ухилятися від конфліктів. Як тільки виникають проблеми, партнери фізично й емоційно віддаляються, і можуть навіть не розмовляти один з одним досить тривалий період часу. Це тип відносин, при якому один партнер може погоджуватися з іншим або говорить те, що партнерові хочеться чути, тільки для того, щоб не виникла сварка.

Хоча такий тип родини досить стабільний, емоційний зв'язок між закоханими буває недостатньо глибоким. У такому випадку парі потрібно переглянути свої цінності, розширити коло інтересів і шукати більше точок дотику, якусь творчу діяльність, захоплення, із приводу яких вони могли б спілкуватися.

3. Пара борців

Спілкування у такій парі відбувається в основному навколо того, що не так зробив партнер, і які в нього недоліки. Всі спроби просто поговорити звичайно зводяться до сварок. Причому партнери споконвічно цього не хочуть, і, може, навіть намагаються змінити свої відносини. Але це виходить у них погано. Чоловік і жінка практично не мають спільних інтересів і цілей, і навіть діти найчастіше не можуть врятувати ситуацію. У таких родинах звичайно високий відсоток зрад. Взагалі ж, це типові кризові відносини, які, якщо тривають досить довго, майже завжди закінчуються розлученням.

 

Фото Ярини Сонячної // io.ua

4. Пара друзів

При такому типі відносин пара спілкується вільно й чесно на будь-які теми. Така пара легко вживається й ладить один з одним як удома, так і в обставинах сімейного бізнесу. Партнери є друзями і дуже люблять та поважають один одного. З іншого боку, один з партнерів, або й обоє, можуть уникати глибокої емоційної чи фізичної близькості, аж до відмови від сексуальних відносин. Якщо така пара створює родину, то як правило зберігає шлюбні відносини дуже довгий час, навіть все життя.

5. Інтимна пара

У цій парі практично не існує секретів один від одного, партнери діляться буквально всім - від спогадів про дитинство до розповідей про минулі любовні відносини. Партнери не бояться повної емоційної й фізичної близькості. Багато з людей не хочуть такого роду відносин, бо почувають себе в них некомфортно. І дійсно, такі відносини підтримувати дуже нелегко, занадто багато зусиль для цього треба прикладати.

Таким партнерам необхідно диференціюватися один від одного, зрозуміти, що вони окремі особистості, кожна зі своїм характером й інтересами. Тільки далеко не всі пари можуть підтримувати такі відносини довгий час. Звичайно, незабаром одному з партнерів такі відносини набридають, і якщо обом партнерам не вдається перейти на більш роз'єднаний стиль спілкування, то пара розпадається.

Спільний перехід

Визначте найбільш зручний для вас стиль спілкування, з таким рівнем емоційної й духовної близькості, котрий найбільше вам підходить. Поступово намагайтеся перевести партнера на ваш стиль спілкування. Якщо ж ви поки одинокі, намагайтеся зустрічатися з людьми, яким властивий той самий стиль спілкування, що й вам.

Час від часу пари можуть переходити від одного типу спілкування до іншого. І це зовсім нормально, за умови, що закохані щораз повертається на рівень спілкування, зручний для обох партнерів.

Деякі люди недостатньо гнучкі, і не можуть перейти від одного типу спілкування до іншого. Це те, чого варто остерігатися при побудові відносин. Якщо тип спілкування такого партнера не збігається з вашим, у вас можуть виникнути серйозні проблеми в сімейних відносинах. Тому вирішуйте, чи зможете ви самі постійно спілкуватися на рівні вашого партнера.

Коментар “Аратти”. Якщо більш поглиблено розглянути зазначені стилі спілкування, то можна помітити певну подібність до міжтипових відносин, які описує соціоніка, лише в узагальненому вигляді.

Багато хто з нас на початку знайомства з партнером повторює одну типову помилку: симпатизуємо партнеру, який має схожий характер. Але, як відомо ще зі шкільних уроків фізики, - однакові полюси магніту взаємно відштовхуються, а ось протилежні за знаком - притягуються. В цьому і полягає дуальність світу, яка знаходить своє відображення і в стосунках людей. Шукати потрібно таку людину, яка доповнює ваш особистий характер, - лише так можливо з двох половинок створити одне ціле, - міцне подружжя.

Звичайно, можна спробувати "обкатати" характери, "притерти" їх. Але на це інколи може і не вистачити цілого життя... Чи результатами такої "притирки", а інколи і "переламування об коліно", можуть бути скалічені серця і душі та зіпсовані нерви (і як слідство - вкрай виснажене і підірване здоров`я).

То чи варто воно того? Може краще дослідити своє власне "Я" і знати, яку ж насправді "половинку" потрібно шукати?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.